Znamo šta se tamo dešava. Znamo kako izgledaju nesreće. Zato obavljamo toliko dodatnih testova koji po zakonu nisu obavezni.

Carl Johan Almqvist

Direktor odjela za bezbjednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks

Ulaganje dodatnih napora pomoću naših testova bezbjednosti: video

Ispitane u najstrožim testovima bezbjednosti u svijetu.

Mi volimo testiranje

Švedski test na sudar za kabine. Test s barijerom. Test zaštite od prevrtanja. Test proklizavanja. Test udarca u glavu. Naš širok program testiranja dokazuje da je Volvo FH najbezbjedniji Volvo na svijetu. I kaže da imate dobre šanse za preživljavanje ako se prevrnete. Ili udarite u fiksni predmet brzinom od 80 km/h.

Jedino u kompaniji Volvo testovi se provode sa svom unutrašnjom opremom i punim pretincima za odlaganje. Čak se testira i aparat za kafu da bi se osiguralo da vas u kabini u slučaju nesreće ništa neće povrediti.

FUPS – sistem prednje zaštite od podlijetanja

Lakši. Jači. Bezbjedniji

Sistem prednje zaštite od podlijetanja (FUPS) treba zaštititi vozače automobila u sudaru sa kamionom. FUPS smo uveli puno prije nego što je postao obavezan. I odonda stalno poboljšavamo dizajn i njegov potencijal zaštite.

Sistem apsorbira dio sile sudara uzmicanjem i podvlačenjem pod kamion. Naš novi sistem proizveden je od lakših i jačih materijala, a sada je efikasan i na većim brzinama. Prilikom sudara FUPS se može uvući do 20 centimetara, u poređenju s prethodnikom koji se uvlačio za 10 cm. Tako se povećava mogućnost zaštite života i pomaže u smanjenju traume koju vozači kamiona doživljavaju nakon nesreće.

FH krovni prozor

Ugrađen krovni otvor za evakuaciju

Polovina svih saobraćajnih nezgoda kamiona završava bočnim prevrtanjem. Izlazak kroz vrata može biti izuzetno težak. A izbijanje prednjeg stakla također više nije opcija jer je ono sada fiksno zalijepljeno. Upravo zato svaki Volvo FH sada ima velik panoramski prozor koji također služi kao izlaz za nuždu.

Krovni prozor također osigurava dnevno svjetlo u kabini. Svijetla i prozračna kabina pomaže vam da ostanete budni i koncentrišete se na cestu. Osim toga čini boravak vozača kvalitetnijim i smanjuje potrebu za električnim osvjetljenjem.

Razmišljanje koje stoji iza krovnog prozora jednostavno je i tipično za Volvo. Projektujte nešto što pomaže sprečiti nezgode i spasiti život u slučaju nesreće.

Pronađite najbližeg distributera

Spremni ste staviti bezbjednost na prvo mjesto?

Vaš lokalni distributer kompanije Volvo Trucks rado će vam objasniti sve fascinantne karakteristike bezbjednosti modela Volvo FH.

Pronađite najbližeg distributera