Izjava o kolačićima

1. Izjava o kolačićima
1.1. O kolačićima
Web-lokacije koriste inteligentne i korisne tehnike kojima povećavaju prilagođenost korisniku i čine lokaciju što zanimljivijom za svakog posjetioca. Jedna od najpoznatijih tehnika podrazumijeva kolačiće. Kolačiće mogu koristiti vlasnici web-lokacija ili treće strane, kao što su oglašivači, koji komuniciraju putem web-lokacija koje posjećujete.

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web-lokacije čuvaju na korisničkim računarima. Informacije sadržane u kolačićima mogu se koristiti i za praćenje vašeg pretraživanja na različitim web-lokacijama koja koriste iste kolačiće.

Kolačići se klasificiraju prema trajanju i onome ko ih postavlja.

Mi smatramo da je bitno da budete informisani o kolačićima koje koristi naša web-lokacija i njihovoj namjeni. Svrha je trostruka: želimo što više garantovati vašu privatnost, lakoću korištenja i finansiranje svoje web-lokacije. Sljedeće objašnjenje govori vam više o kolačićima koji se koriste na našoj web-lokaciji i putem naše web-lokacije te o svrhama u koje se koriste.

2. Kako grupa Volvo i/ili njene kompanije i marke koriste kolačiće
Grupa Volvo koristi kolačiće da bi prikupila statističke podatke o posjetiocima i zabilježila informacije o vašim preferencijama dok se krećete ovim web-lokacijama. Svrha našeg korištenja kolačića je poboljšati upotrebu lokacije za vas kao posjetioca.

3. Kolačići i njihova funkcionalnost
Koriste se različiti tipovi kolačića za različite svrhe.
U daljnjem tekstu pronaćićete spisak najčešćih tipova kolačića i opis njihove namjene.

3.1. Kolačići sesije
Kolačić sesije privremeno se čuva u memoriji vašeg računara dok pretražujete web-lokaciju, na primjer u svrhu vođenja evidencije o jeziku koji ste odabrali. Kolačići sesije ne čuvaju se na vašem računaru duže vrijeme, već nestaju kad zatvorite svoj web-pretraživač.

3.2. Trajni kolačići ili kolačići za praćenje
Trajni kolačić pohranjuje datoteku na vaš računar na duže vrijeme; ta vrsta kolačića ima rok trajanja. Stalni kolačići pomažu web-lokacijama da zapamte vaše informacije i postavke kada ih posjetite sljedeći put. Rezultat toga je brži i praktičniji pristup jer se, na primjer, ne morate ponovno prijavljivati.

Nakon što istekne rok trajanja kolačić se automatski briše kad se vratite na web-lokaciju koja ga je izradila.

3.3. Kolačići prve strane
Njih postavlja sama web-lokacija (ista domena kao u traci s adresom pretraživača) i može ga pročitati samo ta web-lokacija. Ti kolačići obično se koriste za čuvanje informacija kao što su vaše preferencije radi primjene kad ponovno posjetite tu lokaciju.

3.4. Kolačići trećih strana
Njih postavljaju domene različite od one koja se prikazuje u traci s adresom pretraživača, a to je organizacija koja nije vlasnik web-lokacije.

"Kolačići treće strane" mogu biti kolačići koji se, na primjer, koriste za prikupljanje informacija za reklame i prilagođeni sadržaj te za statistiku web-lokacije.

Budući da kolačići trećih strana omogućuju izradu opsežnijih pregleda o navikama pretraživanja, smatraju se osjetljivijima s gledišta integriteta; zato većina web-pretraživača dopušta da podesite svoje postavke tako da se kolačići treće strane ne prihvaćaju.

4. Lista kolačića koje postavlja grupacija Volvo

Naziv kolačića Svrha
Adobe Analytics  
AMCV_###@AdobeOrg Ovaj kolačić koristi se za identifikaciju jedinstvenih posjetilaca.

Datum isticanja: 2 godine
s_cc JavaScript kôd postavlja i čita ovaj kolačić kako bi odredio
da li su omogućeni kolačići (jednostavno postavljen na “True”) .

Datum isticanja: prilikom zatvaranja pretraživača
s_sq

Ovaj kolačić postavlja i čita JavaScript kod kada se omogući ClickMap funkcija; sadrži informacije o prethodnoj vezi na koju je korisnik kliknuo.

Datum isticanja: Nakon posjete

s_vi Ovaj kolačić koristi se za identifikaciju jedinstvenih posjetilaca

Datum isticanja: 2 godine
s_fid Ovaj kolačić koristi se za identifikaciju jedinstvenih posjetilaca.

Datum isticanja: 2 godine
Optimizely  
optimizelyEndUserId Sadrži jedinstveni identifikator krajnjeg korisnika. Predstavlja kombinaciju vremenske oznake i slučajnog broja.

Datum isticanja: 10 godina
optimizelyBuckets Čuva informacije u vezi s varijacijama stranica koje posjetilac pregleda. Time se obezbjeđuje da korisnik uvijek vidi istu varijaciju u više sesija.

Datum isticanja: 10 godina
optimizelySegments Čuva informacije o publici korisnika i dimenzijama (npr. pretraživač kampanja, mobilni uređaj, tip izvora, prilagođene dimenzije).

Datum isticanja: 10 godina
optimizelyRedirect Koristi se kao pomoć u određenim slučajevima u A/B- i ciljanim ispitivanjima.

Datum isticanja: 10 godina
optimizelyPendingLogEvents Koristi se kao pomoć u određenim slučajevima u A/B- i ciljanim ispitivanjima.

Datum isticanja: 15 s
Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites Ovaj kolačić postavlja se nakon interakcije posjetioca s modalnim skočnim prozorom za poziv na anketu. Koristi se kako bi se obezbijedilo da se isti poziv ne pojavi ako je već bio prikazan.

Datum isticanja: 1 godina
_hjDonePolls Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik popuni anketu pomoću widgeta za povratne informacije. Koristi se kako bi se obezbijedilo da se ista anketa ne pojavi ako je već bila popunjena.

Datum isticanja: 1 godina
_hjMinimizedPolls Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik smanji widget za povratne informacije. Koristi se kako bi se obezbijedilo da će widget ostati smanjen dok se posjetilac kreće web-lokacijom.

Datum isticanja: 1 godina
_hjDoneTestersWidgets Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik pošalje svoje podatke u widgetu za angažovanje korisnika-ispitivača. Koristi se kako bi se obezbijedilo da se isti obrazac ne pojavi ako je već bio popunjen.

Datum isticanja: 1 godina
_hjMinimizedTestersWidgets Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik smanji widget za angažovanje korisnika-ispitivača. Koristi se kako bi se obezbijedilo da će widget ostati smanjen dok se posjetilac kreće web-lokacijom.

Datum isticanja: 1 godina
_hjDoneSurveys Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik popuni anketu. Koristi se samo za učitavanje sadržaja ankete ako posjetilac još nije popunio anketu.

Datum isticanja: 1 godina
Google Analytics  
__utmb Na nekim našim web-lokacijama i stranicama koristimo Google Analytics za prikupljanje statističkih podataka. Ovaj kolačić određuje sesiju posjetioca.

Datum isticanja: nakon posjete.
__utma Ovaj kolačić identifikuje jedinstvene posjetioce

Datum isticanja: 2 godine nakon postavljanja/ažuriranja.
__utmz Ovaj kolačić prati izvore saobraćaja i navigaciju.

Datum isticanja: 6 mjeseci nakon postavljanja/ažuriranja.

5. Lista kolačića treće strane

Naziv kolačića Svrha
__stid
__uset
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
ShareThis je softver treće strane koji se upotrebljava na web-lokaciji i omogućava posjetiocima dijeljenje preporučenih web-stranica kompanije Volvo na društvenim mrežama
UID
UIDR
Web-oznake ScorecardResearch koristimo da bismo prikupili podatke kao što su odnos novih i starih posjetilaca, vremenska oznaka, URL i naslov web-stranice. Označavanje ScorecardResearch ne koristi se za identifikovanje korisnika koji posjećuje stranicu. Osim toga, podaci koje prikuplja ScorecardResearch samo su u grupnom obliku. Drugim riječima, u izvještajima kreiranim na osnovu ovih podataka ne kaže se da je Računar 1 išao sa Lokacije A na Lokaciju B i na Lokaciju C. Za razliku od toga, izvještaji se uvijek zasnivaju na čitavom skupu različitih računara, što znači da izvještaji sadrže informacije kao što su "67% čitave internet populacije išlo je na Lokaciju A" ili "35% pojedinaca koje je išlo na Lokaciju A išlo je i na Lokaciju B".
demdex Adobe Analytics upotrebljava ovaj kolačić kao pomoć za identifikaciju jedinstvenih posjetilaca u različitim domenama. Kolačić demdex postavlja se u domeni treće strane, demdex.net, u pretraživaču. Ta domena razlikuje se od web-lokacija koje korisnik trenutno posjećuje.


6. Upravljanje kolačićima

6.1. Način pregleda kolačića

Budući da su kolačići obične tekstualne datoteke, mogu se pregledati u većini uređivača teksta i programa za obradu teksta. Možete kliknuti na kolačić i otvoriti ga. U nastavku je data lista veza za prikaz kolačića u različitim pretraživačima. Ako koristite neki drugi pretraživač, pročitajte informacije o kolačićima u tom pretraživaču. Ako koristite mobilni telefon, više informacija potražite u priručniku za taj uređaj.

Firefox
https://support.mozilla.org/en-US/kb/cookies-information-websites-store-on-your-computer

Chrome
https://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647&topic=14666&ctx=topic

Internet Explorer 8-11
http://windows.microsoft.com/en-US/internet-explorer/delete-manage-cookies


6.2. Omogućavanje/onemogućavanje ili brisanje kolačića
Ako želite ograničiti ili blokirati kolačiće, uradite to preko postavki pretraživača.

Ako uopće ne želite da web-lokacije stavljaju kolačiće na vaše računar, možete prilagoditi postavke pretraživača tako da vas obavijeste prije stavljanja bilo kakvog kolačića. Također možete prilagoditi postavke tako da vaš pretraživač odbija sve kolačiće ili samo one treće strane. Osim toga, možete ukloniti sve već postavljene kolačiće. Vodite računa o tome da ćete morati odvojeno prilagoditi postavke za svaki pretraživač i računar koje koristite.

Napominjemo da vam, ako ne želite kolačiće, više ne možemo garantovati da će naša web-lokacija pravilno raditi. Neke funkcije na lokaciji možda se neće moći koristiti, a možda nećete moći vidjeti određene web-lokacije. Osim toga, ako odbijete kolačiće, ne znači da više nećete vidjeti oglase. Stvar je samo u tome da se reklame više neće moći prilagoditi vašim interesima i da će se češće ponavljati.

Svaki pretraživač koristi različite načine za prilagođavanje postavki. Po potrebi, pogledajte funkciju pomoći svojeg pretraživača za podešavanje odgovarajućih postavki.

Za onemogućavanje kolačića na svom mobitelu više informacija potražite u korisničkom priručniku mobitela.

Više o kolačićima možete pročitati na Internetu, http://www.aboutcookies.org/

7. Drugi/nepredviđeni kolačići
Uzimajući u obzir način na koji rade Internet i web-lokacije, mi nemamo uvijek uvid u kolačiće koje putem naše web-lokacije stavljaju treće strane. To posebno važi za slučajeve gdje naša web-stranica sadrži takozvane ugrađene elemente: tekstove, dokumente, slike ili kratke filmove koji su sačuvani kod neke druge strane, ali se prikazuju na našoj web-lokaciji, u njoj ili putem nje.
Zato, ako na našoj web-lokaciji naiđete na bilo kakve kolačiće koji nisu navedeni u prijašnjem tekstu, molimo da nas informišete o tome. Ili direktno kontaktirajte treću stranu i raspitajte se o kolačićima koje stavljaju, razlogu zašto to rade, roku trajanja kolačića i o tome kako vam garantuju privatnost.

8. Kontakt
Postoji mogućnost da ćemo s vremena na vrijeme morati prilagođavati ove izjave, a razlog tome mogu biti izmjene na našoj web-lokaciji ili izmjene pravila o kolačićima. Dozvoljeno nam je da mijenjamo sadržaj izjava i navedene kolačiće u bilo kom trenutku i bez prethodnog upozorenja. Najnoviju verziju možete potražiti na ovoj web-stranici.

Ako imate dodatnih pitanja i/ili napomena, obratite nam se ovdje.