Svijest o potrošnji akumulatora

KRATKI VODIČ U NASTAVKU bavi se najboljim iskorištavanjem električnih potrošača tokom boravka u kamionu i dužih zaustavljanja jer ugašen motor predstavlja pravi izazov za akumulator. Navodi se i nekoliko savjeta za produženje životnog vijeka akumulatora tokom vožnje, važnost punjenja, a tu je i posebna napomena o tome kako treba postupati po hladnom vremenu.

Poštovanje ovih osnovnih savjeta pruža vam nekoliko pogodnosti:

  • iskorištavanje akumulatora na najbolji mogući način i produženje njegovog životnog vijeka
  • postoji manji rizik od neplaniranih zaustavljanja i skupih prekida posla zbog nedovoljne snage akumulatora

Pet stvari koje produžuju vijek trajanja akumulatora

Često punite akumulator.

Često punite akumulator.

Morate ga napuniti do kraja najmanje svake tri sedmice. Radite to kad god imate mogućnost, na primjer tokom zaustavljanja preko noći ili vikendom. Dobro napunjen akumulator smanjuje potrošnju goriva i čini vozilo pouzdanijim.

Pratite indikatore stanja akumulatora.

Pratite indikatore stanja akumulatora.

Na ekranu vozača prikazuju se stanje i trenutna potrošnja te se šalju upozorenja, na primjer u slučaju niskog nivoa napunjenosti. Poštujte ovaj savjet – produžava vijek trajanja akumulatora.

Budite posebno oprezni zimi.

Budite posebno oprezni zimi.

Pad temperature s +20 na -18 °C smanjuje kapacitet akumulatora za 50%. Posebnu pažnju obratite na stanje akumulatora i preventivno rukovanje potrošačima dok vozilo ne radi.

Isključite potrošače kad vam nisu potrebni.

Isključite potrošače kad vam nisu potrebni.

Sve, od frižidera do punjenja telefona prazni akumulator dok je motor ugašen. Mudro koristite potrošače, posebno tokom dugih zaustavljanja.

Tokom zaustavljanja izaberite odgovarajući režim rada vozila:  

Tokom zaustavljanja izaberite odgovarajući režim rada vozila:  

• Način Parking (Parkiranje) uvijek je bolje koristiti kad nisu potrebne funkcije kabine
• Ako vam je potreban pristup funkcijama kabine, izaberite režim Living (Boravak), ali čim završite, aktivirajte način Parking (Parkiranje)
• Režim Accessory (Dodatna oprema) donosi više mogućnosti za korištenje funkcija kabine. Treba ga koristiti u ograničenoj mjeri kako se ne bi ispraznili akumulator
i• Ne zaboravite postupati ekonomično – isključite potrošače koji vam nisu potrebni!

none

Želite više informacija?

Ako je odgovor da, preuzmite našu brošuru s informacijama o potrošnji akumulatora ili se obratite lokalnom distributeru kompanije Volvo.

Brošura o svijesti o potrošnji akumulatora

Tri pametna dodatka

Neke vrste transporta posebno su zahtjevne. A zbog nepredviđenih događaja možda ćete morati iskoristiti više snage akumulatora nego što ste planirali. Pametno je da ove tri komponente instalirate u svoje vozilo.

Uređaj za obnavljanje akumulatora Volvo

Uređaj za obnavljanje akumulatora Volvo

Uklanja naslage sumpora i sprečava sumporizaciju. Time se izbjegavaju pražnjenja koja mogu da unište akumulator.

Punjač akumulatora Volvo

Punjač akumulatora Volvo

Pomaže u punjenju akumulatora i garantuje potpuno punjenje i po hladnom vremenu (za razliku od korištenja alternatora). Nudimo sljedeće tipove punjača (na primjer ovaj u nastavku):
• punjače za ugradnju u vozilo
• vanjske punjače za upotrebu bez ugradnje Svi punjači imaju jačinu struje od najmanje 20 A i zaštitu od prekomjernog punjenja.

Produžni kabl.

Produžni kabl.

Ovim kablom dužine 5 m i napona 220 V vaš kamion spaja se na vanjske stanice za punjenje. Posebno je koristan kad su stanice nezgodno smještene ili su predaleko od normalnog kabla za punjenje.

Pronađite najbližeg distributera

Obratite se lokalnom zastupniku kompanije Volvo

Pronađite najbližeg distributera