Kamioni

×

Smanjite svoj otisak kamionima na plinski pogon

Da li tražite manji utjecaj na okoliš i niže troškove goriva u svojim transportnim operacijama? Pogledajte detaljnije naše kamione na plinski pogon. Dostupno za sve, od transporta otpada i dostava do zahtjevnih regionalnih transporta i dugih putovanja sa teškim teretom. Dolaze u verzijama na CNG ili LNG pogon – proizvedene i iz prirodnog plina i iz bioplina, u zavisnosti od dostupnosti. Uz dobru globalnu opskrbu gorivom i potencijal za smanjenje vaših CO2 emisija za 20*–100%***, nude nesmetan prijelaz na ekološki održiv transport.

Naši CNG i LNG kamioni

Za gradske transporte kao što su sakupljanje otpada i dostava možete nabaviti lagani i svestrani Volvo FE CNG koji nudi radni domet do 400 km na komprimovani prirodni plin ili bioplin. Za regionalni transport i duga putovanja sa teškim teretom možete nabaviti Volvo FM LNG i Volvo FH LNG sa radnim dometom do 1000 km i visokim performansama na tekući prirodni plin ili bioplin.

Šta je CNG?

CNG je prirodni plin ili bioplin komprimovan pod visokim pritiskom i uskladišten u rezervoarima u kamionu. Naši kamioni na CNG nude dovoljno snage, obrtnog momenta i radnog dometa kako bi se mogli nositi sa zahtjevnim transportom i sakupljanjem otpada. Kada se koristi komprimovani bioplin, emisija CO2 manja je do 70 %**.

Šta je LNG?

LNG je prirodni plin ili bioplin koji se ukapljuje spuštanjem na nisku temperaturu. Kada se plin ukapljuje, smanjuje se njegov volumen, što omogućava da u kamionu ima dovoljno goriva za duga putovanja sa teškim teretom. Uz podršku EU-a, mreža benzinskih stanica za LNG raste u cijeloj Evropi. To znači da LNG ima velik potencijal kao zamjena za dizelsko gorivo u kamionima. Naši kamioni na LNG pogon rade na prirodni fosilni plin, smanjuju CO2 emisije za 20%* u poređenju s dizelom. A kada rade na bioplin, CO2 emisije su smanjene za 100%***.

* Ovo pokriva emisije iz vozila tokom duge vožnje, takozvani, takozvani "od rezervoara do točkova", u poređenju s kamionom koji koristi evropski standardni dizel.

***Ovo pokriva emisije iz vozila tokom duge vožnje, takozvani „od rezervoara do točkova,” bioplin zajedno s HVO, u poređenju sa kamionom koji koristi evropski standardni dizel.

Da li ste spremni za plinski pogon?