Kamioni

Smanjite svoj otisak kamionima na plinski pogon

Tražite li manji uticaj na okoliš, visoke performanse i dug radni domet? Pogledajte detaljnije naše kamione na plinski pogon. Dostupno za sve, od transporta otpada i dostava do zahtjevnih dugih putovanja s teškim teretom. Koriste ili CNG ili LNG – proizvedeni iz bioplina ili prirodnog plina ovisno o dostupnosti. Uz dobru opskrbu gorivom na globalnoj razini i potencijal da smanje vaš CO2 otisak do 100% kada koristite bio-LNG i HVO, nude nesmetan prijelaz na ekološki održiv transport.

Naši kamioni na plinski pogon

Za gradske transporte kao što su sakupljanje otpada i dostava možete nabaviti lagani i svestrani Volvo FE CNG koji nudi radni domet do 400 km na komprimovani bioplin ili prirodni plin. Za regionalni transport i duga putovanja s teškim teretom možete nabaviti Volvo FM na plinski pogon i Volvo FH na plinski pogon s radnim dometom do 1000 km i visokim performansama na tekući bioplin ili prirodni plin.

Šta je CNG?

Bioplin i prirodni plin koji su komprimirani na visoki pritisak prodaju se kao bio-LNG odnosno CNG. Naši kamioni na CNG nude dovoljno snage, obrtnog momenta i radnog dometa kako bi se mogli nositi sa zahtjevnim transportom i sakupljanjem otpada. Kada se koristi komprimirani bioplin, emisija CO₂ manja je do 70%.

Šta je LNG?

Bioplin i prirodni plin koji su ukapljeni spuštanjem na nisku temperaturu prodaju se kao bio-LNG odnosno LNG. Kada se plin ukapljuje, smanjuje se njegov volumen, što omogućava da u kamionu ima dovoljno goriva za duga putovanja s teškim teretom. Uz podršku EU-a, mreža stanica za punjenje za raste u cijeloj Evropi. To znači da plin ima velik potencijal kao zamjena za dizelsko gorivo u kamionima. A kada rade na bio-LNG (bioplin), CO₂ emisije su smanjene za 100%*.

*Ovo pokriva emisije iz vozila tokom duge vožnje, takozvani „od rezervoara do točkova,” bioplin zajedno s HVO, u poređenju sa kamionom koji koristi evropski standardni dizel.

Da li ste spremni za plinski pogon?