Kamioni

Evolucija interfejsa

INTERFEJS ZA VOZAČA, KOMPANIJE VOLVO TRUCKS

Vaš novi vozački interfejs jednako je prilagodljiv i fleksibilan kao i ostatak vašeg kamiona. Ploča sa instrumentima kod Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX kamiona je u potpunosti digitalna i dinamička. A bočni ekran integriše specifične potrebe vašeg poslovanja sa kamionom koji vozite. Kako bismo vam pomogli da budete još sigurniji i produktivniji.

Vaš novi vozački interfejs je dizajniran tako da vam tokom vožnje olakša držanje ruka na volanu i pogleda na cesti. Kao i da vam omogući jednostavan pristup pravim informacijama u svim mogućim situacijama, tokom vožnje ili utovara, kako biste pronašli ispravne rute, pratili vrijeme svog vozača ili stanje vozila.

Potpuno digitalizovani ekran na instrument-tabli pruža vam mogućnost optimizacije interfejsa tokom svakog trenutka korištenja kamiona. Ako ste navikli na dobro organizovani analogni interfejs Volvo Trucks vozila, i dalje ćete se osjećati kao kod kuće. 

Informacije se prikazuju na osnovu onoga što radite

Instrument-tabla ima četiri različita načina rada koja se mogu naizmjenično koristiti, u zavisnosti od toga šta radite u tom trenutku i koje informacije su vam prioritetne. Naravno, specifikacije vašeg vozila i upotreba kamiona odrediće detaljne funkcije dostupne u svakom načinu rada. Ali generalno govoreći, ti načini rada su sljedeći:

  1. Početni prikaz – standardni prikaz, koji pokriva većinu raspoloživih funkcija.
  2. Prikaz najvažnijih parametara – prilagođeni prikaz, koji prikazuje najvažnije informacije za vožnju.
  3. Navigacijski prikaz – smjernice za vožnju. Kombinuje informacije o brzini sa smjernicama za kretanje i vremenom dolaska.
  4. Prikaz opterećenja – jasan status. Koliko je opterećenje na svakoj osovini? Je li neka osovina podignuta ili diferencijal angažovan?

Ruke na volanu

Svim funkcijama koje su prikazane na interfejsu za vozača lako se upravlja pomoću dugmadi na volanu. Bez obzira na situaciju, on vam pomaže da ruke držite na volanu, a pažnju na cesti.

Bočni ekran

Na desnoj strani komandne ploče nalazi se bočni ekran od devet inča koji je osjetljiv na dodir. Na ovom mjestu kontrolišete funkcije vezane za medije i komunikaciju, koristeći interfejs na koji ste navikli na svom pametnom telefonu. Na bočnom ekranu su prikazani pogledi sa kamere. Postoje i moduli za upravljanje vašim zadacima, funkcijama vozila i nadgradnje. Slijedi nekoliko primjera. Kontrolišite funkcije bočnog ekrana pomoću ekrana osjetljivog na dodir, komandi na volanu, upravljačke dugmadi na kontrolnoj ploči ili upravljanja glasom.

Integrišite svoje alate

Bočni ekran se može koristiti za integraciju aplikacija trećih strana sa vašim ekranom. Moći ćete da radite efikasnije uz znatno poboljšane sigurnosne karakteristike.

Pričajte svom kamionu

Koristeći upravljanje glasom koje je ugrađeno u kabinu, možete upravljati sa nekoliko funkcija svog kamiona. Ova vrsta pomoći će vaš život učiniti lakšim i pomoći vam da održite pažnju na cesti.

Dostupno za ove kamione

Onako kako vi želite

Ostvarite uvid u mogućnosti koje nudi interfejs za vozača.