Kamioni

Ne dozvolite da vas teren zaustavi

Izuzetna mobilnost koju posjeduje Volvo FMX

Kada blato ili pijesak progutaju cestu, jedini način da izbjegnete nevolju jeste da nastavite dalje. Upravljana prednja osovina sa automatskom kontrolom vuče (ATC) i do 300 milimetara rastojanja od tla, pomažu vam da to učinite. Na modelu Volvo FMX u konfiguraciji 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6, ova funkcija automatski aktivira prednju osovinu u onom trenutku kada vam je potrebna, i deaktivira je kada više nije potrebna. Postoji čitav niz mogućnosti pomoću kojih će vam Volvo FMX olakšati život na teškim terenima.

Upravljana prednja osovina

Možete dobiti Volvo FMX sa upravljanom prednjom osovinom u konfiguraciji 4×4, 6×6, 8×6 ili 10×6, kako biste bili sigurni da vas zahtjevni tereni neće zaustaviti. Upravljana prednja osovina pogona je postavljena da bi se osigurao bolji ugao približavanja. Ona je osmišljena da bude snažna i aerodinamična. Paralelna šipka iza grede osovine je integrisana, čime robusno kućište osovine postaje najniža tačka vozila i značajno poboljšava razmak od tla kada je kamion potpuno natovaren.

Zadnji pneumatski ovjes

Naš stražnji pneumatski ovjes napravljen za građevinske kamione pruža vam do 300 milimetara rastojanja od tla. Opružni nosači, pneumatski jastuci i stabilizatori smješteni su na vrhu pogonske osovine. Rezultat? Dobićete razmak od tla ovjesa s lisnatom oprugom uz komfor i efikasnost pneumatskog ovjesa. Optimizovan pritisak na svakoj stražnjoj osovini znači bolju vuču. Pneumatski ovjes također prenosi manje vibracija na kamion. Komfor i veća prosječna brzina povećavaju vašu produktivnost (povećanje od 5 do 10 km/h na našim testovima). A manje vibracije povećavaju i vaš radni učinak.

Spremni za put

Kada krećete uzbrdo, pomoć za pokretanje na nizbrdici može zadržati kamion na mjestu iako je još uvijek pod nagibom, dok pogonski sklop stvara obrtni moment. Ako se zaglavite, Rock Free je funkcija I-Shifta koja vam pomaže da zaljuljate kamion naprijed-nazad tako što ćete dodavati gas sve dok se vaš kamion ne oslobodi.

Automatsko držanje u bilo kojem smjeru

Zakočite svoj kamion do potpunog zaustavljanja i funkcija Automatsko držanje ga drži tamo dok ne zatražite da se pomakne. I funkcionira bez obzira da li želite ići naprijed, nazad, krenuti nizbrdo ili uzbrdo – ili na ravnom terenu.

Sistemi podrške vozaču 

Vožnja s jednom pedalom na zahtjevnom terenu

I-Shift funkcija kočnice za zahtjevne terene vam omogućava da upravljate teškim terenom pri malim brzinama kontrolirajući i gas motora i kočnice točkova samo papučicom gasa. Ne morate dodirivati papučicu kočnice, a možete zaustaviti svoj kamion s točkom postavljenim na kamenu bez sklizanja.

I-Shift

Trebate li sići sa ceste?

Obratite se svom prodavcu da prilagodite kamion koji će vas odvesti gdje god poželite.