Prikladno za prevoz otpada i gradsku distribuciju

Izvana izgleda kao običan Volvo FE. Ali ispod poklopca motora novog modela Volvo FE CNG nalazi se novi motor Euro VI koji radi isključivo na prirodni plin ili komprimovani bioplin s tehnologijom svjećice.

I opremljen je automatskim mjenjačem. Dakle, možete očekivati jednaku produktivnost i vozna svojstva koja dobijate i od običnog Volva FE, međutim, ovaj je razvijen za kratke udaljenosti sa čestim zaustavljanjima i kretanjima kao što su sakupljanje otpada i gradska distribucija. 

Mnogi gradovi po svijetu traže alternative kamionima sa motorima na dizelski pogon. Obnovljivo gorivo često je zahtjev za dobijanje ugovora – posebno kada je riječ o upravljanju otpadom. Uz Volvo FE CNG sada kompanijama koje se bave gradskom vožnjom možemo ponuditi kamion sa znatno manjim utjecajem na okolinu.

Christina Eriksson

voditeljica sektora za alternativne pogonske linije u kompaniji Volvo Trucks

Sagorijevanje metana potpuno je bez mirisa. Osim toga, emituje veoma male količine štetnih čestica. Kada se metan izvlači iz bioplina, odnosno iz organskog materijala, emisija ugljen-dioksida je manja za 70% u poređenju s kamionom na dizelski pogon. 

Ustvari, čestica je toliko malo da je potreban samo trosmjerni katalizator. NIje potreban filter za čvrste čestice u dizelskom gorivu. A ni AdBlue. 

Motor Euro VI za FE CNG

Razvoj goriva prate karakteristike koje čine sve kamione Volvo FE snažnim i pouzdanim kamionima.

Motor FE CNG Euro VI. 
Izlazna snaga: 320 KS. Izlazni okretni moment: 1.356 Nm. Volvo FE CNG sada je raspoloživ sa 2x4 ili 2x3 rezervoara za plin. Rezervoari za koprimovani plin nalaze se na obje strane šasije. Radni domet u optimalnim uslovima vožnje može iznositi do 400 km u lakoj distribuciji i do 250 km u težim prevozima otpada.

Automatski mjenjač
Osim novog plinskog motora Volvo FE CNG opremljen je automatskim mjenjačem. Kao rezultat toga pruža isti nivo produktivnosti i performansi kao i obični Volvo FE.

Metan je gorivo koje će dugoročno postati održiva alternativa dizelu. Sada je na različitim akterima u društvu da stvore pravila i prave uslove za pozitivan razvoj.

Lars Mĺrtensson

Direktor za zaštitu okoliša u kompaniji Volvo Trucks

Krivulja okretnog momenta kamiona Volvo FE CNG

G9K320 – snaga/okretni moment

Volvo FE CNG (komprimovani prirodni plin) u prvom je redu namijenjen operacijama koje uključuju kratke cikluse vožnje sa čestim kretanjem i zaustavljanjem.

Motor

  G9K320
Maks. izlazna snaga pri 2.000 – 2.300 o/min 320 KS (239 kW)
Najveći broj okretaja 2.200 o/min
Maks. okretni moment na 1.300-1.400 o/min 1.356 Nm
Br. cilindara 6
Zapremina 8,9 dm3
Hod klipa 144,5 mm
Prečnik cilindra 114 mm
Stepen kompresije 12:1
Ekonomični raspon broja okretaja 1.200–1.700 o/min
Filter ulja Puni protok
Kapacitet u sistemu ulja 27,6 l
Kapacitet rashladnog sistema 12,4 l
Masa suhog motora (osnovni) 373 kg
Napon sistema 12 V
Napon sistema kamiona i elektropokretača 24 V
VT

Isprobajte ga sami

Vaš lokalni distributer kompanije Volvo Trucks rado će s vama porazgovarati o karakteristikama i prednostima modela Volvo FE CNG.

Pronađite najbližeg distributera