Videosnimka o tome kako funkcioniše Volvo dinamičko upravljanje

Kako funkcioniše Volvo dinamičko upravljanje

Izuzetno odzivna tehnologija upravljanja

Naša patentirana tehnologija kombinacija je klasičnog hidrauličnog servoupravljača s elektronski regulisanim električnim motorom koji je postavljen na upravljački pogon. ECU (električna upravljačka jedinica) obrađuje ulazne signale iz nekoliko senzora i na osnovu njih utvrđuje kuda se kreće kamion, kao i kakve su namjere vozača. Motor se kontroliše 2000 puta u sekundi po principu “dodavanja i oduzimanja okretnog momenta” kojim se ispravljaju slučajne upravljačke kretnje i dodaje moment kada je potreban. Volvo dinamičko upravljanje sad je također dostupno na svim konfiguracijama kamiona, uključujući i one s dvostrukim prednjim osovinama.

Dinamičko upravljanje za Volvo FH

Vožnja bez napora na svim brzinama

Na velikim brzinama Volvo dinamičko upravljanje održava vašu stabilnost i smjer. A tokom sporog i pažljivog manevrisanja pruža upravljačku silu bez obzira na teret. Savršeno smo ozbiljni kada kažemo da novim kamionom Volvo FH možete upravljati jednim prstom.

Vozač vozi unazad pomoću Volvo dinamičkog upravljanja

Unazad. Sada je jednako jednostavno kao i unaprijed.

Eliminisali smo napor pri vožnji potpuno natovarenog kamiona unazad. Volvo dinamičko upravljanje pruža vam savršenu preciznost, upravljanje skoro bez napora i automatski vraća upravljač u neutralan položaj. A uz bolju stabilnost na cesti bez skretanja možete voziti kamion i prikolicu unazad više od 100 m.

Vožnja ravna kao strijela u modelu Volvo FH

Vožnja ravna kao strijela u svim uslovima

Korekcije smjera nakon kočenja na površini s različitim intenzitetom trenja? Više ih nema. Prelazi preko rupa, brazda i oznaka na cesti? Skoro ih nećete ni osjetiti. Volvo dinamičko upravljanje čak nadoknađuje efekt jakog bočnog vjetra. Dakle, jednostavno popustite držanje upravljača, a kamion neće promijeniti putanju ako vi to ne budete željeli.

Pronađite najbližeg distributera

Spremni ste isprobati dinamičku vožnju?

Krenite na najjednostavniju probnu vožnju – obratite se lokalnom distributeru kompanije Volvo Trucks.

Pronađite najbližeg distributera