ODRŽITE BRZINU. UŠTEDITE GORIVO

Održavanje brzine i istovremena ušteda goriva. Uspostavljanje ravnoteže nipošto nije lako. Shvaćamo vaše svakodnevne izazove koji zahtijevaju da izvršite isporuku na vrijeme i da istovremeno kontrolišete svoje troškove. Zato smo razvili jedinstven pogonski sklop powertrain koji pruža bolje performanse. I efikasniju potrošnju goriva.

Vaša profitabilnost ključna je za naše razmišljanje. Povećanjem prosječne brzine možete poboljšati i svoju produktivnost. A i produktivnost svojih klijenata. Istovremeno štedite gorivo i smanjujete svoj utjecaj na okoliš.

Zvuči jednostavno? Nastavite čitati.

Vozač kamiona sjedi u kabini

Obavite probnu vožnju odmah

NAJBOLJE KARAKTERISTIKE USLUGE PERFORMANSE I GORIVO

Mjenjač I-Shift sa dva kvačila

I-SHIFT SA DVA KVAČILA – JEDINSTVENI MJENJAČ

Dva mjenjača u jednom. Bez prekida u dovodu obrtnog momenta. Veća prosječna brzina. A ipak niža potrošnja goriva.

Naš jedinstveni mjenjač I-Shift sa dva kvačila pruža lakšu i prijatniju vožnju nego ikada prije. Lagane promjene stepena prenosa poboljšavaju performanse kamiona. A stvara i stalan protok snage koji će potpuno promijeniti način na koji vozite – i povećati vašu produktivnost.

Mjenjač I-Shift sa dva kvačila i stepenima prenosa za sporu vožnju

BOLJE KRETANJE SA STEPENIMA PRENOSA ZA SPORU VOŽNJU

I-Shift sa brzinama puzanja. Proizvedeno za teške prevoze i građevinske radove. Brži odnos zadnje osovine omogućava održavanje konstantne brzine uz znatno niži broj obrtaja. A na nižim brzinama obrtaja štedi se gorivo. Kretanje iz mirovanja sa teškim teretima upravo je postalo puno jednostavnije. Čak i u ekstremnim uslovima sa do 325 tona tereta.

Pogled izbliza na motor Volvo D13 Euro VI

VIŠE SNAGE. MANJE GORIVA

Efikasnije nego ikada prije. Savršena ravnoteža između voznih karakteristika i ekonomične potrošnje goriva.

Naš novi ugrađeni pogonski sklop ima napredan motor Euro VI i jedinstven mjenjač I-Shift kompanije Volvo. Odnos kompresije povećan je na verzijama D13 sa 420 i 460 KS. Tu je i novi optimizovani turbopunjač na varijantama od 500 i 540 KS motora D13.

Nekoliko unapređenja motora i mjenjača. Značajno poboljšanje performansi i potrošnje goriva.

Zadnja osovina Volva FH

VISOK ODNOS

Šta je to odgovarajući odnos? Pa, zapravo je riječ o zadnjim osovinama. One su posljednja karika u lancu efikasnosti koji prenosi snagu iz motora na točkove kamiona.

Odgovarajući odnos zadnje osovine za vožnju na dugim relacijama savršeno se usklađuje sa našim motorom D13 i mjenjačem I-Shift sa dva kvačila. Rezultat? Manji broj obrtaja. Udobnija vožnja. I efikasnija potrošnja goriva.

Vozač sa kamionom Volvo FH

LJUDSKI FAKTOR

Ne treba ni naglašavati da nova tehnološka rješenja donose efikasniju potrošnju goriva i bezbjednost. Međutim, jedan je ključni faktor iznad svih. Na vozača.

Naši su kursevi namijenjeni stvaranju boljih vozača. Bezbjednijih vozača. Efikasnijih vozača. Naše usluge Usavršavanje vozača i Napredna ekonomična potrošnja goriva namijenjene su upravo tome. Profitabilno ulaganje za svaku transportnu kompaniju.

U kombinaciji sa podukom pomoću sistema Dynafleet Fuel & Environment (gorivo i okoliš) to je pozitivan korak prema profitabilnijoj budućnosti. Za vas. I vaše poslovanje.

Srebrni Volvo FH sa 540 KS u sumrak

I-CRUISE POMAŽE U ODRŽAVANJU KONSTANTNE BRZINE

Inteligentna regulacija brzine. I-Cruise prilagođava vašu brzinu tako da smanji potrošnju goriva. To vam ne pomaže samo u produktivnosti održavanjem visoke prosječne brzine. Također doprinosi bezbjednijoj i prijatnijoj vožnji.

Srebrni Volvo FH sa 540 KS na uzbrdici

PAMTI SVAKU CESTU

Kojom rutom biste trebali krenuti da biste potrošili manje goriva? I-See pamti sve uzbrdice kojima ste vozili i memoriše ih u centralnu bazu podataka. Odatle ih mogu koristiti svi kamioni. Te informacije omogućavaju kamionu da automatski reaguje na nagibe kako bi se izbjegle nepotrebne promjene stepena prenosa. Nisu potrebne karte ni GPS.

Objedinite I-Cruise i I-See i dobićete vjernog partnera koji štedi gorivo.

Pogled izbliza na ventil gume pod pritiskom

PROVJERITE PRITISAK U GUMAMA

Pritisak u gumama. Lako je podcijeniti efekt koji može imati na vašu profitabilnost. Zajedno sa pravilnom geometrijom točkova i osovina, odgovarajući pritisak u gumama dugoročno vam može značajno pomoći u uštedi goriva i novca.

Ikona za gašenje motora Volvo Trucks

GAŠENJE I UŠTEDA GORIVA

Male promjene čine veliku razliku. Komponente na pogon motorom troše gorivo kada se koriste. Zračni kompresori. Pumpa servo-volana. Čak i sam motor. Ako ih isključite dok se ne upotrebljavaju, uštedjećete gorivo. I novac.

Guma kompanije Volvo Trucks koja štedi gorivo

Gume koje štede gorivo

Naše gume izvlače najbolje iz vašeg kamiona. Na primjer, gume 315/70 R22.5 posebno su namijenjene dugim relacijama. Štede gorivo na način koji odgovara vašem zadatku.

Aerodinamični paket kompanije Volvo Trucks koji smanjuje otpor vjetra

AERODINAMIČNI PAKET KOJI SMANJUJE OTPOR VJETRA

Glatka šasija smanjuje potrošnju goriva. Uz pomoć ispitivanja vjetra u tunelu fino smo podesili deflektore vjetra. Rezultat? Značajno manja potrošnja goriva.

Funkcija podizanja tandemske osovine kompanije Volvo Trucks

PODIGNITE POGONSKU OSOVINU

Manji radijus zaokretanja. Maksimalna trakcija. Manja potrošnja goriva. Podizanje tandemske osovine jedinstvena je karakteristika na konfiguracijama 6x4 ili 8x4. Objedinjava kapacitet vuče i opterećenja pogona na četiri točka sa voznim karakteristikama i efikasnošću pogona na dva točka.

Kada je kamion prazan, jednostavno pritisnite dugme na ploči sa instrumentima da biste deaktivirali i podigli osovinu. Čim se kamion ponovno natovari, pogonska osovina automatski se spušta i aktivira. Obezbjeđuje maksimalnu vuču i vozne karakteristike.

Također, deaktiviranjem pogonske osovine kada nije potrebna, možete dodatno smanjiti potrošnju goriva do 4%.

Nova ikona kompanije Volvo Trucks za planiranje servisa

NEMA NEPLANIRANIH ZAUSTAVLJANJA

Naše obećanje: Maksimalna mobilnost. Naše revolucionarno daljinsko planiranje servisa povezuje vaš kamion sa radionicom. Precizno preventivno održavanje štedi gorivo. I održava kamion na cesti.

Aplikacija Volvo Trucks Dynafleet Fuel and Environment

UŠTEDITE GORIVO SA SISTEMOM DYNAFLEET

Koliko zaista možete postati efikasni? Uz Dynafleet Fuel & Environment možete precizno pratiti performanse svojih kamiona i vozača.

Rezultat u obliku bodova za efikasnu potrošnju goriva pomaže u poboljšanju performansi vozača. I poboljšava vaš konačni rezultat.

Softverski paketi mjenjača I-Shift kompanije Volvo Trucks

KAKAV BISTE I-SHIFT ŽELJELI IMATI?

Neka I-Shift doprinosi vašem poslovanju. Postoji niz programskih paketa koji odgovaraju vašim uslovima vožnje. Long Haul & Fuel Economy (Duge relacije i ekonomična potrošnja goriva) optimizuje konstantne brzine. Time vožnja autocestom postaje efikasna.

Kako radi koncept goriva i performansi

Način rada

Istražite tehničke karakteristike koje su omogućile izvođenje vratolomije sa paraglajderom. Riječ je o održavanju visoke prosječne brzine uz pomoć jedinstvenog pogonskog sklopa powertrain koji pruža rezultate bez prekida – a ipak uz manju potrošnju goriva.

Detaljne priče

Kako mjenjač I-Shift sa dva kvačila pomaže italijanskoj transportnoj kompaniji Sartori da uštedi gorivo na zahtjevnim planinskim rutama

U brdovitim područjima sjeverne Italije porodičnoj transportnoj kompaniji Sartori Trasporti trebaju vozila koja istovremeno imaju visoke performanse i nisku potrošnju goriva. Uz Volvo FH s mjenjačem I-Shift sa dva kvačila možda su pronašli savršeno ...

Opstanak naše kompanije zavisi od niske potrošnje goriva, osposobljenim vozačima i kamionima sa visokim performansama

Osposobljavanjem vozača, posebnim poticajima i ulaganjima u najnovije kamione i tehnološka rješenja, Poljska transportna kompanija Jastim smanjila je potrošnju goriva na nivoe koji su ranije bili nezamislivi....