Volvo FH16 s I-Shiftom s dva kvačila na cesti

Samo vozite

I-Shift čini vožnju jednostavnijom, bezbjednijom i ugodnijom. Nema teškog kvačila ni mjenjača sa kojim se treba boriti. Svaka promjena brzine savršeno je vremenski određena. Jednostavnost sistema smanjuje umor vozača i pomaže vam u koncentraciji na cestu i okolni saobraćaj. A ako želite ručno mijenjati stepene prenosa, dugme na mjenjaču pruža direktnu kontrolu nad svakim prebacivanjem.

Štedite gorivo

Štedite gorivo

I-Shift je projektovan da štedi gorivo. Interni gubici energije su niski – zapravo niži nego na ručnim mjenjačima, ali elektronika je ono što zaista čini razliku. Svaka promjena brzine precizno je vremenski određena. Time je obezbijeđen rad motora uz najefikasnije obrtaje u minuti, bilo u ekonomičnom ili efikasnom načinu. Osim toga, kada idete nizbrdo, I-Roll deaktivira motor te maksimalno povećava moment vožnje u slobodnom hodu i štedi dodatnih 2% goriva.

Način rada

Način rada

I-Shift se zasniva na „klasičnom“ nesinhronizovanom ručnom mjenjaču – otuda kompaktan oblik i mali interni gubici. Magija se, međutim, događa u jedinici za elektronsku kontrolu koja upravlja kvačilom i prebacivanjem stepena. Na osnovu procjene podataka o brzini, težini, nagibu ceste i potrebnom okretnom momentu svako prebacivanje stepena događa se izuzetno precizno. Sistem komunicira i sa motorom i omogućava mu podešavanje broja okretaja i efekta kočenja radi postizanja maksimalnih performansi.

Brzina puzanja modela Volvo FH16

Ojačan za teške primjene

Ako vozite u izuzetno teškim uslovima, cijenićete ojačani I-Shift. Namijenjen je isključivo okruženjima u kojima se često penjete ili spuštate strminama većim od 10 % ili vožnji izuzetno teškim terenima. To znači da je I-Shift sada dostupan u uslovima gdje su ručni mjenjač ili automatski Powertronic nekada bili jedine mogućnosti.

Bolje kretanje na uzbrdicama

I-Shift sa brzinama puzanja – krenite od kuda god želite

I-Shift je upravo postao raznovrsniji i jednostavniji za vožnju. Automatski mjenjač sada je dostupan uz izbor jednog ili dva stepena za sporu vožnju, a ima i dodatnu opciju stepena za vožnju unazad. Ako prevozite teške terete, znate da kretanje iz mirovanja ponekad može biti teško, posebno na brdovitom terenu ili u lošim uslovima na cesti. Na kraju ćete možda morati istovariti teret ili čak pozvati pomoć za vuču, što će katastrofalno utjecati na vaš radni učinak i produktivnost. Opremite svoj Volvo FH16 I-Shiftom sa brzinama puzanja i te brige postat će stvar prošlosti. Vaša stabilnost dramatično će se poboljšati, a opterećenje kvačila smanjiće se za 75 %, čime se rješavate nepotrebnih popravaka.

Niža potrošnja goriva modela Volvo FH16

Vozite sporo, štedite više

Može li I-Shift sa brzinama puzanja pomoći u poboljšanju ekonomične potrošnje goriva? Naravno. Ranije ste često morali žrtvovati ekonomičnu potrošnju goriva za sposobnost kretanja. Međutim, zahvaljujući brzinama puzanja, sada možete izraditi specifikacije kamiona sa bržim odnosom osovina, što će vam omogućiti da ostanete u putnoj brzini na puno manjem broju okretaja dok vozite dobrim cestama. Time se smanjuje potrošnja goriva za nekoliko postotaka.

Potpun nadzor na veoma malim brzinama.

Savršena kontrola u svim smjerovima

Manevrisanje na maloj brzini jedan je od najizazovnijih aspekata ovog posla. Zahvaljujući odnosu prenosa do 32:1 (i do 37:1 pri vožnji unazad), I-Shift sa brzinama puzanja omogućava vam vožnju brzinama od samo 0,5 – 2 km/h. Uvijek imate potpunu kontrolu, što vam omogućuje precizno parkiranje prilikom utovara ili istovara tereta te izbjegavanje nesreća koje mogu uništiti vaš dan i vašu produktivnost.

Doprinosi višenamjenskoj upotrebi kamiona

Prihvatite više poslova.

I-Shift sa brzinama puzanja pruža kamionu dodatnu raznovrsnost, omogućavajući korištenje istog kamiona za mnoštvo različitih uslova vožnje i zadataka. Vožnja cestom i terenska vožnja? Morate prevesti izuzetno težak teret? Radite na velikim visinama? Često morate koristiti niske brzine? Nema problema. Modul mjenjača za brzine puzanja mjenjaču I-Shift donosi samo 120 mm dodatne dužine i 48 kg težine.

Vol FH16 – proširivanje granica

Proširivanje granica

Pogledajte Volvo FH16 s I-Shiftom sa brzinama puzanja koji stoji pred izazovom od 750 tona.

Kakav biste I-Shift voljeli?

Kakav biste I-Shift voljeli?

Softver omogućava prilagođavanje mjenjača I-Shift vašim uvjetima vožnje. Izaberite jedan od četiri dodatna paketa – za građevinu, distribuciju, duge relacije ili teške terete – kao i nekoliko opcija poput softvera I-See, brzina puzanja i dodatnih pomoćnih pogona.

Kako I-See može uštedjeti gorivo na brdovitom terenu

I-See: maksimizujte efikasnost i uštede

Na brdovitom terenu I-Shift i I-Shift s dva kvačila rade besprijekorno uz pomoć naše intuitivne tehnologije I-See kako bi vam uštedili još više goriva.

Saznajte kako radi I-See
Pronađite najbližeg distributera

Vozite Volvo FH16

Želite li sami isprobati I-Shift? Obratite se lokalnom zastupniku tvrtke Volvo Trucks – on će vam rado dati ključeve.

Pronađite najbližeg distributera