Od prvog dana Volvo dinamičko upravljanje pruža savršenu stabilnost na velikim brzinama, potpunu kontrolu na malim brzinama, te smanjuje naprezanje mišića. Sada također pomaže u izbjegavanju proklizavanja i nenamjernih promjena trake, omogućava postavljanje željenih podešenja upravljača, pa čak omogućava i daljinsko upravljanje.

Videosnimka o tome kako funkcioniše Volvo dinamičko upravljanje

Kako funkcioniše Volvo dinamičko upravljanje

Izuzetno odzivna tehnologija upravljanja

Naša patentirana tehnologija kombinacija je klasičnog hidrauličnog servoupravljača s elektronski regulisanim električnim motorom koji je postavljen na upravljački pogon. ECU (električna upravljačka jedinica) obrađuje ulazne signale iz nekoliko senzora i na osnovu njih utvrđuje kuda se kreće kamion, kao i kakve su namjere vozača. Motor se kontroliše 2000 puta u sekundi po principu “dodavanja i oduzimanja okretnog momenta” kojim se ispravljaju slučajne upravljačke kretnje i dodaje moment kada je potreban. Volvo dinamičko upravljanje sad je također dostupno na svim konfiguracijama kamiona, uključujući i one s dvostrukim prednjim osovinama.

Dinamičko upravljanje modela Volvo FH16 na velikim brzinama

Vožnja bez napora na svim brzinama

Na velikim brzinama Volvo dinamičko upravljanje održava vašu stabilnost i smjer. A tokom sporog i pažljivog manevrisanja pruža upravljačku silu bez obzira na teret. Savršeno smo ozbiljni kada kažemo da novim kamionom Volvo FH možete upravljati jednim prstom.

Vozač vozi unazad pomoću Volvo dinamičkog upravljanja

Unazad. Sada je jednako jednostavno kao i unaprijed.

Eliminisali smo napor pri vožnji potpuno natovarenog kamiona unazad. Volvo dinamičko upravljanje pruža vam savršenu preciznost, upravljanje skoro bez napora i automatski vraća upravljač u neutralan položaj. A uz bolju stabilnost na cesti bez skretanja možete voziti kamion i prikolicu unazad više od 100 m.

Vožnja ravna kao strijela u modelu Volvo FH

Vožnja ravna kao strijela u svim uslovima

Korekcije smjera nakon kočenja na površini s različitim intenzitetom trenja? Više ih nema. Prelazi preko rupa, brazda i oznaka na cesti? Skoro ih nećete ni osjetiti. Volvo dinamičko upravljanje čak nadoknađuje efekt jakog bočnog vjetra. Dakle, jednostavno popustite držanje upravljača, a kamion neće promijeniti putanju ako vi to ne budete željeli.

Ruke vozača na volanu

Dinamična vožnja

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama omogućava vam kontrolu. Vi postavljate otpor volana koji odgovara uslovima vožnje i vašim željama. Birate prethodno definisano ili potpuno prilagođeno podešenje. Rezultat – pomaže vam postići upravo onakvo iskustvo vožnje kakvo želite.

Pogledajte kako radi
Volvo FH u vožnji hladnim okruženjem

Izbjegavanje proklizavanja

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za održavanje stabilnosti smanjuje opasnost od nesreća zbog proklizavanja. Ako sistem otkrije proklizavanje, odmah uključuje laganu pomoć za volan. To vam pomaže u upravljanju u suprotnom smjeru i stabilizovanju vozila – čak i prije nego što postanete svjesni da će se nešto desiti.

Pogledajte kako radi
Volvo FH u vožnji uz automobil Volvo

Vožnja unutar trake

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za vožnju unutar trake smanjuje rizik od prevrtanja i sudara sa drugim vozilima. Ako se vaš kamion nenamjerno približi oznakama trake, pažljiva podrška za upravljanje pomoći će vam da održite planirani smjer. Jedva je primjetna, ali podiže bezbjednost na nov nivo.

Pogledajte kako radi
Vozač izvana upravlja kamionom Volvo FH daljinskim upravljačem

Dobro došli u svoju novu kabinu.

Volvo dinamičko upravljanje sa vanjskim upravljanjem omogućava vam daljinsko upravljanje kamionom. To je idealno rješenje za kombinacije ponavljajućih kraćih pomjeranja kamiona i radova izvan kabine. Time se poboljšava vaša produktivnost, a ne moramo ni spominjati kako vaš radni dan postaje mnogo prijatniji.

Pogledajte kako radi
Pronađite najbližeg distributera

Spremni ste isprobati dinamičku vožnju?

Krenite na najjednostavniju probnu vožnju – obratite se lokalnom distributeru kompanije Volvo Trucks.

Pronađite najbližeg distributera