Znamo šta se tamo dešava. Znamo kako izgledaju nesreće. Zato obavljamo toliko dodatnih testova koji po zakonu nisu obavezni.

Carl Johan Almqvist

Direktor odjeljenja za bezbjednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks

Ulaganje dodatnih napora pomoću naših testova bezbjednosti: video

Unutrašnji koncept

Noćni način vožnje u kamionu Volvo FH

U noćnom načinu vožnje vozači imaju mogućnost isključivanja svih nepotrebnih pozadinskih svjetala na komandnoj tabli jednim pritiskom dugmeta. Rezultat su manji odbljesak u vidnom polju vozača i manje odraza na vjetrobranskom staklu i retrovizorima. To najbolje odgovara vozačima na dugim relacijama koji voze noću, kao i prilikom kretanja unazad i manevrisanja u teškim vremenskim uslovima ili složenim okruženjima, na primjer kod prikopčavanja ili otkopčavanja prikolice.

Bezbjednosni otvor na krovu kamiona Volvo FH

BEZBJEDNOSNI OTVOR NA KROVU

Svaki Volvo FH16 sada ima velik panoramski prozor koji također služi kao izlaz u hitnom slučaju. Kabina je također svijetla i prozračna, što vam pomaže da ostanete budni i koncentrišete se na cestu.

Sigurnosni pojasevi kamiona Volvo FH

SIGURNOSNI POJAS

Oko polovine nesreća koje završavaju smrću, u kojima su učestvovali kamioni, moglo bi se izbjeći korištenjem sigurnosnog pojasa – to je činjenica koju biste trebali imati na umu kad sljedeći put krenete na cestu.

Eksterijer

Sistem prednje zaštite od podlijetanja kamiona Volvo FH16

Sistem prednje zaštite od podlijetanja

Apsorbuje dio sile sudara uzmicanjem i podvlačenjem pod kamion. Sada je proizveden od lakših i jačih materijala, a efikasan je i na većim brzinama. 

Vanjsko osvjetljenje kamiona Volvo FH16

Osvjetljenje

Ugradili smo prednja poziciona svjetla i dnevna svjetla za vožnju. Kao rezultat toga, jedinica pruža pametno osvjetljenje u kompaktnom paketu.

Retrovizori i prozori kamiona Volvo FH16

Retrovizori i vidljivost

Niz pametnih funkcija namijenjen je omogućavanju stvarne vidljivosti od 360 stepeni našim vozačima. Međutim, veliki prozori i retrovizori modela FH16 također pružaju sjajnu pokrivenost.

SISTEMI AKTIVNE BEZBJEDNOSTI

Vaš kamion pružiće vam pomoć. Pogledajte kratak pregled sistema aktivne bezbjednosti kompanije Volvo Trucks na djelu.

Pronađite najbližeg distributera

SAMI SE UVJERITE U BEZBJEDNOST

Vaš lokalni distributer kompanije Volvo Trucks može vam pokazati sve izuzetne bezbjednosne funkcije i odgovoriti na sva vaša pitanja o bezbjednosti.

Pronađite najbližeg distributera