Volvo FL sa četvero ili šesterocilindarskim motorom

Upoznajte svoj motor

Zahvaljujući širokoj paleti izlaznih snaga i impresivnom odzivu, Volvo D8K idealan je za unutrašnju gradsku distribuciju. Manji i lakši D5K projektovan je za bruto težine od 10 do 16 tona. Jedan je od najsnažnijih četverocilindarskih motora dostupnih na tržištu.

Performanse modela Volvo FL odlikuju se širom i ravnijom krivuljom okretnog momenta

Garancija glatke vožnje.

Veliko ubrzanje. Jednostavno rukovanje na malim brzinama. Prvoklasna snaga. Motori D5K i D8K stvaraju širi i ravnomjerniji okretni moment i bolji odziv na niskom broju okretaja. Maksimalni okretni moment iznosi 800 do 900 Nm za motore D5K i 950 do 1.050 Nm za motore D8K, što značajno smanjuje potrebu za promjenom stepena prenosa.

Odaberite snagu koja vam odgovara

Bez obzira na to koji motor ima vaš Volvo FL, imaćete snagu koja vam je potrebna: 210 ili 240 KS na motorima D5K, 250 ili 280 KS na motorima D8K. U kombinaciji s odličnim karakteristikama upravljanja i izuzetno brzim odzivom modela Volvo FL, ovi motori dovešće vas do cilja brzo i efikasno.

Paleta motora FL

  KS kW Okretni moment
D5K210 210 154 800 Nm
D5K240 240 177 900 Nm
D8K250 250 184 950 Nm
D8K280 280 206 1 050 Nm
Petlitarski motor za biodizel kao dodatna opcija

Spremno za biodizel

Sve varijante snage motora D5K i D8K imaju certifikat za sintetički dizel (HVO). Postoji verzija našeg motora D5K 240 koja radi na čisti biodizel (B100) i ima certifikat za Euro 6. Savršena mogućnost ako želite učiniti nešto za okoliš i iskoristiti poticaje dostupne na svojem tržištu.

Pomoćni pogoni za opremu za rukovanje teretom

Pomoćni pogoni

Pružite snagu svojoj opremi za rukovanje teretom. Pomoćni pogoni omogućiće prenos snage na zasebne priključke kao što su dizalica ili miješalica betona. Volvo FL nudi najrazličitije pomoćne pogone koji se mogu prilagoditi vašim potrebama.

Pogledajte specifikacije pomoćnih pogona
Naši motori Euro 6 identični su onima norme Euro 5 po pitanju snage i ekonomične potrošnje goriva

Ista snaga, niže emisije

Naši motori Euro VI velik su skok prema čistijem transportu i manjem utjecaju na okoliš. Snaga i efikasna potrošnja goriva uporedivi su s modelima Euro V, ali su emisije krutih čestica prepolovljene, a azotni oksidi smanjeni za skoro 80%.

Rješenje Euro VI kompanije Volvo

Naše rješenje Euro VI

1. Motor
Nove komponente motora poboljšavaju protok plinova i obezbjeđuju da ispušni plinovi dođu do sistema naknadne obrade na optimalnoj temperaturi.

2. Sedma mlaznica
Posebna mlaznica za ubrizgavanje dizela koristi se za upravljanje toplotom DOC-a i obezbjeđuje efikasan rad filtera za čestice u dizel gorivu te dobru funkcionalnost SCR sistema.

3. Oksidacijski katalizator dizela (DOC)
DOC proizvodi azotni dioksid (NO₂)2 koji je potreban filteru za čestice u dizel gorivu za efikasno sagorijevanje krutih čestica. U hladnim uslovima daje i toplotu za regeneraciju.

4. Filter za čestice u dizel gorivu (DPF)
Filter skuplja krute čestice (PM) i čuva ih sve dok ne izgore tokom automatske regeneracije. Regeneracija se obavlja automatski, pa ne morate preduzimati nikakve radnje.

5. Selektivna katalitička redukcija (SCR)
U zoni miješanja ispušni plinovi se prskaju tečnošću AdBlue. Kada stignu u katalizator, azotni oksidi (NO2) efikasno se pretvaraju u bezopasni azotni plin i vodu.

6. Katalizator emisija amonijaka (ASC)
Zadnji korak prije ispušne cijevi gdje se uklanja preostali amonijak (NH3), ukoliko ga ima.

Filter za čestice u dizel gorivu

Kontrolisana regeneracija

Naši motori D5K i D8K opremljeni su filterom za čestice u dizel gorivu (DPF). On hvata i obrađuje mikroskopske čestice u ispušnim plinovima iz motora tokom regeneracije i ostavlja samo fini pepeo. Postupak je automatski, ali kada je potrebna ručna regeneracija, na primjer u ekološkoj zoni, upozoriće vas na vrijeme.

Pronađite najbližeg distributera

Osjetite snagu

Posjetite lokalnog distributera kompanije Volvo Trucks kod kojeg možete ispitati motore D5K i D8K i koji će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Pronađite najbližeg distributera