Inovativan sistem kontrole za manje napora

Samo vozite

I-Shift čini vožnju jednostavnijom, bezbjednijom i ugodnijom. Nema teškog kvačila ni mjenjača sa kojim se treba boriti. Svaka promjena brzine savršeno je vremenski određena. Jednostavnost sistema smanjuje umor vozača i pomaže vam u koncentraciji na cestu i okolni saobraćaj. A ako želite ručno mijenjati stepene prenosa, dugme na mjenjaču pruža direktnu kontrolu nad svakim prebacivanjem.

Sistem radi u kombinaciji s drugim karakteristikama te pruža nesmetano i efikasno iskustvo vožnje

Štedite gorivo

I-Shift je dizajniran za uštedu goriva, do 5%. Interni gubici energije su niski – zapravo niži nego na ručnim mjenjačima, ali elektronika je ono što zaista čini razliku. Svaka promjena brzine precizno je vremenski određena. Time je obezbijeđen rad motora uz najefikasnije obrtaje u minuti, bilo u ekonomičnom ili efikasnom načinu. Osim toga, kada idete nizbrdo, I-Roll deaktivira motor te maksimalno povećava moment vožnje u slobodnom hodu i štedi dodatnih 2% goriva.

Sistem je razvijen iz nesinhronizovanog ručnog mjenjača

Način rada

I-Shift se zasniva na „klasičnom“ nesinhronizovanom ručnom mjenjaču – otuda kompaktan oblik i mali interni gubici. Magija se, međutim, događa u jedinici za elektronsku kontrolu koja upravlja kvačilom i prebacivanjem stepena. Na osnovu procjene podataka o brzini, težini, nagibu ceste i potrebnom okretnom momentu svako prebacivanje stepena događa se izuzetno precizno. Sistem komunicira i sa motorom i omogućava mu podešavanje broja okretaja i efekta kočenja radi postizanja maksimalnih performansi.

Mjenjačem I-Shift upravlja se pomoću table sa četiri prekidača na komandnoj tabli

Prekidači koji štede prostor

I-Shift je toliko efikasan da ne morate često koristiti mjenjač. Ako želite uštedjeti dragocjen prostor u kabini, možete se riješiti palice mjenjača i izabrati upravljački element sa četiri prekidača na komandnoj tabli.

I-Shift sa brzinama puzanja – krenite od kuda god želite

I-Shift sa brzinama puzanja – krenite od kuda god želite

I-Shift je upravo postao raznovrsniji i jednostavniji za vožnju. Automatski mjenjač sada je dostupan uz izbor jednog ili dva stepena za sporu vožnju, a ima i dodatnu opciju stepena za vožnju unazad. Ako prevozite teške terete, znate da kretanje iz mirovanja ponekad može biti teško, posebno na brdovitom terenu ili u lošim uslovima na cesti. Na kraju ćete možda morati istovariti teret ili čak pozvati pomoć za vuču, što će katastrofalno utjecati na vaš radni učinak i produktivnost. Opremite svoj Volvo FM brzinama puzanja i te brige postaće stvar prošlosti. Vaša stabilnost dramatično će se poboljšati, a opterećenje kvačila smanjiće se za 75 %, čime se rješavate nepotrebnih popravaka.

Vozite sporo, štedite više

Vozite sporo, štedite više

Može li I-Shift sa brzinama puzanja pomoći u poboljšanju ekonomične potrošnje goriva? Naravno. Ranije ste često morali žrtvovati ekonomičnu potrošnju goriva za sposobnost kretanja. Međutim, zahvaljujući brzinama puzanja, sada možete izraditi specifikacije kamiona sa bržim odnosom osovina, što će vam omogućiti da ostanete u putnoj brzini na puno manjem broju okretaja dok vozite dobrim cestama. Time se smanjuje potrošnja goriva za nekoliko postotaka.

Savršena kontrola u svim smjerovima

Savršena kontrola u svim smjerovima

Manevrisanje na maloj brzini jedan je od najizazovnijih aspekata ovog posla. Zahvaljujući odnosu prenosa do 32:1 (i do 37:1 pri vožnji unazad), I-Shift sa brzinama puzanja omogućava vam vožnju brzinama od samo 0,5 – 2 km/h. Uvijek imate potpunu kontrolu, što vam omogućuje precizno parkiranje prilikom utovara ili istovara tereta te izbjegavanje nesreća koje mogu uništiti vaš dan i vašu produktivnost. 

Prihvatite više poslova.

Prihvatite više poslova.

I-Shift sa brzinama puzanja pruža kamionu dodatnu raznovrsnost, omogućavajući korištenje istog kamiona za mnoštvo različitih uslova vožnje i zadataka. Vožnja cestom i terenska vožnja? Morate prevesti izuzetno težak teret? Radite na velikim visinama? Često morate koristiti niske brzine? Nema problema.

Modul mjenjača za brzine puzanja mjenjaču I-Shift donosi samo 120 mm dodatne dužine i 48 kg težine.

Kakav biste I-Shift voljeli?

Kakav biste I-Shift voljeli?

Softver omogućava prilagođavanje mjenjača I-Shift vašim uvjetima vožnje. Izaberite jedan od četiri dodatna paketa – za građevinu, distribuciju, duge relacije ili teške terete – kao i nekoliko opcija poput softvera I-See, brzina puzanja i dodatnih pomoćnih pogona.

I-Shift i I-See zajedno štede vaše gorivo.

I-See: uštedite više

Na brdovitom terenu I-Shift radi besprijekorno uz pomoć naše intuitivne tehnologije I-See kako bi vam uštedili još više goriva.

Saznajte kako radi I-See
Pronađite najbližeg distributera

Spremni za I-Shift?

Isprobajte ga sami. Obratite se lokalnom zastupniku kompanije Volvo Trucks.

Pronađite najbližeg distributera