Samo vozite

Samo vozite

I-Shift čini vožnju jednostavnijom, bezbjednijom i ugodnijom. Nema teškog kvačila ni mjenjača sa kojim se treba boriti. Svaka promjena brzine savršeno je vremenski određena. Jednostavnost sistema smanjuje umor vozača i pomaže vam u koncentraciji na cestu i okolni saobraćaj. A ako želite ručno mijenjati stepene prenosa, dugme na mjenjaču pruža direktnu kontrolu nad svakim prebacivanjem.

Ekonomičan mjenjač Volvo I-Shift

Štedite gorivo

I-Shift je projektovan da štedi gorivo. Interni gubici energije niski su, ali elektronika je ono što zapravo čini razliku. Svaka promjena brzine precizno je vremenski određena. Time je obezbijeđen rad motora uz najefikasnije obrtaje u minuti, bilo u ekonomičnom ili efikasnom načinu. Osim toga, kada idete nizbrdo, I-Roll deaktivira motor i maksimalno povećava moment vožnje u slobodnom hodu i štedi do 2% goriva.

Mjenjač Volvo I-Shift: način rada

Način rada

I-Shift se zasniva na „klasičnom“ nesinhronizovanom ručnom mjenjaču – otuda kompaktan oblik i mali interni gubici. Magija se, međutim, događa u jedinici za elektronsku kontrolu koja upravlja kvačilom i prebacivanjem stepena. Na osnovu procjene podataka o brzini, težini, nagibu ceste i potrebnom okretnom momentu svako prebacivanje stepena događa se izuzetno precizno. Sistem komunicira i sa motorom i omogućava mu podešavanje broja okretaja i efekta kočenja radi postizanja maksimalnih performansi.

Ojačan za teške primjene

Ojačan za teške primjene

Ako vozite u izuzetno teškim uslovima, cijenićete ojačani I-Shift. Namijenjen je isključivo okruženjima u kojima se često penjete ili spuštate strminama većim od 10 % ili vožnji izuzetno teškim terenima. To znači da je I-Shift sada dostupan u uslovima gdje su ručni mjenjač ili automatski Powertronic nekada bili jedine mogućnosti.

I-Shift sa brzinama puzanja – krenite od kuda god želite

I-Shift sa brzinama puzanja – krenite od kuda god želite

I-Shift je upravo postao raznovrsniji i jednostavniji za vožnju. Automatski mjenjač sada je dostupan uz izbor jednog ili dva stepena za sporu vožnju, a ima i dodatnu opciju stepena za vožnju unazad. Ako prevozite teške terete, znate da kretanje iz mirovanja ponekad može biti teško, posebno na brdovitom terenu ili u lošim uslovima na cesti. Na kraju ćete možda morati istovariti teret ili čak pozvati pomoć za vuču, što će katastrofalno utjecati na vaš radni učinak i produktivnost. Opremite svoj Volvo FMX brzinama puzanja i te brige postaće stvar prošlosti. Vaša stabilnost dramatično će se poboljšati, a opterećenje kvačila smanjiće se za 75 %, čime se rješavate nepotrebnih popravaka.

Vozite sporo, štedite više

Vozite sporo, štedite više

Može li I-Shift sa brzinama puzanja pomoći u poboljšanju ekonomične potrošnje goriva? Naravno. Ranije ste često morali žrtvovati ekonomičnu potrošnju goriva za sposobnost kretanja. Međutim, zahvaljujući brzinama puzanja, sada možete izraditi specifikacije kamiona sa bržim odnosom osovina, što će vam omogućiti da ostanete u putnoj brzini na puno manjem broju okretaja dok vozite dobrim cestama. Time se smanjuje potrošnja goriva za nekoliko postotaka.

Savršena kontrola u svim smjerovima

Savršena kontrola u svim smjerovima

Manevrisanje na maloj brzini jedan je od najizazovnijih aspekata ovog posla. Zahvaljujući odnosu prenosa do 32:1 (i do 37:1 pri vožnji unazad), I-Shift sa brzinama puzanja omogućava vam vožnju brzinama od samo 0,5 – 2 km/h. Uvijek imate potpunu kontrolu, što vam omogućuje precizno parkiranje prilikom utovara ili istovara tereta te izbjegavanje nesreća koje mogu uništiti vaš dan i vašu produktivnost. 

Prihvatite više poslova

Prihvatite više poslova

I-Shift sa brzinama puzanja pruža kamionu dodatnu raznovrsnost, omogućavajući korištenje istog kamiona za mnoštvo različitih uslova vožnje i zadataka. Vožnja cestom i terenska vožnja? Morate prevesti izuzetno težak teret? Radite na velikim visinama? Često morate koristiti niske brzine? Nema problema.

Modul mjenjača za brzine puzanja mjenjaču I-Shift donosi samo 120 mm dodatne dužine i 48 kg težine.

Sistem I-Shift sa dva kvačila – nov način vožnje

Sistem I-Shift sa dva kvačila – nov način vožnje

I-Shift sa dva kvačila prvi je sistem prenosa sa dva kvačila na svijetu za teške kamione i nudi glatko i dinamično ubrzanje. I-Shift sa dva kvačila, inspirisan mjenjačima u trkaćim automobilima, mijenja stepene prenosa u djeliću sekunde. Stvara stalan protok snage koji će potpuno promijeniti način na koji vozite i povećati vašu produktivnost.

Udobnost i bezbjednost za vozača

Udobnost i bezbjednost za vozača

Ako vaši zadaci zahtijevaju visoke performanse i često mijenjanje brzina, izaberite I-Shift s dva kvačila. Pruža nenadmašan komfor za vozača. Okretni moment je konstantan pa možete pouzdano mijenjati stepene prenosa usred zavoja. Snaga se kontinuirano prenosi na točkove što znači minimalan rizik od zaglavljivanja ili proklizavanja u klizavim uvjetima. Čak i prilikom motornog kočenja nizbrdo prebacivanjem u nižu brzinu možete biti sigurni da će vožnja biti stabilna i bezbjedna. I-Shift s dva kvačila dostupan je kod motora D13K s verzijama snage od 460, 500 i 540 KS.

Šta donosi mjenjač sa dva kvačila

Šta donosi mjenjač sa dva kvačila

Prenos sa dva kvačila može unaprijed odabrati sljedeći stepen tokom vožnje u određenom stepenu. Tako jedno kvačilo miruje dok je drugo aktivno. Zahvaljujući dvama ulaznim osovinama i ingenioznom smještaju pogonskih točkova te elementima za izbor, istovremeno se mogu izabrati dva stepena prenosa. Rezultat? Promjene stepena prenosa odvijaju se u djeliću sekunde – bez prekida u prenosu snage.

Kakav biste I-Shift voljeli?

Kakav biste I-Shift voljeli?

Softver omogućava prilagođavanje mjenjača I-Shift vašim uvjetima vožnje. Izaberite jedan od četiri dodatna paketa – za građevinu, distribuciju, duge relacije ili teške terete – kao i nekoliko opcija poput softvera I-See, brzina puzanja i dodatnih pomoćnih pogona.

VT

Prebacujte stepene pametnije

U kamionu vam treba I-Shift? Obratite se lokalnom distributeru kompanije Volvo Trucks kako biste ga isprobali.

Pronađite najbližeg distributera