Od prvog dana Volvo dinamičko upravljanje pruža savršenu stabilnost na velikim brzinama i potpunu kontrolu na malim brzinama. Najnovija verzija sistema donosi neke vrlo korisne funkcije za svakodnevne teške uslove vožnje. Sada se bolje prilagođava, pomaže vam održati položaj na cesti, a čak može uskočiti i kada otkrije da će doći do proklizavanja.

Dinamičko upravljanje tijekom vašeg dana

Uz Volvo dinamičko upravljanje eliminišu se vibracije i udarci koji se vraćaju putem volana tokom vožnje na neravnim površinama. Vožnja unazad i manevrisanje na malom prostoru također su olakšani – na malim brzinama otpor volana smanjuje se do 70%. Osim toga, volan će se automatski vratiti u sredinu čim popustite pritisak.

Pri većim brzinama kamion pouzdano održava svoj pravac čak i na lošim površinama i uz jak bočni vjetar. Ova tehnologija radi sa hidrauličnim servovolanom kamiona potpomognutim elektronski regulisanim električnim motorom koji stalno podešava ulazne podatke za upravljanje i obezbjeđuje dodatnu silu okretanja kada je to potrebno.

Manje vremena za podešavanje vlastitih postavki

Manje vremena za podešavanje vlastitih postavki

Uz Volvo dinamičko upravljanje brzo možete odabrati svoje postavke upravljanja putem menija na vozilu i krenuti na put. Jednim pritiskom dugmeta također možete aktivirati funkciju pomoći za vožnju unutar trake, zavisno od toga gdje vozite. Pomoć za održavanje stabilnosti uvijek radi u pozadini.

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama

Ova funkcija omogućava vam da potpuno prilagodite upravljanje svojim željama putem menija za prethodno podešavanje dinamičkog upravljanja. Možete odabrati niz prethodno postavljenih režima ili potpuno prilagoditi postavku upravljanja putem menija Custom.

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za održavanje stabilnosti

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za održavanje stabilnosti

Ako vaš kamion počne imalo proklizavati, aktivira se Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za održavanje stabilnosti koji vam pruža malu pomoć pri upravljanju kako bi vam pomogao da primijenite protivupravljanje i stabilizujete vozilo. Senzori na različitim mjestima prate obrtnu brzinu kamiona.

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za vožnju unutar trake

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za vožnju unutar trake

Kada vozite brzinom većom od 55 km/h, aktivira se sistem pomoći za vožnju unutar trake na kamionu. Sistem prati položaj vozila pomoću kamera. Ako otkrije da biste mogli napustiti trenutnu traku, upravljanje se uključuje, pomažući vam da pravilno usmjerite vozilo. Ako je potrebna dodatna pomoć, vozač se upozorava nježnim vibriranjem volana umjesto zvučnim upozorenjem.

Vožnja bez napora na svim brzinama

Vožnja bez napora na svim brzinama

Na velikim brzinama Volvo dinamičko upravljanje održava vašu stabilnost i smjer. A tokom sporog i pažljivog manevrisanja pruža upravljačku silu bez obzira na teret. U tim okolnostima kamionom Volvo FMX možete praktički upravljati jednim prstom.

Vožnja unazad sada je jednako jednostavna kao i vožnja unaprijed

Vožnja unazad sada je jednako jednostavna kao i vožnja unaprijed

Eliminisali smo napor pri vožnji potpuno natovarenog kamiona unazad. Volvo dinamičko upravljanje pruža vam savršenu preciznost i upravljanje skoro bez ikakvog napora koje automatski vraća upravljač u neutralan položaj. A uz bolju stabilnost po pravcu možete voziti unatrag bez skretanja sa pravca.

Vožnja ravna kao strijela u svim uslovima

Vožnja ravna kao strijela u svim uslovima

Korekcije smjera nakon kočenja na površini s različitim intenzitetom trenja? Više ih nema. Prelazi preko rupa, brazda i oznaka na cesti? Skoro ih nećete ni osjetiti. Volvo dinamičko upravljanje čak nadoknađuje efekt jakog bočnog vjetra. Dakle, jednostavno popustite držanje volana, a kamion neće promijeniti smjer ako vi to ne budete htjeli.

Dinamična vožnja

Dinamična vožnja

Volvo dinamičko upravljanje sa ličnim postavkama omogućava vam kontrolu. Vi postavljate otpor volana koji odgovara uslovima vožnje i vašim željama. Birate prethodno definisano ili potpuno prilagođeno podešenje. Rezultat – pomaže vam postići upravo onakvo iskustvo vožnje kakvo želite.

Izbjegavanje proklizavanja

Izbjegavanje proklizavanja

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za održavanje stabilnosti smanjuje opasnost od nesreća zbog proklizavanja. Ako sistem otkrije proklizavanje, odmah uključuje laganu pomoć za upravljanje. To vam pomaže u stabilizovanju vozila – čak i prije nego što postanete svjesni da se nešto događa.

Vožnja unutar trake

Vožnja unutar trake

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za vožnju unutar trake smanjuje rizik od prevrtanja i sudara sa drugim vozilima. Ako se vaš kamion nenamjerno približi oznakama trake, pažljiva podrška za upravljanje pomoći će vam da održite planirani smjer. Jedva je primjetna, ali podiže bezbjednost na nov nivo.

Dobro došli u svoju novu kabinu.

Dobro došli u svoju novu kabinu.

Volvo dinamičko upravljanje sa vanjskim upravljanjem omogućava vam daljinsko upravljanje kamionom. To je idealno rješenje za kombinacije ponavljajućih kraćih pomjeranja kamiona i radova izvan kabine. Time se poboljšava vaša produktivnost, a ne moramo ni spominjati kako vaš radni dan postaje mnogo prijatniji.

Vanjsko upravljanje

Spremni ste isprobati dinamičku vožnju?

Obratite se lokalnom distributeru kompanije Volvo Trucks.

Pronađite najbližeg distributera