Teški uslovi vožnje više nisu prepreka za Volvo FMX

Izuzetna pokretljivost

Kada blato ili pijesak progutaju cestu, jedini način da izbjegnete nevolje jeste da nastavite dalje. A automatska kontrola trakcije (ATC) omogućava vam upravo to. Ova revolucionarna funkcija automatski aktivira prednju osovinu u trenutku kada je to potrebno i deaktivira je kada vam ne treba. Pored toga Volvo dinamičko upravljanje vam omogućava upravljanje bez naprezanja i glatko prelaženje preko svakog izbočenja na cesti.

ATC pruža sve pogodnosti prednje pogonske osovine koja se može slobodno odabrati, a istovremeno je praktična kao trajni sistem.

Jonas Odermalm

Direktor za segment građevinske industrije, Volvo Trucks

Automatska kontrola trakcije pomaže vam u teškim situacijama

Bez ikakvih kompromisa

Pogonska prednja osovina izvući će vas iz teške situacije. No kada je aktivirana, ometa manevrisanje. Za razliku od trajnih sistema pogona na sve točkove, automatska kontrola trakcije pruža vam najbolje rješenje u oba slučaja. Aktivirana prednja pogonska osovina pružit će vam onoliko prianjanja koliko vam treba. A kada je deaktivirana (što je uglavnom najčešći slučaj), poboljšat ćete manevrisanje kamionom.

Otkrijte automatsku kontrolu trakcije
Volvo dinamičko upravljanje: pruža veću kontrolu i jednostavnost

Upravljanje bez napora

Kada se stvari zakomplikuju ispod točkova, htjećete imati Volvo dinamičko upravljanje. Pametna tehnologija obezbjeđuje do 85% dodatne upravljačke sile i uklanja smetnje. Dakle, možete se opustiti i uživati u lakšoj i stabilnijoj vožnji s manje naprezanja.

Više razloga da zavolite Volvo dinamičko upravljanje
Podizanje tandemske osovine

Podignite osovinu. Manji radijusi zaokretanja

Podizanje tandemske osovine omogućava deaktiviranje i podizanje jedne od pogonskih osovina. Kada je osovina podignuta, kamion se ponaša kao 4x2 ili 6x2 te omogućava kraći radijus zaokretanja uz osjetno poboljšanje upravljivosti. Također smanjuje potrošnju goriva do 3%

Saznajte više o funkciji podizanja tandemske osovine
Kamioni Volvo FMX održavaju velik razmak od tla kada su potpuno natovareni

Strmije uzbrdice, dublji jarci

Prednju pogonsku osovinu pomaknuli smo 100 milimetara prema naprijed kako bi se poboljšao prilazni ugao. Također smo je rediznajnirali (od ozubljene letve do ležajeva) pa je sada jača i zaobljenija. Također smo ugradili paralelnu šipku iza grede osovine, čime robusno kućište osovine postaje najniža tačka vozila i značajno poboljšava razmak od tla kada je kamion potpuno natovaren.

Pronađite najbližeg distributera

Nemojte samo vjerovati na riječ

Sami isprobajte izuzetnu mobilnost – posjetite lokalnog distributera kompanije Volvo Trucks.

Pronađite najbližeg distributera