Volvo FMX je izuzetno izdržljiv kamion, za teške radove

Najrobusniji kamion koji smo ikada proizveli

Dovoljno je snažan da povuče 32 tone. Dovoljno je izdržljiv da može bubnuti u betonski zid i nastaviti dalje. Uglovi branika napravljeni su od visokokvalitetnog čelika debljine 3 milimetra. Prednja svjetla su visoko gore, podalje od udaraca. Ako ipak uspijete ozbiljno oštetiti kamion (što nije vrlo vjerovatno), ona će biti izolovana zahvaljujući odvojenim oblogama. A vidljivi vijci omogućavaju vam da sami zamijenite dio. Sve to održava Volvo FMX u voznom i radnom stanju i omogućava da stalno bude na gradilištu, gdje i pripada.

Dodato je dosta čeličnih dijelova, ali je težina povećana minimalno – možda za pet ili šest kilograma. Međutim, robusnost je daleko veća.

Hans Bergqvist

Dizajner modela Volvo FMX, Volvo Trucks

Jačina oblika

Sandučasta konstrukcija s razlogom

Novi vučni uređaj, novi prednji zaštitni okvir, novi štitnik kartera – sve je spojeno s prednjom zaštitnom gredom ogromnim nosačima. Rezultat je izuzetno čvrst i sandučast prednji dio. Udarci pri maloj brzini se apsorbuju, a vlastita frekvencija skoro se potpuno eliminiše, kao i tresenje kabine koje ide uz nju. 

Tone i tone vučne snage

Vučni uređaj

Jedan komad lijevanog željeza, toliko jak da može povući do 32 tone. Toliko jak da vas, ako ležite na osovinama, točkovi se okreću, rovokopač ili neki drugi Volvo FMX može pokrenuti za tili čas. A budući da je vučni uređaj pristupačan, možete ga koristiti kao ljestve za penjanje po prednjem dijelu kamiona.

Vaša kuka za vuču još je posebnija
Dobre ocjene u testovima na sudar

Testiran na sudar

Pokušali smo probiti prednji dio pomoću čelične šipke i skoro 3 tone pritiska. (sandučasta konstrukcija funkcioniše kao opruga i skoro se u potpunosti vraća u svoj prvobitni oblik). Zatim smo se zaletjeli u težak betonski blok. (čelični prednji kraj malo se ugiba, ali uglavnom zadržava oblik). Izveli smo još desetak strašnih testova na sudar koje imamo na repertoaru. Dakle, možemo reći da je Volvo FMX najrobusniji kamion koji smo ikad napravili, a zaista to i mislimo.

Pronađite najbližeg distributera

Spremni za robusnost?

Vaš lokalni distributer kompanije Volvo Trucks rado će vam pokazati sve karakteristike koje čine model Volvo FMX najrobusnijim ikad proizvedenim kamionom.

Pronađite najbližeg distributera