Kamioni

25 heroja kamiona Volvo FH

Volvo FH kamion je vozača. Međutim, prije nego što stigne do vozača, prolazi kroz umove i ruke velikog broja strastvenih zaposlenih. Evo 25 heroja koji naporno rade kako bi svaki Volvo FH doprinio vašem poslovnom uspjehu.
Čovjek koji stoji ispred kamiona Volvo FH

25: Stig Falk. Göteborg, Švedska
Industrijski projektant (1993)

– Godine 1993., kada je pokrenut Volvo FH, bio sam industrijski projektant. Ono na šta sam najviše ponosan je da smo u tako ranoj fazi počeli sa izgradnjom i da smo već znali šta želimo postići. Kada danas vidim Volvo FH, osjećam se zadovoljno.

24: Wijnand van den Brink. Beesd, Holandija
Direktor za posebne proizvode i inovativnost
  

– Još uvijek mislim da je uvođenje modela Volvo FH 1993. godine bilo izvanredno. To je bila prava revolucija obzirom na kabinu i tehnologiju motora. Oduševljenje distributera i klijenata premašilo je sva očekivanja, što je bilo jasno vidljivo u broju narudžbi. Za mene lično bilo je fantastično igrati aktivnu ulogu u prenosu znanja sa holandskog tržišta u sjedište Volvo i obrnuto, i prilagođavati kamion specifičnim zahtjevima holandskog tržišta.

23: Staffan Rödjedal. Göteborg, Švedska
Viši voditelj proizvoda, Volvo FH

– Volvo FH razvijen je da bi privukao najbolje vozače i istovremeno obezbijedio vlasniku najveću moguću produktivnost. 

22: Raili Riiberg. Estonija, Tallinn
Voditeljica prodaje i marketinga kompanije Volvo Trucks

– Bila sam dio tima za uvođenje modela Volvo FH4 u Göteborgu 2012. godine i bilo je zadovoljstvo vidjeti kamione koji se isporučuju našim kupcima u Estoniji. Moj je posao obezbijediti da naši kupci budu uključeni u zajednicu Volvo i da mogu uživati u svom putovanju kamionima. Sa malim i odličnim prodajnim timom brinemo o tome da se kamioni Volvo FH isporučuju našim kupcima na najbolji način.

21: Thomas Thuresson. Lundby – Göteborg, Švedska
Upravitelj segmenta – kamioni za duge relacije

– Od 1993. godine Volvo FH postavlja nove standarde u kamionskoj industriji. Moja je globalna odgovornost obezbijediti da se to nastavi, da podstičemo napredak i da Volvo FH uvijek bude prvi prirodni izbor kupaca.

20: Mats Karlsson Lindh. Göteborg, Švedska
Direktor, planiranje proizvoda

– Proveo sam 35 godina svog života učestvujući u razvoju i evoluciji kamiona Volvo. Bio sam dio svih velikih promjena tokom tih godina. Bilo je vrlo korisno vidjeti i čuti odluku kupaca o novostima koje smo predstavljali. To daje puno energije za napredak i pokušaj da svaki put premašite očekivanja svojih kupaca.

19: Sonia Rodrigues. Curitiba, Brazil
Koordinator u proizvodnji linije F

– Moja uloga u proizvodnji sjajnog kamiona Volvo FH je voditi angažovane ljude da proizvedu vozilo visokih performansi koje impresionira i budi divljenje svih na cestama.

18: Eskil Sturesson. Göteborg, Švedska
Glavni inženjer

– Kao glavni voditelj projekta za Volvo FH koji je pokrenut 2002. godine, imao sam čast raditi sa fantastičnom ekipom koja je razvila uspješan Volvo FH!

17: Simona Hanoun. Tuve – Göteborg, Švedska
Operaterka na montaži

– Dajem sve najbolje od sebe tokom obavljanja zadataka na šasiji osnovnog modula da bismo svojim klijentima poslali besprijekoran kamion visokog kvaliteta.

16: Roman Trosin. Tallinn, Estonija
Voditelj teritorije, VFS Estonija

– Pružam fleksibilna i mudra finansijska rješenja klijentima koji žele kupiti Volvo FH. Usko sarađujem sa prodajnom ekipom grupe Volvo kako bismo obezbijedili da naši klijenti dobiju odgovarajuće usluge podrške za svoje FH kamione.

15: Ida Leitner. Tuve – Göteborg, Švedska
Operaterka na montaži

– Moj dio posla je obezbijediti kvalitetno utovarivanje u kontejner za zadovoljne klijente.

14: Martin Tomlinson. Warwick, Ujedinjeno Kraljevstvo
Voditelj demonstracije proizvoda, Velika Britanija i Irska

– Pokazujem Volvo FH, najbolji kamion na tržištu, našim klijentima i novinarima.

13: Diogo Dias dos Santos. Curitiba, Brazil
Proizvodnja GTO E&BM

– Svakodnevno radimo sa intenzitetom i angažmanom, uvijek koncentrisani na uspjeh klijenta. Mnogobrojna vozila prolaze kroz naš tim i uvijek težimo bezbjednom i zdravom okruženju, jer nam to omogućava odličan kvalitet.

12: Glenn Johansson. Göteborg, Švedska
Voditelj za bezbjednost proizvoda

– Radio sam kao voditelj projekta zračnog jastuka kada je Volvo Trucks, kao prvi proizvođač teških kamiona, 1995. uveo zračni jastuk za vozača. Osim svih izazova, kao što je razvoj samog sistema zračnog jastuka, najbolji dokaz cjelokupne bezbjednosti u slučaju sudara kamiona FH koji sam dobio 1997. bio je kada je njemački dnevnik na naslovnoj stranici objavio: „Zahvaljujem Bogu i kompaniji Volvo za preživljavanje nesreće“. Bila je to izjava vozača kamiona Volvo FH sa zračnim jastukom koji se na autocesti velikom brzinom zabio u zadnji kraj parkiranog kamiona. Vozač je nakon nesreće izašao iz kabine bez ikakvih povreda i vratio se na posao nekoliko dana kasnije. 

11: Sander Kõivuste. Tartu, Estonija
Administrator prodaje

– Radim kao prodajni administrator i ambasador sam kompanije Volvo koji obezbjeđuje da Volvo FH bude predat klijentu sa potrebnim obučavanjima kako bi se kamion mogao upotrebljavati na najbolji način. Uvijek radim razmišljajući o najboljem interesu klijenta.

10: Shilpa Vijayakumar. Bangalore, Indija
Mlađa inženjerka mašinstva, odjeljenje za kočnice i gume

– Radim sa kočnicama i njihovim CAD modulima, uključujući i njihovo dokumentovanje; na taj način igram ulogu u obezbjeđivanju da pravi dijelovi dođu u svaki kamion. 

9: Björn Andersson. Göteborg, Švedska
Viši glavni inženjer

– Rad sa kreativnom i inovativnom tehnologijom već 44 godine, na primjer sa prvim zračnim jastukom za teške kamione i na razvoju upravljačkog stuba za Volvo FH, koji je još uvijek u svjetskoj klasi, bio je i još uvijek je veoma uzbudljiv.

8: John Comer. Warwick, Ujedinjeno Kraljevstvo
Voditelj upravljanja proizvodima

– Velika je čast i privilegija raditi sa kamionom Volvo FH i pratiti kako ostvaruje napredak u zadnjih 25 godina i, što je još važnije, kako uspijeva obezbijediti uspješan posao naših klijenata. Odvezao sam prvi kamion za terensko testiranje iz Göteborga u Lockerbie u Ujedinjenom Kraljevstvu u decembru 1992. godine. Tokom vožnje cestom M6, razmišljao sam o tome kako će doći do velike nesreće na cesti prema jugu dok su svi vozači kamiona razgovarali radio-vezom i istezali vratove kako bi obezbijedili što bolji pogled na njegov zapanjujući aerodinamični profil. Nevjerovatan u 1993. i još uvijek zadivljujući danas – Volvo FH, sretan 25. rođendan!

7: Claudio Gallerani. Boltiere – Zingonia, Italija
Komercijalni direktor

– Moj cijeli radni vijek i karijera u kompaniji Volvo čvrsto su povezani sa kamionom Volvo FH, počevši od prvog uvođenja 1993. godine. Od tada pratim rast ovog čudesnog kamiona u svim fazama razvoja tokom svih ovih godina: uvijek inovativan, uvijek korak naprijed u odnosu na sve ostale konkurente. Njegova svakodnevna prodaja stalno mi stvara nova zadovoljstva i motivaciju za daljnji rad.

6: Anjan YVK. Bangalore, Indija
Viši inženjer – Posebna podrška za vozila i prilagođavanja za klijente

– Radim sa tehničkim rješenjima i podrškom za konverzije vozila kako bismo zadovoljili jedinstvene zahtjeve klijenata. 

5: Raquel Amadori. Curitiba, Brazil.
Referent u nabavi za projekte u kompaniji Volvo Group Latin America

– Ja radim kao referent u nabavi u grupi Volvo. Odgovorna sam za razvoj novih dijelova kamiona i praćenje performansi lanca nabave. Dio mog posla je pregovaranje o najboljim uslovima nabave za liniju Volvo. Radim na interijeru za kabine i razvijam novo sjedište, ležaj, unutrašnje obloge, zavjese za kamion Volvo FH.

4: José Miguel Alberquilla. Madrid, Španija
Voditelj komercijalne ponude tržišta usluga

– Pokretanje kamiona FH bio je moj prvi veliki događaj u kompaniji Volvo. Želio bih predstavljati sve ljude u postprodaji koji rade tokom ovih 25 godina, danas i sutra, kako bismo održali visok kvalitet kamiona FH na cesti.

3: Marius Beniulis. Vilnius, Litva
Voditelj komercijalnog tima za tržište usluga

– Zajedno sa svojim kolegama odgovoran sam za uspješan rad odjeljenja tržišnih usluga. Radimo sa uslugama i prodajom proizvoda, analiziramo grupe proizvoda i segmente klijenata, stvaramo različite promotivne akcije za usluge i posebne ponude. Svakodnevno dolazim na posao i znam da uspjeh kompanije počinje sa onim što ja mogu uraditi kako bih poboljšao kvalitet. Čak i najmanji napredak na kraju krajeva donosi velike promjene.

2: Catarina Notemyr. Göteborg, Švedska
Voditeljica tima

– Počela sam raditi u radionici modela Volvo Trucks 1989. godine kao stolar za modele i od prvog sam dana radila na izradi modela za kabinu Volvo FH. Od tada radim kao voditeljica tima u radionici za modele/prototipe i na razvoju kabine uz kontinuirano poboljšanje i kvalitet.

1: Aguinaldo Oliveira. Curitiba, Brazil
Proizvodnja GTO E&BM

– Voditelj sam tima i radim na završnom izdanju kamiona FH. Obavljamo funkcionalno ispitivanje vozila i provjeravamo kompletan proces montaže kako bismo odobrili kamion za isporuku klijentima. Volvo FH bezbjedno je vozilo, izuzetno izdržljivo, veoma udobno i, što je najvažnije: proizvedeno uz razmišljanje o uspjehu klijenta.