Kamioni

Izračunajte svoj utjecaj na okoliš

Briga o okolišu jedna je od naših osnovnih vrijednosti i želimo vam pomoći da napravite pravi izbor pružajući vam holistički pogled na vaš utjecaj na okoliš. S ponosom vam predstavljamo činjenice o uticaju na puni životni ciklus i na ovaj način preuzimamo našu odgovornost.

Zašto da računam svoj uticaj na okoliš?


Ako tražite održivi transport, vjerovatno znate da ukupni uticaj vaših kamiona na okoliš nije ograničen na emisije CO2 kao posljedica njihovog korištenja. Također ćete morati uključiti sve, od ekstrakcije sirovina i drugih resursa koji se koriste u proizvodnji, do emisija od reciklaže.


Koristite kalkulator kada planirate svoju budući vozni park. Dobit ćete holistički pogled na to kako različiti izbori mogu promijeniti vaš uticaj na okoliš i možete lako uporediti svoje dostupne alternative. Uporedite električni kamion Volvo s motorom na plinski ili dizel pogon u vašem radu – na osnovu vaše kilometraže i vaše energetske mješavine. Ako je vašim klijentima stalo do održivosti, kalkulator daje jasnu indikaciju kako vaši kamioni minimiziraju uticaj na okoliš u svom transportnom lancu. I možete dobiti više ugovora.

Uticaj se analizira u tri oblasti

Proizvodnja

Ovaj izračun obuhvata cijelu proizvodnju, čak i eksploataciju sirovina, prevoz materijala i dijelova, kao i montažu.

Upotreba

Ovo poglavlje pokriva utjecaj kamiona na okoliš tokom njegovog radnog vijeka, uključujući proizvodnju goriva, potrošnju goriva i servisiranje.

Odlaganje na kraju životnog vijeka

Ovi izračuni obuhvataju emisiju prilikom reciklaže, otpad i dodatne stavke prilikom reciklaže

Kompanija Volvo Trucks ponosna je što može izjaviti da ima činjenice o utjecaju tokom cijelog životnog ciklusa. Time preuzimamo odgovornost.

Način izračunavanja

Svrha kalkulatora je da vam pomogne izračunati emisije CO2 iz vašeg kamiona. Izračuni su zasnovani na opsežnim istraživanjima i testiranjima kamiona. Procjene životnog ciklusa su provedene i čine osnovu. Uključuju proizvodnju materijala počevši od ekstrakcije sirovina do proizvodnje materijala za dijelove koji se koriste i u pogonima naših dobavljača i u našim proizvodnim pogonima u Evropi.

Održavanje je također uključeno kao reciklaža materijala, transport između postrojenja, proizvodnja goriva i emisije iz izduvnih cijevi. U fazi otpada predviđeno je izbjegavanje proizvodnje novih metala za sljedeći proizvod.

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Svratite, nazovite ih ili ih zamolite da dođu vama.