Kamioni

Volvo FM. Fleksibilni specijalizant.

Volvo FM je fleksibilan teški kamion za aktivne vozače i spreman je da s lakoćom preuzme bilo koji zadatak. Prilagodite svoje vozilo za bilo šta, od regionalnih transportnih zadataka do specijalizovanih misija u urbanim područjima za koje su potrebni kruti kamioni. Odaberite između električnih, plinskih i dizelskih pogonskih sklopova.

  Volvo FM


  Primjene: Zadaci regionalnog transporta, transport hemikalija i nafte, transport dostave, transport otpada i reciklaže, javne usluge i komunalni transport
  Snaga: 330–500 KS

  Pogledajte pune specifikacije 

  Volvo FM Electric


  Primjene: Zadaci regionalnog transporta i dostave, transport otpada i reciklaže, transport kontejnera, građevinski transport, javne usluge i komunalni transport
  Snaga: 44 tone
  Snaga: do 490 kW
  Domet: do 300 km

  Pročitajte više o modelu Volvo FM Electric

  Volvo FM na plinski pogon


  Primjene: Zadaci regionalnog transporta, transport kontejnera, transport hemikalija i nafte
  Snaga: 420–500 KS
  Domet: do 1000 km

  Pročitajte više o modelu Volvo FM na plinski pogon

Kabina dizajnirana za užurbane dane

Napravljen za vozače koji ulaze u kabinu, izlaze iz nje te rade oko nje. Volvo FM nudi udobnost i prostor u istoj ligi kao i njegova veća braća i sestre. Direktan vid i prateća rješenja osiguravaju visok nivo sigurnosti u urbanim sredinama. Pogledajte izbliza vrhunsko radno okruženje kamiona u galeriji u nastavku.

Sistem za nadzor kamera

Sistem nadzora kamere raščišćava direktan vid te otvara vaše vidno polje i u dobrim i izazovnim uslovima. Noćni vid poboljšava vaš pogled u mraku. Pomoću kamere u uglu suvozača otkrivate, područje blizu kamiona na strani suvozača da poboljšate sigurnost.
 

Istražite naš sistem nadzora kamere

Infotainment i audio

Interfejs vozača koji je jednostavan za korištenje, Infotainment sistem i audio sistem dostupan u dva nivoa čine Volvo FM ugodnim iskustvom, bilo da vozite ili odmarate.

Bliže tlu

Dizajn kabine modela Volvo FM-a je nizak, uz položaj vožnje blizu tla. Odavde je lakše uspostaviti kontakt očima s drugim učesnicima u saobraćaju i imati kontrolu nad područjima u blizini kamiona. I što više ulazite i izlazite iz kabine tokom dana, više ćete voljeti pogodnu visinu. Za električne gradske zadatke, dostupna je superglatka verzija s niskim ulazom.

Saznajte više o šasijama za Volvo FM s niskim ulazom 

Prilagodite svoj Volvo FM

Širok raspon pristupačnih kabina. Izbor električnih, plinskih i dizel pogonskih sklopova. Šasija koju je moguće pripremiti za bilo koju nadgradnju i zadatak koji tražite. I funkcije za uštedu energije kao što su disk kočnice bez povlačenja. Pripremite ga za sve zadatke.

Stabilna vožnja uz Volvo dinamičko upravljanje

Volvo dinamičko upravljanje je poput pomoći koja vašu vožnju čini lakšom i preciznijom, te ublažava naprezanje. Detaljno ga podesite prema vlastitim zahtjevima sa svojim ličnim postavkama. Također dodaje funkcionalnost vašim sistemima podrške vozaču, uz aktivno upravljanje u različitim situacijama. A ako vam pukne guma, sistem će vam pomoći održati stalan kurs dok se ne zaustavite.

O Volvo dinamičkom upravljanju 

Savršene promjene stepena prenosa uz I-Shift

I-Shift nudi niz mjenjača koji vašu vožnju čine lakom i efikasnom. Može se koristiti za sve, od građevinskog i transporta na duge relacije do gradskih isporuka. Linija paketa opcija vam omogućava da ga prilagodite svojim potrebama uz funkcije vožnje jednom pedalom i još mnogo toga. I u slučaju da to nije dovoljno, I-Shift dvostruko kvačilo mijenja brzinu bez prekida u pružanju snage. A uz brzine puzanja, možete kombinovati odličnu pokretljivost s energetskom efikasnošću pri velikim brzinama.

Pročitajte više o mjenjaču I-shift

Sistemi podrške vozaču radi vaše sigurnosti

Ako postoji određeni rizik od sudara ispred vas, kočioni sistem za hitne slučajeve je tu da vas upozori i koči ako je to potrebno. Podrška za izbjegavanje bočnog sudara i upozorenje za otvaranje vrata pokrivaju obje vaše strane. Koriste radarske senzore da smanje rizik od sudara s vozilima i drugim učesnicima u saobraćaju i upozoravaju vas da ne otvarate vrata – ako postoji opasnost od sudara. Svi pravci se uračunavaju u sigurnost. 
 

O sistemima podrške vozaču 

Šasija spremna za vaše izazove

Bilo da preuzimate kontejnere u lukama, prevozite hemikalije, manevrišete kroz gradilišta ili gradite izuzetno specijalizovanu nadgradnju na krutom kamionu - Volvo FM može biti prilagođen za to. Ovo je naš najsvestraniji model kamiona. Zaronite dublje u našu šasiju u galeriji slika.

Fleksibilna šasija

Šasija je skrojena za vas u našoj fabrici. Iznenadit ćete se kako laganim možemo napraviti Volvo FM kada saznamo kako ćete ga koristiti. Tandemsko podizanje osovine, prednje osovine od 10 tona i naše osovine za upravljanje i potiskivanje omogućavaju ogroman kapacitet nosivosti i upravljivost. A uz Work Remote, možete upravljati karoserijom i pogonskim sklopom kada ste daleko od sjedišta vozača.

Istražite naše opcije šasija 

Pomoć za proizvođače karoserija

Kada naručite svoj kamion Volvo, mi ga pripremamo za izradu karoserije u našoj fabrici. Izrađivač karoserija dobija pristup online portalu Volvo Uputa za nadgradnju (VBI) sa svim detaljima potrebnim za dovršetak vašeg kamiona za upotrebu, efikasno i uz najviši mogući kvalitet. Posvećeni modul omogućava proizvođaču karoserijske opreme priključivanje na električni sistem i prilagođavanje potrebnih funkcija.

Pročitajte više o nadgradnji 

Kabina za vašu cijelu posadu

Za neke operacije je potrebno više od vozača i suvozača. Volvo kabina za posadu može primiti do devet članova. Ulaz i izlazak je brz i siguran. Da olakšamo proces nadgradnje, komponente kao što su rezervoari za gorivo, akumulatora i sistem za obradu ispušnih plinova, se nalaze ispod kabine.

Opcije kabine

Prilagodite svoj Volvo FM kabinom koja odgovara vašim potrebama. Možete birati između sistema nadzora kamere koji štedi energiju i bočnih retrovizora. Bolje pogledajte opcije ovdje.

  Dnevna kabina

  Volvo FM s dnevnom kabinom nudi sigurno, udobno i ergonomsko okruženje za vozača. Dužina kabine je optimizovana za maksimiziranje dužine nosača tereta.

  Niska dnevna kabina

  Volvo FM s niskom kabinom nudi sigurno, udobno i ergonomsko okruženje za vozača. Kabina predstavlja pravi izbor kada je karoseriji potreban prostor iznad kabine ili radno okruženje ograničava visinu vozila.

  Kabina za spavanje

  Volvo FM sa spavaćom kabinom kombinuje odličnu udobnost prilikom vožnje i udoban smještaj za jednu osobu i ograničenu visinu stajanja.

  Niska kabina za spavanje

  Volvo FM s niskom spavaćom kabinom kombinuje odličnu udobnost prilikom vožnje, udoban smještaj za jednu osobu i ograničenu visinu stajanja. Savršeno se uklapa kada je nadgradnji potreban prostor na vrhu kabine, kao što je transport automobila.

  Kabina Globetrotter

  Volvo FM s kabinom Globetrotter kombinuje odličnu vožnju i udobnost života za do dvije osobe. Nudi mnogo skladišta i mogućnost uspravnog stajanja na podu.

  Kabina za posadu

  Kabina za posadu modela Volvo FM ukupno može primiti do devet članova. Dizajnirana je za siguran i brz ulazak i izlazak.

Prikazane funkcije možda nisu standardne ili dostupne za sve nivoe opreme i opcije pogonskog sklopa.

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Posjetite ih, nazovite ih ili ih zamolite da dođu vama.