Kamioni

×

Uvidi u Volvo Trucks

Forum za uvid i informacije o kamionima, transportu i tehnologiji. 
Dobijte uvide i odgovore od naših stručnjaka o temama koje su važne za vas i vaše poslovanje. 

17 matches

1 of 1

 • Press release

  08/30/2022 4 min 2 min

  VOLVO FH460 BEZ IJEDNOG KVARA OBIŠAO ZEMLJU 30 PUTA 

  Nije rijedak slučaj da veliki tegljači, namijenjeni transportu robe na dugim relacijama, do kraja radnog vijeka pređu milion kilometara, a nerijetko i više. Za tako nešto su i napravljeni. Hiljade inženjera, posebni proizvodni procesi, milioni testnih kilometara, konačno tome i služe - da stvore kamion koji će sa što manje troškova donositi profit.

 • Odabir najodrživijeg vozila za vašu primjenu nije uvijek jednostavan, ali može biti mnogo jednostavniji s procjenom životnog ciklusa. To je zato što stvara holističku sliku koja uzima u obzir uticaj na životnu sredinu tokom životnog vijeka vozila.

 • Svaki minut zastoja znači izgubljeni prihod. Evo šest načina na koje možete pomoći da vaše vozilo ostane na putu što je duže moguće, od jednostavnosti do iskorištavanja svih prednosti povezivanja.

 • Kroz različite investicije i vladine poticaje, infrastruktura za LNG se brzo širi. Kako se proizvodnja Bio-LNG-a povećava, tako se ukapljeni plin pokazuje kao izvrsna alternativa dizelu, koji je inače najbolja opcija za transport robe na velike udaljenosti.

 • Električni kamioni otvaraju nove mogućnosti za nizak nivo buke i nultu emisiju izduvnih gasova. Dobro planiranje kada su u pitanju rute, vrijeme vožnje i mogućnosti punjenja održavaju produktivnost na visokom nivou.

 • Dok su stanice za punjenje putničkih automobila sve češći prizor, ista javna infrastruktura za kamione praktično ne postoji. Međutim, nedavni događaji ukazuju na to da će se to uskoro promijeniti.

 • Koliko daleko možete voziti u električnom kamionu? Saznajte odgovor na ovo i druga pitanja o akumulatorima, dometu i utjecaju na vozača ovdje.

 • Električni kamioni su postali stvarnost i potreba za mnoge transportne zadatke. Poslujete li u urbanim sredinama i trebate neke smjernice u svom sljedećem koraku u rješenjima za elektrificirani transport? Evo nekoliko pitanja za razmatranje.

 • Cijela transportna industrija suočava se s teškim zahtjevima da poboljša svoj klimatski uticaj. Kako bi se ubrzao prelazak na održiviji transport, cilj kompanije Volvo Trucks je da cijeli asortiman proizvoda bude bez fosilnih goriva do 2040. Električni kamioni će igrati ključnu ulogu u postizanju ovog cilja. Možda zvuči kao nerealan cilj, ali u stvari, prelazak na električna vozila će ići mnogo brže nego što je većina očekivala. Evo nekoliko razloga zašto je to tako.

 • Pomisao da krenete na otvoreni put i da nikada ne morate sipati gorivo u svoj kamion je svakako lijepa. A to je upravo ono što električni putevi tvrde da mogu uraditi. Punjenjem vozila dok krstare autoputem, zagovornici električnih autoputeva kažu da tehnologija može ubrzati punjenje i duže putovanje. Ali jesu li električni putevi zaista sve ono za što se smatraju? Ili samo rješenje niše za skučena područja?

 • Puno je priče oko vodika i da li bi on mogao zamijeniti dizel u budućnosti. Ali kako tehnologija funkcionira? Koje su prednosti i nedostaci vodika? Kako se slaže s električnim kamionima? Evo odgovora na neka od najčešćih pitanja o vodikovim gorivim ćelijama.

 • Industrija transporta se polako budi u vidu potencijala Bio-LNG-a kao obećavajuće alternative dizelu. I to s pravom. Evo nekih od razloga zašto bi Bio-LNG (tečni prirodni plin) mogao biti gorivo za budući transport za duga putovanja s teškim teretom.

 • Ako se čini da sve manje ljudi govori o biodizelu, niste u krivu. Postoje jasni politički i tehnološki trendovi koji sugeriraju da bi potencijal biodizela kao glavne alternative dizelu mogao biti ograničen. Evo nekoliko razloga zašto sreća biodizela blijedi i šta bi moglo zauzeti njegovo mjesto.

 • Uz toliko priča o porastu električnih vozila, činilo se da neko vrijeme vodik i njegov potencijal u transportnoj industriji gube tlo pod nogama u debati oko čistijeg transporta. Ali da li je to zaista tako? Pogledajmo tehnologiju vodikovih gorivih ćelija i njen potencijal kao alternativno gorivo.

 • U raspravi oko električnih kamiona, obično je baterija glavni fokus pažnje kada je u pitanju održivost. Dakle, koliko su čiste baterije električnih kamiona?

 • Pametni tahografi prve generacije obavezni su u svim novim teškim kamionima od juna 2019. Sada Evropska unija (EU) uvodi dodatne propise koji će zahtijevati da se tahografi druge generacije ugrade od avgusta 2023. godine.

 • Dobro održavan kamion je kamion koji štedi gorivo. Evo nekoliko primjera u kojima će redovno održavanje vaše vozilo održati u dobrom stanju i izbjeći nepotrebno povećanje potrošnje goriva.

17 matches

1 of 1