×

Najnovija saopštenja za javnost

67 matches

1 of 4

 • Novi nezavisni test, obavljen u Njemačkoj, s vodećim modelom među Volvo kamionima po efikasnosti potrošnje goriva, nedavno poboljšanom Volvo tegljaču FH s I-Save tehnologijom, pokazao je da taj kamion troši skoro 18 odsto manje goriva* u poređenju s istim testom urađenim prije četiri godine.

 • Prva jutarnja kolona četveroosovinskih kipera, u kojoj je i “četa” Volvovih FMX-ova, jedan po jedan napustila je kamenolom i separaciju kamenog agregata… Puni su do vrha i kreću ka gradilištu na kojem će za nekoliko mjeseci biti dovršena nova dionica modernog autoputa. Osam sati je ujutro i smjena je tek započela. Svoj prvi teret dostaviće na gradilište koje je u blizini, pa će se za oko sat vremena vratiti na polazno mjesto. Odatle će, nakon nekoliko vještih manevara vozača ogromnog utovarivača, opet puni krenuti na mjesto gdje ih čekaju mašine koje će ugraditi materijal u budući put.

 • U prisustvu vjernih kupaca Volvo kamiona i brojnih gostiju, prigodnim programom obilježena je druga godina uspješnog rada Volvo Trucks centra u Matuzićima, u opštini Doboj-Jug, drugog u Volvo mreži u BiH. Otvoren u novembru 2020. godine, s namjerom da se kupcima i korisnicima Volvo kamiona maksimalno približe sve servisne i prodajne usluge, centar u Matuzićima je već stekao odličnu reputaciju ne samo u ovoj regiji, već i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

 • Kompanija Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju teških električnih kamiona od 44 tone*, kao prvi svjetski proizvođač kamiona koji kreće u taj poduhvat. Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju električnih verzija svojih kamiona za teške terete, koji su najvažnija proizvodna linija ove kompanije: Volvo FM, Volvo FH i Volvo FMX. Ovo su kamioni koji mogu raditi sa ukupnom masom od 44 tone*, a tri navedena modela obuhvataju oko dvije trećine prodaje ove kompanije.

 • I pobjednik je... Poznat je pobjednički tim na najvećem takmičenju na svijetu u pružanju tehničkih usluga vlasnicima Volvo kamiona i autobusa, VISTA*. Nakon fenomenalnog finala u rodnom gradu kompanije Volvo, Geteborgu, u Švedskoj, na samom vrhu je završio tim Kiired Insenerid iz Estonije.

 • Press release

  08/30/2022 4 min 2 min

  VOLVO FH460 BEZ IJEDNOG KVARA OBIŠAO ZEMLJU 30 PUTA 

  Nije rijedak slučaj da veliki tegljači, namijenjeni transportu robe na dugim relacijama, do kraja radnog vijeka pređu milion kilometara, a nerijetko i više. Za tako nešto su i napravljeni. Hiljade inženjera, posebni proizvodni procesi, milioni testnih kilometara, konačno tome i služe - da stvore kamion koji će sa što manje troškova donositi profit.

 • Od prvih javnih kočija u Žepču do pet vrhunskih tegljača Volvo FH460 I-Save Climate Wise

 • Volvo Trucks će pokazati svoju vodeću poziciju u oblasti elektromobilnosti na IAA Transportation, glavnom svjetskom sajmu za mobilnost, transport i logistiku. Kompanija će također prikazati nova sigurnosna rješenja i najnoviju tehnologiju za dekarbonizaciju transporta.

 • Volvo FL i FE, koji se najčešće koriste za distribuciju u gradovima i urbanim sredinama, dobili su nove, ažurirane mjenjače koji nude poboljšanu efikasnost i uglađeniju vožnju.

 • Zamislite kamion koji emituje samo vodenu paru, proizvodi sopstvenu struju i ima domet do 1 000 km. To je moguće s gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik, a Volvo Trucks je počeo testirati vozila koristeći ovu novu tehnologiju.

 • Volvo Trucks uvodi niz novih funkcija koje poboljšavaju sigurnost i voznu sposobnost, podržavajući precizno rukovanje u uskim područjima i na neravnim ili klizavim putevima, na primjer na gradilištima.

 • Volvo Trucks sada uvodi novi sigurnosni sistem za otkrivanje drugih učesnika u saobraćaju koji ulaze u mrtvu tačku sa obe strane kamiona.

 • Kao prvi proizvođač kamiona na svijetu koji će to primijeniti, Volvo sada u svoje kamione uvodi čelik proizveden na potpuno ekološki način. Čelik proizvodi švedska čeličana SSAB, a teški električni kamioni Volvo će biti prvi u koje će biti ugrađeni elementi od ovakvog čelika.

 • U nekoliko nezavisnih testova, koje su obavili specijalizovani novinari njemačkih kamionskih časopisa, Volvo FH s funkcijom I-Save bio je pobjednik u uštedi, kada se gledala kombinacija potrošnje dizelskog goriva i aditiva AdBlue, iako testni kamion nije bio premljen najnovijim ažuriranjem za efikasniju potrošnju goriva.

 • Volvo Trucks otvara svoju prvu tvornicu za sklapanje baterija. Smještena u Gentu u Belgiji, fabrika će isporučivati baterije spremne za ugradnju za potpuno električne teške kamione Volvo Trucks.

 • Volvo Trucks i Deutsche Post DHL Group potpisali su sporazum o saradnji kako bi ubrzali prelazak na vozila sa nultom emisijom izduvnih gasova. DHL namjerava intenzivirati svoj prelazak na teške električne kamione postavljanjem ukupno 44 nova električna Volvo kamiona na rutama u Europi.

 • Inteligentni i automatizirani I-Shift mjenjač kompanije Volvo Trucks sada je brži nego ikad. Brži odgovor pruža poboljšanu upravljivost i uglađenost vožnje i dizel i električnih teških kamiona.

 • Prodaja teških električnih kamiona Volvo Trucks sada se povećava sa službenim otvaranjem sistema narudžbi.

 • Volvo Trucks u Sjevernoj Americi dobio je narudžbu za 110 Volvo VNR električnih kamiona od globalne logističke kompanije Maersk. Ugovor se dodaje na prethodnu narudžbu od 16 vozila istog modela i označava najveću komercijalnu narudžbu do sada za Volvo električne kamione.

 • Volvo Trucks je opet unaprijedio koncept I-Save i donio nova rješenja koja smanjuju potrošnju goriva i doprinose značajnoj redukciji CO2, dok istovremeno kvalitet vožnje podižu na viši nivo. Cijeli paket I-Save odnosi se na optimizaciju tehnoloških procesa unutar motora, upravljačkog softvera, te donosi nova rješenja koja pozitivno utječu na aerodinamički otpor. Cijeli ovaj kompleksan sistem ima samo jedan cilj - povećanje energetske efikasnosti.

67 matches

1 of 4