Kamioni

Najnovija saopštenja za javnost

78 matches

1 of 4

  • Volvo Trucks is introducing a new engine for its iconic FH16 truck. With up to 780 Hp and 3800 Nm, the new 17-litre engine can handle the toughest transport assignments with ease, while delivering outstanding fuel efficiency and durability. The new engine is certified to run on biofuels.

  • Volvo Trucks’ iconic FH truck range gets a new family member with the Volvo FH Aero. With aerodynamic design and innovative features, the FH Aero offers energy efficiency at a new level, available in four variants including biofuel and the award-winning electric version.

  • Press release

    2023-06-19

    Svaki spašeni život je pobjeda

    Saobraćajne nesreće su oduvijek pratile transport svih vrsta. Kako je rastao broj vozila, i kako je saobraćaj postajao sve intenzivniji i sve dinamičniji, tako je rastao i broj saobraćajnih nesreća. Jedno je i dokazano - za više od 85% saobraćajnih nesreća krivac je ljudski faktor. S porastom broja nesreća rastao je, nažalost, i broj povrijeđenih i broj smrtno stradalih u nesrećama. Prema podacima Međunarodne zdravstvene organizacije (WTO), u saobraćajnim nesrećama na svjetskom nivou godišnje život izgubi više od 1,3 miliona ljudi, što je neprihvatljivo mnogo. Međutim, daleko više je onih nesreća u kojima imamo samo materijalnu štetu i povrijeđene.

  • Kompanija Volvo Trucks potpisala je pismo namjere da Holcimu, jednom od najvećih svjetskih proizvođača nadogradnji za građevinske kamione, proda 1.000 električnih kamiona. Cijela količina trebala bi biti isporučena do 2030. godine. Ovaj ugovor je najveća komercijalna narudžba do sad za Volvo električne kamione, a prvih 130 kamiona biće isporučeno 2023. i 2024. godine.

  • Nakon prvog kvartala 2023. godine, kompanija Volvo Trucks vodeća je na tržištu teških električnih kamiona, kako u Evropi, tako i u Sjevernoj Americi. Švedski proizvođač je u oko 40 zemalja ukupno prodao gotovo 5.000 električnih kamiona. Aktivnosti su sve intenzivnije pa je ponuda električnih kamiona ove kompanije postala dostupna i na novim tržištima u Aziji, te u Latinskoj Americi i u Africi.

  • Kamioni s gorivim ćelijama s pogonom na vodik, koji ispuštaju samo vodenu paru, biće važan dio ponude proizvoda kompanije Volvo Trucks, koji ne emituju nikakve štetne izduvne gasove. Ova vozila su prešla važnu prekretnicu - probnu vožnju na javnim putevima.

  • Kompanija Volvo Trucks je kompaniji CEMEX isporučila svoj prvi potpuno električni kamion. To je građevinski kamion sa mikserom za beton, a prilagođen je najtežim uslovima rada. Ovaj kamion ne emituje nikakve izduvne gasove niti bilo kakve štetne produkte.

  • Značaj korišćenja energije, potrošnje i uticaja energije na održivost globalnog ekosistema, života i razvoja je pitanje koje je važno za sve nas.

  • Godina 2022. bila je rekordna za Volvo Trucks. Kompanija je klijentima isporučila najveći broj kamiona do sad i povećala tržišni udio u 41 državi.

  • Volvo Trucks je predstavio novi, snažniji kamion koji može raditi na tečni biogas. Novi kamion uz nižu ukupnu emisiju CO2 može obavljati duge i zahtjevne transportne zadatke. Prije pet godina, Volvo Trucks je u ponudu uključio kamione koji mogu raditi na tečni biogas (bio-LNG) - obnovljivo gorivo koje se može proizvesti iz mnogo vrsta organskog otpada, uključujući i ostatke hrane. To gorivo može smanjiti emisiju CO2 do 100%.

  • Volvo Trucks je španskoj logističkoj kompaniji Primafrio nedavno isporučio 15 teških električnih kamiona. Prodaja teških električnih kamiona u Evropi dobija sve veći zamah. Već postoji veliki broj logističkih kompanija spremnih da svoj vozni park unaprijede električnim vozilima koja ne emituju nikakve štetne materije.

  • Novi nezavisni test, obavljen u Njemačkoj, s vodećim modelom među Volvo kamionima po efikasnosti potrošnje goriva, nedavno poboljšanom Volvo tegljaču FH s I-Save tehnologijom, pokazao je da taj kamion troši skoro 18 odsto manje goriva* u poređenju s istim testom urađenim prije četiri godine.

  • Prva jutarnja kolona četveroosovinskih kipera, u kojoj je i “četa” Volvovih FMX-ova, jedan po jedan napustila je kamenolom i separaciju kamenog agregata… Puni su do vrha i kreću ka gradilištu na kojem će za nekoliko mjeseci biti dovršena nova dionica modernog autoputa. Osam sati je ujutro i smjena je tek započela. Svoj prvi teret dostaviće na gradilište koje je u blizini, pa će se za oko sat vremena vratiti na polazno mjesto. Odatle će, nakon nekoliko vještih manevara vozača ogromnog utovarivača, opet puni krenuti na mjesto gdje ih čekaju mašine koje će ugraditi materijal u budući put.

  • U prisustvu vjernih kupaca Volvo kamiona i brojnih gostiju, prigodnim programom obilježena je druga godina uspješnog rada Volvo Trucks centra u Matuzićima, u opštini Doboj-Jug, drugog u Volvo mreži u BiH. Otvoren u novembru 2020. godine, s namjerom da se kupcima i korisnicima Volvo kamiona maksimalno približe sve servisne i prodajne usluge, centar u Matuzićima je već stekao odličnu reputaciju ne samo u ovoj regiji, već i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

  • Kompanija Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju teških električnih kamiona od 44 tone*, kao prvi svjetski proizvođač kamiona koji kreće u taj poduhvat. Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju električnih verzija svojih kamiona za teške terete, koji su najvažnija proizvodna linija ove kompanije: Volvo FM, Volvo FH i Volvo FMX. Ovo su kamioni koji mogu raditi sa ukupnom masom od 44 tone*, a tri navedena modela obuhvataju oko dvije trećine prodaje ove kompanije.

  • I pobjednik je... Poznat je pobjednički tim na najvećem takmičenju na svijetu u pružanju tehničkih usluga vlasnicima Volvo kamiona i autobusa, VISTA*. Nakon fenomenalnog finala u rodnom gradu kompanije Volvo, Geteborgu, u Švedskoj, na samom vrhu je završio tim Kiired Insenerid iz Estonije.

  • Press release

    2022-08-30 4 min 2 min

    VOLVO FH460 BEZ IJEDNOG KVARA OBIŠAO ZEMLJU 30 PUTA

    Nije rijedak slučaj da veliki tegljači, namijenjeni transportu robe na dugim relacijama, do kraja radnog vijeka pređu milion kilometara, a nerijetko i više. Za tako nešto su i napravljeni. Hiljade inženjera, posebni proizvodni procesi, milioni testnih kilometara, konačno tome i služe - da stvore kamion koji će sa što manje troškova donositi profit.

  • Od prvih javnih kočija u Žepču do pet vrhunskih tegljača Volvo FH460 I-Save Climate Wise

  • Volvo Trucks će pokazati svoju vodeću poziciju u oblasti elektromobilnosti na IAA Transportation, glavnom svjetskom sajmu za mobilnost, transport i logistiku. Kompanija će također prikazati nova sigurnosna rješenja i najnoviju tehnologiju za dekarbonizaciju transporta.

  • Volvo FL i FE, koji se najčešće koriste za distribuciju u gradovima i urbanim sredinama, dobili su nove, ažurirane mjenjače koji nude poboljšanu efikasnost i uglađeniju vožnju.

78 matches

1 of 4