Kamioni

BOSNA I HERCEGOVINA

×

Izradite rezervnu kopiju kada vam zatreba

SISTEMI ZA PODRŠKU VOZAČIMA, KOMPANIJE VOLVO TRUCKS

Uz sisteme za podršku vozačima, koje nudi Volvo Truck, vi, vaš kamion i drugi učesnici u saobraćaju dobićete najbolju zaštitu do sada.

Proširena kočnica

Kada vozite nizbrdo klizavom, vjetrovitom cestom, zajednička kočnica vam pritiče u pomoć kako bi vam pomogla da spriječite bočno otklizavanje. Ona djeluje impulsnim kočenjem prikolice, što povećava efikasnost kočenja cijele kompozicije. Zajedničku kočnicu možete aktivirati pri brzini do 40 km/h. Zajednička kočnica je dostupna za tegljače i klasične kamione.

Tempomat za spust

Jesu li vaše rute toliko brdovite da morate koristiti papučicu kočnice kako biste smanjili brzinu nizbrdo? Tempomat za spust aktivira pomoćne kočnice, poput kočnice motora i retardera, kako bi zadržao brzinu koju ste postavili na svom tempomatu.

Pomoć za vožnju unutar trake

Volvo dinamičko upravljanje i pomoć za vožnju unutar trake koriste kameru za nadgledanje oznaka traka i položaja kamiona u voznoj traci. Ako kamion nenamjerno pređe oznaku trake, sistem će automatski usmjeriti vozilo natrag u sredinu vozne trake. Vozač će također biti upozoren putem vibracije u volanu. 

Automatska regulacija razmaka

U gustom saobraćaju, prilagodljivi tempomat baziran na radaru pomaže vam da održite sigurno rastojanje od vozila ispred kamiona, upravljanjem gasom i svim raspoloživim kočnicama. Funkcija „stop i start” vodi računa da sve funkcioniše do potpunog zaustavljanja, a zatim samo pritisnite pedalu gasa ili dugme za nastavak, kako biste ponovo krenuli. Zbog toga je prilagodljivi tempomat korisna funkcija u saobraćajnoj gužvi.

Upozorenje na odstojanje

Kada vozite brzinom većom od 60 km/h i ne koristite prilagodljivi tempomat, aktivira se upozorenje za vožnju na odstojanju. Dok se približavate drugom vozilu ispred vas, na vjetrobranskom staklu se prikazuje vizuelno upozorenje. Upozorenje o odstojanju vam pruža priliku da usporite i održavate udaljenost od vozila ispred vas.

Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja

Kada se aktivira, sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja koristi radarsku tehnologiju za skeniranje suvozačke strane zbog drugih učesnika u saobraćaju. Ako koristite žmigavac, a sistem otkrije da nije sigurno da promijenite traku, bićete upozoreni zujanjem i treperećom ikonom pored suvozačevog ogledala.

Elektronska kontrola stabilnosti

Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) kompanije Volvo efikasno smanjuje rizik od otklizavanja i prevrtanja. Kada sistem uoči kritičnu situaciju, on trenutno interveniše smanjivanjem snage motora i kočenjem na svim točkovima kamiona i prikolice pojedinačno.

Stop svjetlo pri naglom kočenju

Ako naglo pritisnete kočnicu, svjetlo kočnice brzo treperi kako bi upozorilo vozila iza vas. To je jednostavan način za izbjegavanje sudara otpozadi koji mogu biti fatalni.

Upozorenje na sudar sa kočnicom za hitne slučajeve

Ako je uočena opasnost od udara, naš intuitivni sistem upozorenja na frontalni sudar upozoriće vas projektovanjem svjetla na vjetrobransko staklo. A kočnica za hitne slučajeve automatski se aktivira i značajno smanjuje rizik od teških povreda.

Dostupno za ove kamione

POTREBNA VAM JE DODATNA SIGURNOST?

Razgovarajte sa prodavcem Volvo Trucks vozila o svojim sigurnosnim sistemima.