Kamioni

Izradite rezervnu kopiju kada vam zatreba

Volvo sistemi podrške vozaču

Sastavni dio sigurnosti kamiona je pružanje prave podrške za volanom. Uz sisteme za podršku vozačima, koje nudi Volvo Truck, vi, vaš kamion i drugi učesnici u saobraćaju ćete dobiti najbolju podršku i zaštitu do sada. Prilikom dizajniranja sistema za podršku vozaču, naš cilj je da ih učinimo praktičnim za korištenje i da vam zaista pomognu. Mnogi naši sistemi za podršku vozaču međusobno djeluju kako bi dodatno poboljšali sigurnost.

Podrška za izbjegavanje bočnog sudara

Ovaj sistem koristi radarsku tehnologiju za otkrivanje ranjivih učesnika u saobraćaju i drugih vozila sa strana vašeg kamiona. Cilj je spriječiti nezgode prilikom skretanja i promjene traka. Naš sistem pokriva obje strane kamiona, čak i ako zakonski zahtjevi zahtijevaju pokrivenost samo na strani suvozača. Vozač dobija upozorenje ako se u nadgledanom području detektuje objekt. Ako je kamion opremljen sistemom za pomoć za vožnju unutar trake, imat će i navođenje za upravljač.

Upozorenje na sudar s vozilom ispred s kočionim sistemom za hitne slučajeve

Minimizirajte rizik od sudara s vozilima ispred. Upozorenje na sudar s vozilom ispred s kočionim sistemom za hitne slučajeve upozorava vas kada se udaljenost do vozila ispred vas smanji i sistem detektuje određeni rizik od sudara. Ako ne preduzmete hitnu radnju i sistem smatra da je rizik od sudara neminovan, kočnice vozila se aktiviraju kako bi zaustavile vaš kamion.

Pomoć za vožnju unutar trake

Uživajte u podršci koja osigurava da se vaš kamion stabilno kreće u traci. Pomoć za vožnju unutar trake koristi prednju kameru za praćenje oznaka na traci. Ako kamion skrene s trake, sistem vas upozorava i pruža pomoć pri upravljanju kako bi usmjerio kamion prema sredini trake. Sistem je aktivan pri brzinama preko 55 km/h i tu je da vam pomogne da izbjegnete nezgode u kojima kamion izlazi iz trake, prvenstveno na autoputevima.

Ugaona kamera kod suvozača

Otkrijte skrivene uglove i imajte odličan pogled na područja na strani suvozača i ispred kamiona. Ugaona kamera kod saputnika je postavljena u podnožju suvozačevog retrovizora. Automatski se pokreće indikatorom okretanja a pogled kamere se projektuje na vaš bočni ekran. Ovo je savršena podrška na prometnim ulicama, intenzivnim autoputevima i gradilištima.

Zajednička kočnica

Kada vozite nizbrdo klizavom, vijugavom cestom, zajednička kočnica vam pomaže da spriječite bočno proklizavanje. Ona djeluje impulsnim kočenjem prikolice, što povećava efikasnost kočenja cijele kompozicije. Zajedničku kočnicu možete aktivirati pri brzini do 40 km/h. Zajednička kočnica je dostupna za tegljače i klasične kamione.

Tempomat za spust

Jesu li vaše rute brdovite i želite li izbjeći pregrijavanje kočnica točkova kada se spuštate nizbrdo? Tempomat za spust vam pomaže da ograničite brzinu vozila ispod podešene brzine. Koristi pomoćnu kočnicu zajedno s optimiziranim izborom stepena prijenosa, a kočnice točkova se koriste samo kada je to zaista potrebno. Ako je potrebno, još uvijek možete koristiti papučicu kočnice da dodatno smanjite brzinu bez deaktiviranja tempomata za spust. 

Elektronska kontrola stabilnosti

Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) kompanije Volvo efikasno smanjuje rizik od otklizavanja i prevrtanja. Kada sistem uoči kritičnu situaciju, on trenutno intervenira smanjivanjem snage motora i kočenjem na svim točkovima pojedinačno. Sistem također koči točkove prikolice, čime se osigurava stabilnost za cijelu kombinaciju vozila.

Sistem za upozoravanje vozača na budnost

Ako se umorite ili budete nepažljivi za volanom, postoji povećan rizik od nezgoda. Sistem za upozoravanje vozača na budnost ima za cilj da to spriječi praćenjem ponašanja u vožnji i položaja kamiona u odnosu na traku i rubove ceste. Ako sistem otkrije znakove pospanosti ili nepažnje prilikom vožnje, bit ćete upozoreni zvučnim upozorenjem i porukom koja vas potiče da napravite pauzu. Funkcija radi pri brzinama preko 65 km/h.

Upozorenje na odstojanje

Kada vozite brzinom većom od 60 km/h i ne koristite prilagodljivi tempomat, aktivira se upozorenje za vožnju na odstojanju. Ako vozite preblizu vozilu ispred, na vjetrobranskom staklu se prikazuje vizuelno upozorenje. Upozorenje o odstojanju vam pruža priliku da usporite i održavate sigurnu udaljenost od vozila ispred vas.

Stop svjetlo pri naglom kočenju

Stražnji sudari mogu uzrokovati ogromnu štetu i biti opasni po život. Ako naglo zakočite, stop svjetlo pri naglom kočenju brzo treperi da bi upozorilo vozila iza vas.

Potpora za vožnju unutar trake

Ostanite unutar svoje trake. Podrška za vožnju unutar trake vas upozorava u slučaju nenamjernog napuštanja trake koji može rezultirati nezgodama. Sistem koristi kameru postavljenu na vjetrobransko staklo i upozorava vas zvukom ako prednji točak kamiona pređe vidljive oznake trake. Sistem radi pri brzinama od 60 km/h i više.

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Svratite, nazovite ih ili ih zamolite da dođu vama.