Kamioni

Samo vozite

I-SHIFT KOMPANIJE VOLVO TRUCKS

I-Shift je paleta automatizovanih mjenjača koju nudi Volvo Trucks, dizajnirana tako da vožnju učini lakšom, sigurnijom i udobnijom. Svaka promjena stepena prijenosa je savršeno tempirana – automatski – a najnovija generacija nudi brže i lakše promjene stepena prijenosa nego ikad. Paleta softverskih paketa omogućava vam da prilagodite I-Shift svojim potrebama. Dostupne su funkcije za I-Shift koje omogućavaju vožnju jednom pedalom u određenim situacijama. U zavisnosti od modela kamiona, postoje verzije I-Shifta koje pružaju potpuno nove mogućnosti, kao što su I-Shift sa brzinama puzanja i I-Shift sa dva kvačila.

Kako I-Shift funkcioniše?

I-Shift se zasniva na „klasičnom“ nesinhronizovanom ručnom mjenjaču. Otuda potiču njegov kompaktan dizajn i visoka efikasnost. Magija se, međutim, događa u jedinici za elektronsku kontrolu koja upravlja kvačilom i prebacivanjem stepena. Na osnovu stalne procjene podataka o brzini, težini, nagibu ceste i potrebnom obrtnom momentu, svako prebacivanje stepena vrši se izuzetno precizno. Sistem također komunicira sa motorom i omogućava mu podešavanje broja obrtaja i efekta kočenja zbog postizanja maksimalnih performansi.

I-Shift je dostupan za Volvo FHVolvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX i Volvo FE.

I-Shift sa brzinama puzanja, pokrenite se gdje god bili

Vučete li teški teret? Predstavlja li vam pokretanje iz stanja mirovanja na brdovitom terenu ili u lošim cestovnim uslovima problem? Opremite kamion I-Shiftom sa brzinama puzanja i tu brigu ostavite daleko iza sebe. Mogućnost pokretanja iz stanja mirovanja se poboljšava, a naprezanje na vašem kvačilu je smanjeno do 75%. Izaberite jednu ili dvije brzine puzanja, plus dodatnu opciju sa posebnim puzanjem unazad. Omjer brzina vam omogućava da vozite polako, 0,5–2 km/h, uz potpunu kontrolu nad obrtnim momentom motora.


Vozite sporo, štedite više


Uz pomoć I-Shifta sa brzinama puzanja ne morate praviti kompromis ni s potrošnjom goriva, ni sa startnošću. Možete imati oboje. Samo odaberite brži omjer stražnje osovine, koji vam omogućava da održite brzinu kretanja na manjem broju obrtaja dok vozite relativno dobrim putevima. To je ugodnije i bolje za ekonomičnu potrošnju goriva.

 

I-Shift sa brzinama puzanja dostupan je za Volvo F16, Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX

 

 

Sistem I-Shift sa dva kvačila – nov način vožnje

Jesu li za vaše zadatke potrebne visoke performanse i česte promjene stepena prenosa? Tada izaberite I-Shift sa dva kvačila koji nudi zaista glatko ubrzanje s neprimjetnom promjenom stepena prenosa. On mijenja brzinu u djeliću sekunde.

 

Dobićete i stalan protok snage što može potpuno promijeniti način na koji vozite i povećati vašu produktivnost. Okretni moment je konstantan pa možete pouzdano mijenjati stepene prenosa usred zavoja. Besprijekorna snaga također održava opterećenje stabilnim. Snaga se kontinuirano prenosi na točkove što znači da postoji minimalan rizik od zaglavljivanja ili proklizavanja u klizavim uslovima. Čak i prilikom kočenja motorom nizbrdo, prebacivanjem u manji stepen prenosa, možete biti sigurni da će vožnja biti stabilna i sigurnija.

 

Stalni protok snage
 

I-Shift sa dva kvačila može unaprijed odabrati sljedeći stepen prenosa tokom vožnje. Jedno kvačilo miruje dok je drugo aktivno. Zahvaljujući dvama ulaznim osovinama i ingenioznom smještaju pogonskih točkova te elementima za izbor, istovremeno se mogu izabrati dva stepena prenosa. Rezultat? Besprijekorne promjene stepena prijenosa u djeliću sekunde, bez prekida u isporuci snage.

 

I-Shift sa dva kvačila je dostupan za Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX.

Kočnica za zahtjevne terene za vožnju s jednom pedalom

Ako vozite po zahtjevnom terenu pri malim brzinama i trebate preciznu kontrolu nad obrtnim momentom motora i snagom kočenja, kočnica za zahtjevne terene je korisna opcija. Daje vašem kamionu funkciju vožnje s jednom pedalom tako što vam omogućava da kontrolirate i gas motora i kočnice točkova koristeći samo papučicu gasa. Pomaže vam da zaustavite i postavite kamion s točkom na kamenu ili drugoj prepreci bez sklizanja. Kočnica za zahtjevne terene je dostupna za Volvo FH16 i Volvo FMX, a aktivna je do 4 km/h.

Promjena smjera za vožnju s jednom pedalom

Kada često manevrirate i prelazite između vožnje unaprijed i unazad, funkcija Promjena smjera za I-Shift će postati vaš najbolji prijatelj. Omogućuje vam vožnju unaprijed, prebacivanje u vožnju unazad i kontrolu snage kočenja pomoću papučice gasa bez korištenja papučice kočnice. Naravno, radi i obrnuto kada se prebacujete s vožnje unazad na vožnju unaprijed. Ova funkcija je aktivna pri brzinama do 20 km/h.

Aktivna kontrola hvata u svim uslovima

I-Shift nudi napredni sistem vuče koji poboljšava vuču i performanse pokretanja na cesti kao i van nje. Ovo je omogućeno brzim podešavanjem obrtnog momenta motora kako bi se smanjilo okretanje točkova. Sistem radi za obje stražnje osovine s blokadom diferencijala kao i za stražnje osovine bez diferencijala.

Dostupno za ove kamione

SPREMNI ZA POKRET?

Razgovarajte sa nama o automatskoj promjeni stepena prenosa.