Kamioni

I-See

I-See štedi gorivo optimizirajući vašu brzinu, mijenjanje brzina i kretanje prema topografiji, krivinama, kružnim tokovima i ograničenjima brzine ispred vas. To znači da možete koristiti tempomat u više situacija vožnje nego ikada prije kako biste uštedili gorivo i smanjili CO2 otisak od prvog dana.

Uštedite energiju prilagođavajući se rutama

Vješti vozači su uvijek prilagođavali brzinu i promjenu stepena prenosa ruti koja je pred njima. Ali to učiniti savršeno i dosljedno cijelo vrijeme je praktično nemoguće. I-See vam pomaže da to učinite čim aktivirate tempomat.

Brda, krivine i ograničenja brzine

I-See optimizira vašu promjenu brzina i brzinu na ruti. Pri vožnji s aktiviranim tempomatom, I-See se prilagođava topografiji kako bi efikasno koristio kinetičku energiju vašeg kamiona. Kada se približavate krivini ili kružnom toku, I-See prilagođava brzinu tako da možete proći na energetski najefikasniji način. Također se automatski prilagođava nadolazećim ograničenjima brzine.

Više od vožnje na autoputu

Budući da se I-See prilagođava topografiji, krivinama i ograničenjima brzine, može se koristiti na gotovo svim vrstama javnih cesta, a ne samo na autoputevima. Što ga više koristite, manje je nepotrebnih promjena brzina, kočenja i ubrzanja.

Zasnovano na najnovijim mapama

I-See koristi komercijalne mape visoke rezolucije s informacijama o topografiji, krivinama i ograničenjima brzine, a te informacije se automatski ažuriraju u kamionu.

Kako I-See radi na brdima

Vožnja uzbrdo

I-See zna da je brdo ispred. Kamion ubrzava i ostaje duže u višem stepenu prenosa.

Izbjegavanjem nepotrebnih promjena stepena prenosa, I-See čini vaše kretanje uzbrdicama lakšim i efikasnijim.

Kada se približavate nizbrdici, I-See sprečava nepotrebno ubrzavanje kamiona.

Vožnja nizbrdo

Da biste uštedili energiju, I-See privremeno isključuje pogonski sklop ili kočnice motora radi usporavanja prije nizbrdice.

Nakon nizbrdice

I-See zna kada jedan nagib završava, a sljedeći počinje. Ako je ispred vas uzbrdica, I-See pušta da kamion radi u praznom hodu i tako stvara brzinu i pokretnu silu.

Upravljanje krivinama i kružnim tokovima

Kada se kamion približi krivini ili kružnom toku koji zahtijeva manju brzinu da bi sigurno prošao, I-See unaprijed prilagođava izbor stepena prenosa i brzinu tako da vozač ne mora da koristi papučicu kočnice. Nakon izlaska iz raskrsnice, I-See se prilagođava ograničenju brzine na najefikasniji način.

Upravljanje ograničenjima brzine

Kada se približavate poziciji u kojoj se mijenja ograničenje brzine, I-See prilagođava izbor stepena prenosa i brzinu na energetski najefikasniji način. Pomaže vam da izbjegnete nepotrebno kočenje ili brzo ubrzanje.

Prikazane funkcije možda nisu standardne ili dostupne za sve nivoe opreme i opcije pogonskog sklopa.

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Posjetite ih, nazovite ih ili ih zamolite da dođu vama.