Kamioni

Više kontrole, manje naprezanja

VOLVO DINAMIČKO UPRAVLJANJE

Tražite li savršenu stabilnost i kontrolu pri svim brzinama, u kombinaciji sa smanjenim opterećenjem na vašim ramenima? Ili želite pomoć da izbjegnete proklizavanje i nenamjerne promjene trake? Pogledajte detaljnije Volvo dinamičko upravljanje. Ono vam donosi sve to, plus vaša lična podešavanja. A čak nudi i daljinsko upravljanje.

Kako djeluje?

Volvo dinamičko upravljanje je kombinacija klasičnog hidrauličnog servoupravljača sa električnim motorom koji je montiran na upravljački mehanizam. Obradom ulaznih signala sa nekoliko senzora, sistem utvrđuje kuda se kamion kreće i kakve su namjere vozača. Kontroliše motor 2000 puta u sekundi kako bi se ispravili nenamjerni pokreti upravljačkog sistema i po potrebi osigurao dodatni upravljački moment.

Stabilan i bez napora

Na velikim brzinama Volvo dinamičko upravljanje održava vašu stabilnost i smjer. A tokom sporog i pažljivog manevrisanja pruža upravljačku silu bez obzira na teret. Ono vam uklanja napor koji je potreban za manevrisanje potpuno natovarenim kamionom unazad i automatski vraća točak u neutralan položaj. Možete voziti unazad više od 100 metara skretanja sa kursa.

Strelica ravno

Korekcije smjera nakon kočenja na površini s različitim intenzitetom trenja? Više ih nema. Prelazi preko rupa, brazda i oznaka na cesti? Skoro ih nećete ni osjetiti. Volvo dinamičko upravljanje čak nadoknađuje uticaj jakog bočnog vjetra. Jednostavno popustite stisak na volanu, a kamion neće promijeniti smjer ako vi to ne budete htjeli.

Na način koji vam se sviđa

Lična podešavanja vam stavljaju kontrolu u ruke. Vi podešavate otpor volana tako da odgovara uslovima vožnje i vašim željama. Možete izabrati prethodno definisano ili potpuno prilagođeno podešenje. Rezultat? Dobićete upravo onakvo iskustvo vožnje kakvo želite.

Izbjegavanje proklizavanja

Volvo dinamičko upravljanje sa pomoći za održavanje stabilnosti smanjuje opasnost od nesreća zbog proklizavanja. Ako sistem otkrije proklizavanje, on odmah pruža laganu pomoć pri upravljanju volanom. To vam pomaže da upravljate kamionom u suprotnom smjeru i da stabilizujete vozilo, čak i prije nego što postanete svjesni da će se nešto desiti.

Ostanite unutar svoje trake

Volvo dinamičko upravljanje uz pomoć za vožnju unutar trake je tu da vam pomogne da ostanete u svojoj traci. Ako sistem otkrije da se vaš kamion približava oznakama vozne trake, aktivno vam pomaže da se vratite u sredinu trake. Ta pomoć je jedva primjetna, ali podiže sigurnost na novi nivo.

Dodajte mi daljinski!

Volvo dinamičko upravljanje sa vanjskim upravljanjem omogućava vam daljinsko upravljanje kamionom. Ovo je idealno kada trebate napraviti male, ponavljajuće pokrete svojim kamionom u kombinaciji sa radom van kabine. Time se poboljšava vaša produktivnost, a radni dan vam postaje mnogo prijatniji.

DOSTUPNO ZA OVE KAMIONE

SAZNAJTE NA KOJI NAČIN

Dozvolite da vam pokažemo kako vožnja može postati lakša, ugodnija i sigurnija.