Kamioni

Kako poboljšati efikasnost potrošnje goriva u kamionu

Nije tajna da je gorivo najveći trošak transportne kompanije. Za mnoge operatere to iznosi najmanje 1/3 ukupnih troškova. Dakle, kako poboljšati efikasnost potrošnje goriva? Važno je znati koji su glavni faktori i kako se oni mogu iskoristiti. Ova stranica pokriva ono o čemu treba razmišljati ako želite smanjiti svoj račun za gorivo – od specifikacije kamiona i održavanja do sposobnosti vozača i upravljanja voznim parkom.

Šta najviše utiče na potrošnju goriva?

Sam kamion

Da biste postigli najbolju moguću ekonomičnu potrošnju goriva, kamion mora biti ispravno specificiran. Ovdje postoje tri glavna područja koja treba razmotriti: pogonski sklop, aerodinamika i otpor kotrljanja.

Osim specifikacija, također možete poboljšati ekonomičnu potrošnju goriva odgovarajućim uslugama kamiona za održavanje i upravljanje vašim voznim parkom.

Sposobnosti vozača

Jeste li znali da najbolji vozači obično štede 5-10% više goriva od prosječnih vozača? A razlika može biti i veća – čak 20%.

Korištenje tempomata, vožnja pri pravoj brzini i ispravno kočenje su neki od načina kako sposobnosti vozača mogu utjecati na vaš krajnji rezultat.

5 ključnih pitanja za poboljšanje potrošnje goriva, emisija i troškova voznog parka

Uvod u najvažnije faktore koji utiču na ekonomičnu potrošnju goriva.

1. Kako optimizirati pogonski sklop?

Pogonski sklop je jedan od najvećih faktora kod uštede goriva kamiona. Jednom kada se specificira, veliki dio potrošnje goriva vašeg kamiona je fiksiran – tako da je ključno to uraditi kako treba. Iako svaka komponenta pogonskog sklopa čini razliku – od zadnje osovine do ulja u mjenjaču – tri komponente s najvećim utjecajem su motor, mjenjač i tempomat.

Danas, najnovija tehnološka dostignuća podižu svaku od ovih komponenti na nove visine efikasnosti. Motori s turbo spojevima (poput D13TC) pružaju mnogo snage i ekonomičniju potrošnju goriva od eSCR-a, a također značajno smanjuju upotrebu AdBlue tečnosti. Automatski mjenjač kao što je I-Shift koristi podatke o vožnji u stvarnom vremenu kako bi svaku promjenu učinio izuzetno preciznom. A uvod u prediktivni tempomat (I-See) znači da vozači mogu ukloniti nogu s papučice gasa čak i na brdovitom terenu – i uštedjeti još više goriva.

Top 3 faktora pogonskog sklopa

Istražite ova rješenja za optimalni pogonski sklop.

2. Kako poboljšati aerodinamičke performanse?

Aerodinamika je još jedan faktor specifikacije s velikim utjecajem na potrošnju goriva kamiona. Na performanse može utjecati sve, od vanjskih dodataka do retrovizora i prednjih spojlera, ali najvažnije je sljedeće:

  • Dizajn kabine
  • Krovni spojler i bočni deflektori kabine
  • Praznine šasije i luk blatobrana
  •  Prikolica

Dakle, kako poboljšati aerodinamičke performanse kamiona? Kada su u pitanju kabine, visina, ugao krova i dizajn sve to čini razliku. A što se tiče spojlera na krovu, bočnih deflektora kabine, praznina šasije i luka blatobrana? Svi oni poboljšavaju ekonomičnu potrošnju goriva, ali budite sigurni da je krovni spojler fabrički ugrađen od početka – ako ga montirate čak 5 cm prenisko ili 10 cm previsoko to može utjecati na potencijalnu uštedu goriva. A što se tiče prikolica: Ključno je njihovo održavanje u vrhunskom stanju i poravnatih točkova. Možete održavati cijelo svoje vozilo na jednom mjestu uz naš servis prikolica.

 Servis prikolica

3. Kako minimizirati otpor kotrljanja?

Otpor kotrljanja je treći najveći faktor specifikacije koji utiče na gorivo. Ovo se prvenstveno određuje na osnovu:

  • Guma
  • Centriranja točkova

Da biste smanjili otpor kotrljanja, koristite gume optimizirane za gorivo umjesto "višenamjenskih" guma. I pazite da ne vozite s nedovoljno napumpanim gumama ili nesimetričnim osovinama. Nesimetrija dovodi do nestabilnosti u upravljanju i uzrokuje da kamion zauzima više prostora na cesti, jer točkovi ne putuju istom putanjom. Ovo povećava otpor zraka, što pogoršava ekonomičnu upotrebu goriva.

4. Kako održavanje kamiona, usluge upravljanja voznim parkom i povezivanje smanjuju troškove goriva?

Prave usluge mogu olakšati praćenje i poboljšati potrošnju goriva, kao i održati vaš vozni park u vrhunskom stanju.

5. Kako sposobnosti vozača utiču na potrošnju goriva? 

Ulaganje u vaše vozače jednako je važno kao i ulaganje u vaše kamione. Zašto? Jer obučeni, vješti i motivirani vozači dokazano su produktivniji, efikasniji i sigurniji. Kada je u pitanju ušteda goriva, najvažnija stvar koju vozač može da uradi jeste da razvije dobre navike u pogledu:

  •  Konstantne brzine
  • Regulacije brzine
  • Kočenja

Ostali faktori uključuju predviđanje vožnje, prazan hod i vožnju u gradskom saobraćaju.

Najsigurniji način da poboljšate sposobnosti vozača – i vaše krajnje rezultate – jeste da iskoristite prednosti naših kurseva za obuku vozača. Osim uštede goriva, oni također mogu povećati produktivnost, povećati znanje vaših vozača u industriji, poboljšati sigurnost i pomoći vam da privučete i zadržite najbolje vozače.

Razvoj vozača

Alternativna goriva

Koliko je lako preći na električni pogon?

Smanjite svoj uticaj na okolinu

Važne vijesti i priče

Latest Press Release

Latest Press Release

Latest Press Release

Latest Press Release