Kamioni

Ekipa iz Volvo centra Sarajevo na svjetskom polufinalu takmičenja VISTA 2017-2018

U polufinalnim nadmetanjima Volvo VISTA 2017-2018, najvećeg svjetskog takmičenja zaposlenih u servisnim radionicama i postprodajnim službama kamionskih i autobuskih proizvođača, koja se tokom aprila održavaju u sjedištu Volvo kamionske korporacije u Geteborgu, u Švedskoj, iz Bosne i Hercegovine će učestvovati tim B-Power iz Volvo prodajno-servisnog centra u Sarajevu. Ekipa iz ovog centra (VolvoSA1) učestvovala je i u prethodnom VISTA polufinalu, u sezoni 2015-2016. B-Power ekipu čine: Igor Branković, vođa tima i tri člana: Djenis Šajnica, Zijad Kazić i Zufer Mujezinović.
Volvo tim

Takmičenje VISTA u sezoni 2017-2018 održava se pod slo ganom SVE JE U PERFORMANSAMA i najmasovnije je u šezdesetogodišnjoj historiji ovog korisnog i specifičnog odmjeravanja vještine i znanja: do 30. novembra protekle godine, do kada je trajala registracija, za učešće se prijavilo čak 19.706 zaposlenih u Volvo servisno-prodajnim centrima širom svijeta okupljenih u 5.222 tima.

U decembru protekle, te u januaru i februaru ove godine održana su tri kruga nacionalnih teorijskih i praktičnih nadmetanja (Competition Part One, Pit Stop Challenge, Competition Part Two). Iz Bosne i Hercegovine u prvoj fazi učestvovala su dva tima: B-Power i B-Power1.

Uspješnijom u rješavanju testova i umješnijom u otklanjanju kvarova pokazala se ekipa B-Power, pa zasluženo putuje na svjetsko polufinale u Geteborg, koje se za naš region održava od 15. do 18.4.2018. godine.

Tamo ih čekaju još 132 ekipe iz Evrope - 22 su iz regiona Centralna i istočna Evropa kojem pripada i Volvo Bosna i Hercegovina: po tri su iz Austrije, Češke republike i Rumunije, po dvije iz Mađarske i Slovačke i po jedna iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore i Slovenije. Specijalnu „kartu“ za put u Geteborg (CE Wild Cards) naknadno su dobile i ekipa iz Makedonije i još jedna iz Bugarske.

Na svjetskom polufinalu u Geteborgu pred takmičarima će biti slični izazovi kao i u nacionalnim nadmetanjima: da u određenom roku tačno odgovore na teorijska pitanja i da u nekoliko „radionica“ otklone mehaničke i elektro „kvarove“ na komponentama Volvo kamiona i autobusa. 

Najboljih 40 timova sa polufinala u Geteborgu (a takmiči se ukupno 240 ekipa iz cijelog svijeta), stiče pravo učešća na svjetskom finalu, koje se od 25. do 29. juna održava u Volvo Trucks centru za kupce u mjestu Kuritiba (na jugu Brazila, 90 km zapadno od Atlantskog okeana).

Ovo takmičenje je veoma efikasan način za motivisanje zaposlenih i unapređivanje vještina i znanja radioničkog osoblja. To u krajnjem rezultira poboljšanjem nivoa usluga i povećanjem zadovoljstva klijenata Volva. Prvo nadmetanje zaposlenih u radionicama Volva održano je na lokalnom nivou, u Švedskoj, 1957.

godine. Od 1977. organizuje se i u drugim državama, kao lokalno i regionalno nadmetanje. Prvo svjetsko VISTA finale održano je 2007, potom 2009, 2011, 2013. i 2015. godine. U sezonama 2013/2014. i 2015/2016. trijumfovao je tim Harju iz mjesta Tampere u Finskoj.