Kamioni

BOSNA I HERCEGOVINA

×

Izjava o kolačićima

1. Izjava o kolačićima
1.1. O kolačićima
Web-lokacije koriste inteligentne i korisne tehnike kojima povećavaju prilagođenost korisniku i čine lokaciju što zanimljivijom za svakog posjetioca. Jedna od najpoznatijih tehnika podrazumijeva kolačiće. Kolačiće mogu koristiti vlasnici web-lokacija ili treće strane, kao što su oglašivači, koji komuniciraju putem web-lokacija koje posjećujete.

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web-lokacije čuvaju na korisničkim računarima. Informacije sadržane u kolačićima mogu se koristiti i za praćenje vašeg pretraživanja na različitim web-lokacijama koja koriste iste kolačiće.

Kolačići se klasificiraju prema trajanju i onome ko ih postavlja.

Mi smatramo da je bitno da budete informisani o kolačićima koje koristi naša web-lokacija i njihovoj namjeni. Svrha je trostruka: želimo što više garantovati vašu privatnost, lakoću korištenja i finansiranje svoje web-lokacije. Sljedeće objašnjenje govori vam više o kolačićima koji se koriste na našoj web-lokaciji i putem naše web-lokacije te o svrhama u koje se koriste.

2. Kako grupa Volvo i/ili njene kompanije i marke koriste kolačiće
Grupa Volvo koristi kolačiće da bi prikupila statističke podatke o posjetiocima i zabilježila informacije o vašim preferencijama dok se krećete ovim web-lokacijama. Svrha našeg korištenja kolačića je poboljšati upotrebu lokacije za vas kao posjetioca.

3. Kolačići i njihova funkcionalnost
Koriste se različiti tipovi kolačića za različite svrhe.
U daljnjem tekstu pronaćićete spisak najčešćih tipova kolačića i opis njihove namjene.

3.1. Kolačići sesije
Kolačić sesije privremeno se čuva u memoriji vašeg računara dok pretražujete web-lokaciju, na primjer u svrhu vođenja evidencije o jeziku koji ste odabrali. Kolačići sesije ne čuvaju se na vašem računaru duže vrijeme, već nestaju kad zatvorite svoj web-pretraživač.

3.2. Trajni kolačići ili kolačići za praćenje
Trajni kolačić pohranjuje datoteku na vaš računar na duže vrijeme; ta vrsta kolačića ima rok trajanja. Stalni kolačići pomažu web-lokacijama da zapamte vaše informacije i postavke kada ih posjetite sljedeći put. Rezultat toga je brži i praktičniji pristup jer se, na primjer, ne morate ponovno prijavljivati.

Nakon što istekne rok trajanja kolačić se automatski briše kad se vratite na web-lokaciju koja ga je izradila.

3.3. Kolačići prve strane
Njih postavlja sama web-lokacija (ista domena kao u traci s adresom pretraživača) i može ga pročitati samo ta web-lokacija. Ti kolačići obično se koriste za čuvanje informacija kao što su vaše preferencije radi primjene kad ponovno posjetite tu lokaciju.

3.4. Kolačići trećih strana
Njih postavljaju domene različite od one koja se prikazuje u traci s adresom pretraživača, a to je organizacija koja nije vlasnik web-lokacije.

"Kolačići treće strane" mogu biti kolačići koji se, na primjer, koriste za prikupljanje informacija za reklame i prilagođeni sadržaj te za statistiku web-lokacije.

Budući da kolačići trećih strana omogućuju izradu opsežnijih pregleda o navikama pretraživanja, smatraju se osjetljivijima s gledišta integriteta; zato većina web-pretraživača dopušta da podesite svoje postavke tako da se kolačići treće strane ne prihvaćaju.

3.5. Flash kolačići

Flash kolačići (lokalno dijeljeni objekti) su podaci koje web-lokacije koje koriste Adobe Flash mogu sačuvati na vašem računaru.

Flash kolačići nov su način praćenja vašeg kretanja i čuvaju mnogo više informacija o vama od običnih kolačića. Jedan od glavnih nedostataka Flash kolačića je to što ih ne možete naći u pretraživaču. Oni se ne prikazuju u spisku kolačića koje vidite kada pogledate kolačiće trenutno sačuvane u svom web-pretraživaču. Uobičajeni HTTP kolačići ne mogu sačuvati više od 4 kilobajta podataka, dok Flash kolačići mogu sačuvati do 100 kilobajta.

Po tehničkom dizajnu Flash kolačići slični su običnim kolačićima. Skoro svi web-pretraživači imaju Flash Player koji se koristi za prikazivanje Flash-prezentacija. Jedan dobro poznat primjer Flash-prezentacija je video plejer na video lokaciji YouTube. (Flash kolačići ne povezuju se samo sa servisom Youtube, već se odnose na sve web-lokacije koje koriste Flash kolačiće.)

Flash kolačići nisu vremenski ograničeni. Ostaće aktivni dok ih ne izbrišete.

3.5.1 Za šta koristimo Flash kolačiće
Grupa Volvo koristi Flash kolačiće za prikupljanje informacija i podešavanje ličnih postavki zvuka.

3.5.2 Kako se mogu onemogućiti Flash kolačići
Flash kolačiće nije moguće blokirati niti je u pretraživaču moguće njima upravljati na isti način jer se čuvaju na drugoj lokaciji, u ploču za čuvanje globalnih postavki web-upravitelja postavkama na stranicama kompanije Adobe.

Upravitelju postavkama možete pristupiti s web-lokacije kompanije Adobe, ali on radi lokalno na vašem računaru. Opcija Website Storage Settings (Postavke čuvanja za web-lokacije) prikazuje sve Flash kolačiće koji su trenutno sačuvani na vašem računaru. Flash kolačiće možete izbrisati s pojedinačnih lokacija ili sve odjednom. Također možete povećati ili smanjiti količinu kilobajta svih informacija koje se čuvaju na vašem računaru.

Nijedan Flash kolačić neće se sačuvati ako u funkciji Global Storage Settings deaktivirate opciju “Allow third-party Flash content to store data on your computer” (Dopusti čuvanje Flash sadržaja trećih strana na svoj računar).

Ako želite odbaciti Flash kolačiće na osnovi web-lokacija, to možete učiniti u opciji Settings Manager (Upravitelj postavkama).

Ako onemogućite Flash kolačiće, ne možemo vam garantovati da će sve funkcije naše web-lokacije raditi kako je predviđeno.

4. Lista kolačića koje postavlja grupacija Volvo

Naziv kolačića Svrha
Adobe Analytics  
AMCV_###@AdobeOrg

Ovaj kolačić upotrebljava se za identifikaciju jedinstvenog posjetioca.

Datum isticanja: 2 godine

s_cc

JavaScript kôd postavlja i čita ovaj kolačić kako bi odredio
da li su kolačići omogućeni (jednostavno postavljen na “True”) .

Datum isticanja: Nakon sesije

s_sq

Ovaj kolačić postavlja i čita JavaScript kod kada se omogući ClickMap funkcija; sadrži informacije o prethodnoj vezi na koju je korisnik kliknuo.

Datum isticanja: Nakon sesije

s_vi

Ovaj kolačić upotrebljava se za identifikaciju jedinstvenog posjetioca.

Datum isticanja: 2 godine

s_fid

Ovaj kolačić upotrebljava se za identifikaciju jedinstvenog posjetioca.

Datum isticanja: 2 godine

Adobe Target  
mbox

Kolačić koji postavlja Adobe Target – upotrebljava se za mjerenje izvedbe sadržaja stranice pomoću A/B split testiranja.

Datum isticanja: 2 godine

Akamai  
AKA_A2

Ovaj kolačić Akamai upotrebljava se za ubrzavanje isporuke sadržaja na web-lokacijama pomoću funkcije prilagodljivog ubrzanja. Adaptive Acceleration (A2) je inteligentna platforma kompanije Akamai koja kontinuirano primjenjuje optimizacije izvedbe. Nije potrebno postavljanje nikakvih posebnih korisničkih podataka.

Trajanje: 1 sat

Amazon Web Service  
AWSALB

Upotrebljavamo uslugu pod nazivom TrackDuck da bismo korisnicima omogućili da prijave greške na našoj web-lokaciji. Oni zauzvrat koriste Amazon Web Services za hostiranje svog sistema. Kolačić AWSALB omogućava im da bez problema isporučuju svoju uslugu iz više usluga pomoću alata za uravnoteženje opterećenja tako da kolačić jednostavno bilježi koji serverski klaster služi vama. 

Datum isticanja: 7 dana

Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites

Ovaj kolačić postavlja se nakon interakcije posjetioca s modalnim skočnim prozorom za poziv na anketu. Upotrebljava se da bi se obezbijedilo da se isti poziv ne pojavi ako je već bio prikazan.

Datum isticanja: 1 godina

_hjDonePolls

Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik popuni anketu pomoću widgeta za povratne informacije. Upotrebljava se da bi se obezbijedilo da se ista anketa ne pojavi ako je već bila popunjena.

Datum isticanja: 1 godina

_hjMinimizedPolls

Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik smanji widget za povratne informacije. Upotrebljava se da bi se obezbijedilo da će widget ostati minimizovan dok se posjetilac kreće web-lokacijom.

Datum isticanja: 1 godina

_hjDoneTestersWidgets

Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik pošalje svoje podatke u widgetu za angažovanje korisnika-ispitivača. Upotrebljava se da bi se obezbijedilo da se isti formular ne pojavi ako je već bio popunjen.

Datum isticanja: 1 godina

_hjMinimizedTestersWidgets

Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik smanji widget za angažovanje korisnika-ispitivača. Upotrebljava se da bi se obezbijedilo da će widget ostati minimizovan dok se posjetilac kreće web-lokacijom.

Datum isticanja: 1 godina

_hjDoneSurveys

Ovaj kolačić postavlja se nakon što korisnik popuni anketu. Upotrebljava se samo za učitavanje sadržaja ankete ako posjetilac još nije popunio anketu.

Datum isticanja: 1 godina

hjIncludedInSample

Ovaj kolačić postavlja se da bi Hotjar znao da li je taj posjetilac uključen u uzorak koji se upotrebljava za generisanje mapa topline, tokova, snimaka itd.

Datum isticanja: 1 godina

_hjShownFeedbackMessage

Ovaj kolačić postavlja se kada posjetilac minimizuje ili dovrši dolaznu povratnu informaciju. To se radi tako da se ulazna povratna veza odmah učita kao minimizovana ako odu na drugu stranicu na kojoj je postavljena za prikazivanje.

Datum isticanja: 1 godina

_hjRecordingEnabled

Ova vrijednost postavlja se kada počne snimanje. Upotrebljava se za provjeru da li je korisnik već snimio tu određenu sesiju.

Datum isticanja: 1 godina

Google Analytics  
__utmb

Na nekim našim web-lokacijama i stranicama koristimo Google Analytics za prikupljanje statističkih podataka. Ovaj kolačić određuje sesiju posjetioca.

Datum isticanja: Nakon sesije

__utma

Ovaj kolačić identifikuje jedinstvene posjetioce.

Datum isticanja: 2 godine

__utmz

Ovaj kolačić prati saobraćajne izvore i navigaciju.

Datum isticanja: 6 mjeseci

_ga 

Ovi kolačići upotrebljavaju se za razlikovanje korisnika.

Datum isticanja: 2 godine

_gid

Ovi kolačići upotrebljavaju se za razlikovanje korisnika.

Trajanje: 24 sata

_gat

Ovaj kolačić upotrebljava se za regulisanje stope zahtjeva. Ako se Google Analytics implementira putem usluge Google Tag Manager.

Trajanje: 1 minuta

Google AdWords  
NID

Ovaj kolačić registruje jedinstveni ID koji identifikuje uređaj korisnika koji se vraća. ID se upotrebljava za ciljane oglase.

Datum isticanja: 6 mjeseci

Facebook  
fr

Facebook ga upotrebljava kao primarni oglašivački kolačić za isporuku, mjerenje i poboljšanje relevantnosti oglasa.

Datum isticanja: 3 mjeseca

datr

Svrha kolačića datr je identifikovati web-pretraživač koji se upotrebljava za povezivanje sa Facebookom bez obzira na prijavljenog korisnika. Ovaj kolačić igra ključnu ulogu u funkcijama bezbjednosti i integriteta web-lokacije na Facebooku.

Datum isticanja: 1 godina

locale

Ovaj kolačić sadrži jezik prikaza zadnjeg prijavljenog korisnika u ovom pretraživaču. Izgleda da se ovaj kolačić postavlja tek nakon što se korisnik odjavi.

Datum isticanja: 6 dana

wd

Ovaj kolačić čuva dimenzije prozora pretraživača, a Facebook ga upotrebljava za optimizaciju prikaza stranice.

Datum isticanja: 7 dana

LinkedIn  
bcookie

Upotrebljava ga usluga društvene mreže LinkedIn za praćenje upotrebe ugrađenih usluga, kolačić ID-a pretraživača.

Datum isticanja: 1 godina

bscookie

Upotrebljava ga usluga društvene mreže LinkedIn za praćenje upotrebe ugrađenih usluga. ID kolačić bezbjednog pretraživača.

Datum isticanja: 1 godina

lidc

Upotrebljava ga usluga društvene mreže LinkedIn za praćenje upotrebe ugrađenih usluga. 

Datum isticanja: 1 godina

BizoID

LinkedIn Ad analytics

Datum isticanja: 6 mjeseci

Youtube  
PREF

Registruje jedinstveni ID koji Google upotrebljava za čuvanje statistike o tome kako posjetilac upotrebljava videozapise usluge YouTube na različitim web-lokacijama.

Datum isticanja: 2 godine

5. Lista kolačića treće strane

Naziv kolačića Svrha
__stid
__uset
__unam
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
pxcelBcnLcy
pxcelPage_c010
To je alat koji našim posjetiocima pruža mogućnost da podijele i preporuče sadržaj web-lokacije kompanije Volvo Trucks na društvenim mrežama.
UID
UIDR
Web-oznake ScorecardResearch koristimo da bismo prikupili podatke kao što su odnos novih i starih posjetilaca, vremenska oznaka, URL i naslov web-stranice. Označavanje ScorecardResearch ne koristi se za identifikovanje korisnika koji posjećuje stranicu. Osim toga, podaci koje prikuplja ScorecardResearch samo su u grupnom obliku. Drugim riječima, u izvještajima kreiranim na osnovu ovih podataka ne kaže se da je Računar 1 išao sa Lokacije A na Lokaciju B i na Lokaciju C. Za razliku od toga, izvještaji se uvijek zasnivaju na čitavom skupu različitih računara, što znači da izvještaji sadrže informacije kao što su "67% čitave internet populacije išlo je na Lokaciju A" ili "35% pojedinaca koje je išlo na Lokaciju A išlo je i na Lokaciju B".
demdex Adobe Analytics upotrebljava ovaj kolačić kao pomoć za identifikaciju jedinstvenih posjetilaca u različitim domenama. Kolačić demdex postavlja se u domeni treće strane, demdex.net, u pretraživaču. Ta domena razlikuje se od web-lokacija koje korisnik trenutno posjećuje.
RT Kolačić koji se upotrebljava za prijavu u LinkedIn.

6. Upravljanje kolačićima

6.1. Način pregleda kolačića

Budući da su kolačići obične tekstualne datoteke, mogu se pregledati u većini uređivača teksta i programa za obradu teksta. Možete kliknuti na kolačić i otvoriti ga. U nastavku je data lista veza za prikaz kolačića u različitim pretraživačima. Ako koristite neki drugi pretraživač, pročitajte informacije o kolačićima u tom pretraživaču. Ako upotrebljavate mobilni telefon, dodatne informacije potražite u priručniku za uređaj.

Firefox

Chrome

Internet Explorer 8-10


6.2. Onemogućavanje/omogućavanje ili brisanje kolačića
Kolačiće možete ograničiti ili blokirati putem postavki pretraživača.

Ako želite da web-lokacije uopće ne postavljaju kolačiće na vaš računar, možete prilagoditi postavke pretraživača tako da ćete biti obaviješteni prije postavljanja kolačića. Također možete prilagoditi postavke tako da vaš pretraživač odbija sve kolačiće ili samo one treće strane. Osim toga, možete ukloniti sve već postavljene kolačiće. Vodite računa o tome da ćete morati odvojeno prilagoditi postavke za svaki pretraživač i računar koje koristite.

Napominjemo da vam, ako ne želite kolačiće, više ne možemo garantovati da će naša web-lokacija pravilno raditi. Neke funkcije na lokaciji možda se neće moći koristiti, a možda nećete moći vidjeti određene web-lokacije. Osim toga, ako odbijete kolačiće, ne znači da više nećete vidjeti oglase. Stvar je samo u tome da se reklame više neće moći prilagoditi vašim interesima i da će se češće ponavljati.

Svaki pretraživač koristi različite načine za prilagođavanje postavki. Po potrebi, pogledajte funkciju pomoći svojeg pretraživača za podešavanje odgovarajućih postavki.

Za onemogućavanje kolačića na svom mobitelu više informacija potražite u korisničkom priručniku mobitela.

Više o kolačićima možete pročitati na Internetu, http://www.aboutcookies.org/

7. Drugi/nepredviđeni kolačići
Uzimajući u obzir način na koji rade Internet i web-lokacije, mi nemamo uvijek uvid u kolačiće koje putem naše web-lokacije stavljaju treće strane. To posebno važi za slučajeve gdje naša web-stranica sadrži takozvane ugrađene elemente: tekstove, dokumente, slike ili kratke filmove koji su pohranjeni kod druge strane, ali se prikazuju na našoj web lokaciji ili preko nje.

Zato nam javite ako naiđete na neke takve kolačiće na ovoj web lokaciji koji nisu navedeni gore. Ili direktno kontaktirajte treću stranu i raspitajte se o kolačićima koje stavljaju, razlogu zašto to rade, roku trajanja kolačića i o tome kako vam garantuju privatnost.

8. Kontakt
Postoji mogućnost da ćemo s vremena na vrijeme morati prilagođavati ove izjave, a razlog tome mogu biti izmjene na našoj web-lokaciji ili izmjene pravila o kolačićima. Dozvoljeno nam je da mijenjamo sadržaj izjava i navedene kolačiće u bilo kom trenutku i bez prethodnog upozorenja. Najnoviju verziju možete potražiti na ovoj web-stranici.

Ako imate dodatnih pitanja i/ili napomena, obratite nam se ovdje.
Ažurirano 2018.