Kamioni

KUPCIMA U BIH PREZENTIRANI JOŠ BOLJI, JOŠ KVALITETNI I JOŠ ŠTEDLJIVIJI VOLVO KAMIONI

U BiH je ove sedmice završen poseban Demo Tour novih kamiona Volvo. Kroz brojne bh. gradove prošao je zanimljiv karavan s tri nova kamiona Volvo. Radi se o potpuno novim kamionima serije FH, FMX i FM.
KUPCIMA U BIH PREZENTIRANI JOŠ BOLJI, JOŠ KVALITETNI I JOŠ ŠTEDLJIVIJI VOLVO KAMIONI

Volvo kamioni su naime, prije nekoliko mjeseci obnovio svoju cijelu ponudu, pa je u jednom trenutku predstavio četiri obnovljena kamiona - Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX. To je presedan u historiji kamionske industrije, budući da se ni jedan proizvođač kamiona do sada nije odvažio na ovakav potez.

Kamioni su poboljšani u svim segmentima, što će kompanijama koje koriste kamione Volvo donijeti višestruku korist u poslovanju. Pored detaljno obnovljenih kamiona serije FM i FMX koji imaju potpuno novu i unaprijeđenu kabinu, najveću i najznačajniju novost predstavlja novi Volvo FH s funkcijom I-Save.

Volvo FH s funkcijom I-Save, sada stiže na tržište u verziji s kojom je moguće uštedjeti još više goriva i koja može smanjiti troškove goriva i do 10%, što je poboljšanje i do 3% u odnosu na prethodnu generaciju.

Smanjenje potrošnje goriva i, kao rezultat toga, smanjenje emisija CO2, ključna je stavka za sve transportne kompanije, posebno za one koje se bave transportom na dugim relacijama. Novi Volvo FH s funkcijom I-Save, transporterima daje još veće mogućnosti za smanjenje operativnih troškova i utjecaja na okolinu. I-Save obuhvata brojna rješenja za uštedu goriva, od kojih je najvažniji motor Volvo D13TC. Motor radne zapremine 13 l kompanije Volvo Trucks, s tehnologijom Turbo Compound predstavljen početkom 2019. godine je motor s najboljom mogućnošću uštede goriva do sada.

Predstavljanjem prve generacije kamiona Volvo FH s funkcijom I-Save, kompanija Volvo Trucks pokazala je da ovo rješenje može smanjiti troškove goriva i aditiva AdBlue - za čak 7% u poređenju s kamionom bez funkcije I-Save, opremljenog konvencionalnim 13-litarskim motorom.

Osim unaprijeđene funkcija I-Save, novi Volvo FH ima i aerodinamičniji oblik. Za dodatnu uštedu goriva funkcija I-See sada ima novu funkciju koja omogućuje da kamion prepozna kada je efikasno povećati broj obrtaja motora i zatim iskoristiti energiju zamajca, čak i na cestama koje su naizgled ravne.

Novi Volvo FH s funkcijom I-Save svojim novim mogućnostima sada dodatno optimizira obrtni moment kroz veliki raspon obrtaja motora što rezultuje glatkom i ugodnom vožnjom, te isporučuje snagu potrebnu za održavanje visoke i konstantne prosječne brzine, čak i na zahtjevnoj topografiji puta.

Edin Terzić, komercijalni direktor kompanije Volvo Trucks BiH kaže: “U proteklih nekoliko dana obišli smo veći dio BiH, posjetili više od 40 naših kupaca i drugih kompanija, koje kamione koriste za transport robe ili koje se bave građevinskom djelatnošću. Došli smo im u posjetu s tri nova kamiona kojima se istinski ponosimo. Našu turneju smo započeli u Banja Luci, a nastavili smo je preko Prijedora Prnjavora, Dervente, Doboja, Srebrenika, Žepča i Tuzle, i zaustavili smo se u Sarajevu. Kod svih naših kupaca i kod svih onih koji u svom poslovanju moraju koristiti kamione raznih vrsta, naš mali, ali gromoglasni karavan dočekan je s oduševljenjem. 

Većina njih u svojim voznim parkovima ima Volvo kamione, pa im je ovo bila odlična prilika da voze nove ili znatno unaprijeđene i da se na licu mjesta uvjere u poboljšanja koja donose novi modeli. Demo Tour završavamo u Sarajevu, u krugu našeg centra, gdje sve vrijeme pristižu naši kupci i svi drugi zainteresovani kojima sa velikim zadovoljstvom predstavljamo nove moćnosti naših kamiona”.

Terzić također kaže da je fokus u proteklih 12 mjeseci bio na promovisanju i na prodaji njihovog najboljeg kamiona - Volvo FH500, ali s posebnim sistemom I-Save. U tom periodu su bh. kupcima isporučili više od 30 takvih kamiona, od čega je većina u varijanti s motorom od 500 KS, a iskustva kupaca su bez izuzetka pozitivna. Svi tvrde kako im novi Volvo FH s tehnologijom I-Save troši i do 4,5 llitara goriva manje nego uobičajeni kamioni s motorima iste snage.

Zajedno s novom serijom kamiona FH, FMX i FM, Volvo Trucks je predstavio i novi sistem ciklusa redovnog servisiranja. Novi servisni interval je produžen na maksimalno 150.000 kilometara ili na maksimalno 18 mjeseci, ali i na onoliko koliko “procijeni” sofisticirana tehnika u kamionu. To naravno zavisi od uslova eksploatacije, a precizni senzori prate i procjenjuju nekoliko parametara od kojih zavisi interval za servisiranje i za promjenu ulja. Iz ovlaštenog servisa Volvo Trucksa u BiH naglašavaju da ovi uslovi važe isključivo ukoliko se radi o originalnim Volvo dijelovima i o ulju koje preporučuje Volvo Trucks.

Volvo Trucks je i u ovim vremenima opet pokazao svoju dosljednost i brigu za kupce kojima je u stanju ponuditi samo najbolje kamione i kamione koji pokrivaju najširi spektar upotrebe.