Kamioni

Spare Partsu isporučen prvi novi kamion Volvo - FH 500 I-Save nove generacije

Spare Parts iz Živinica je druga transportna kompanija iz BiH kojoj je isporučen novi Volvo FH 500 I-Save. “Nije bilo nikakve dileme kod izbora - Volvo je i novom generacijom pokazao da je vodeći na tržištu, prije svega, po rentabilnosti . Višemjesečna iskustva s vozilima FH 500 I-Save iz našeg inostranog ogranka, pokazala su da je ušteda sasvim dovoljna da opravda i ovu kupovinu”, kaže Hidajet Redžić, vlasnik i direktor kompanije Spare Parts.

Redžić se vodio iskustvima i nekoliko drugih transportnih kompanija u BiH koje su već ranije nabavile Volvo FH 500 prethodne generacije, a koji je u eksploataciji pokazao da je trošiti osjetno manje goriva nego kamioni bez sofisticirane tehnologije I-Save.

Tako je i druga transportna kompanija u BiH postala vlasnik novog kamiona Volvo FH 500 I-Save s punim tehnološkim paketom za uštedu goriva. Novi Volvo FH s funkcijom I-Save dio je nove evropske ponude proizvoda Volvo Trucks i obuhvata brojna rješenja za uštedu goriva, od kojih je najvažniji motor Volvo D13TC, s tehnologijom Turbo Compound. S tim pogonskim agregatom i brojnim naprednim sistemima, FH 500 I-Save može uštedjeti do sedam odsto goriva u odnosu na uporedivo vozilo bez ove tehnologije. Uz to, ovaj motor sada ima smanjenu potrošnju i agensa AdBlue.

Novi Volvo FH 500 I-Save, kao i ostala vozila iz nove FH generacije ima kabinu s redizajniranom spoljašnjošću, novu tablu s digitalizovanim instrumentima, mogućnost da se ugradi dodatni bočni ekran s funkcijama za informisanje i zabavu, a kupac se može opredijeliti i za ugradnju dodatnih kamera, udobnijeg dušeka od memorijske pjene, prilagodljivih dugih svjetala s automatskim isključivanjem i uključivanjem.

Vožnja kamiona nove generacije je također olakšana poboljšanim prilagodljivim tempomatom (ACC) za brzinu do 0 km/h i tempomatom za nizbrdicu, koji automatski aktivira kočnice - kada je potrebna dodatna kočna snaga da bi se održala stalna brzina nizbrdo. Kočni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbjednosne funkcije, kao što je kočni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novim FH kamionima. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija. Sistem za prepoznavanje znakova na putu otkriva saobraćajne znake, kao što su zabrane preticanja, tipovi puta i ograničenja brzine i prikazuje ih na instrument tabli. Sva ova saznanja bila su važna vlasniku ovog transportnog preduzeća prilikom odabira novog kamiona.

Transporta kompanija Spare Parts iz Živinica postoji 12 godina. Prije dvije godine svoj vozni park obogatila je jednim polovnim Volvo kamionom. Bilo je to novo iskustvo za ovog prevoznika. Polovni Volvo FH proizveden je 2016. godine, a kupljen krajem 2019. godine sa oko 400.000 pređenih kilometara, no, po riječima gospodina Redžića, činio se kao vrlo povoljna kupovina. Za manje od dvije godine prešao je gotovo 200.000 kilometara bez ikakvih problema, čime je u potpunosti opravdao investiciju.

Po riječima zaposlenih u Spare Partsu, tehnologija I-Save označava pravu malu revoluciji u sektoru drumskog transporta.