Kamioni

Volvo Trucks: Revolucionarna saradnja za ubrzanje zelenog transporta betona

Unicon, najveći proizvođač i dobavljač gotovih betona u Danskoj, namjerava dati najveću privatnu individualnu narudžbu do sada, za vožnju električnih kamiona na danskim cestama. Isporuka 11 Volvo FM Electric kamiona počet će kasnije ove godine. Pored toga, Unicon i Volvo Trucks dogovorili su dugoročnu saradnju sa ciljem razvoja i implementacije kompletnih električnih rješenja za kamione i karoserije za betonsku industriju.
Nakon što je stekao dobro iskustvo sa Volvo FE Electric, Unicon sada čini sljedeći veliki korak ka distribuciji nulte emisije.
Nakon što je stekao dobro iskustvo sa Volvo FE Electric, Unicon sada čini sljedeći veliki korak ka distribuciji nulte emisije.

Nakon što je stekao dobro iskustvo sa Volvo FE Electric, Unicon sada poduzima sljedeći veliki korak ka distribuciji nulte emisije, uvodeći novu generaciju električnih miksera za kamione većeg dometa i teže kamione. Stoga, kompanija namjerava izvršiti najveću privatnu narudžbu u zemlji do sada, za 11 modela Volvo FM Electric koji će biti pretvoreni u kamionske miksere i raditi u Danskoj.

 

Osim toga, Unicon i Volvo Trucks su sklopili dugoročnu saradnju na implementaciji i optimizaciji električnih rješenja za betonsku industriju. Saradnja ima za cilj da Uniconu pruži mogućnost da pusti u rad električne kamionske miksere koje zadovoljavaju sve potrebe u vezi sa efikasnom i održivom distribucijom gotovih betona.

 

„Sa ovom velikom narudžbom i ambicioznim sporazumom o saradnji, stavljamo opipljive akcije iza naših ciljeva emisije CO2 za našu distribuciju. Ovo jasno naglašava našu ulogu kao lidera u građevinskoj industriji u Danskoj i širom svijeta. Radujemo se ovoj suradnji s tvrtkom Volvo Trucks, koja nam daje jedinstvene mogućnosti da zajednički razvijemo prava kompletna električna rješenja za kamione i karoserije za našu distribuciju“, objašnjava Christian Ellebi, direktor opskrbe i lanca opskrbe u Uniconu.

 

Veliki izazov za elektrifikaciju transporta betona

Rekordna narudžba Danske za električne kamione je izuzetna, jer su teška vozila za betonsku industriju među kojima je najteže elektrificirati. Stoga, prema Peteru Ericksonu, izvršnom direktoru Volvo Trucksa u Danskoj, ovo je značajna suradnja orijentirana na budućnost, od koje mnogi očekuju:

 

„Ovim sporazumima poduzimamo važne korake u proširenju rješenja za distribuciju bez fosila na industriju betona, gdje je elektrifikacija teških vozila bila vrlo težak izazov zbog velikih opterećenja i stalnih zahtjeva za miješanjem. Drago nam je što imamo Unicon kao strateškog partnera i radujemo se mnogo novim izazovima i razvojem kao rezultat zajedničkog rada za dobrobit cijele industrije.”

 

Prekretnica prema flotama bez emisija

Unicon vjeruje da električne kamionske miješalice nude najočitiju tehnologiju za postizanje ambicioznih ciljeva održivosti. Ovo uključuje podršku distribuciji montažnog betona bez emisija i stvaranje boljeg i sigurnijeg radnog okruženja na gradilištima.

 

"Sa novim električnim kamionskim mikserima spremni smo podržati gradilišta bez emisija u Danskoj, prvenstveno u Kopenhagenu, gdje se može vidjeti sve veći broj izvođača i graditelja", komentirao je Christian Elebi.

 

O Unicon A / S

• Unicon je najstariji i najveći proizvođač i dobavljač gotovih betona u Danskoj sa 35 fabrika i više od 400 zaposlenih širom zemlje. Godišnje proizvodi oko milion kubnih metara betona i ima sopstveni vozni park od 195 kamiona.

• Unicon je postavio cilj da smanji emisiju CO2 iz svoje flote za 30 posto u 2025. u odnosu na 2019. Istovremeno, kompanija ima jasnu strategiju da svoju flotu kamionskih miksera učini nultom emisijom 2035. godine.

• Unicon je dio Aalborg Portland grupe, koja je u vlasništvu italijanskog Cementir Holdinga.

 

O električnim kamionima Volvo:

 

• Volvo kamioni imaju asortiman od šest električnih kamiona dizajniranih da pokriju širok spektar različitih transportnih zadataka.

• Volvo FH, FM i FMX Electric su kamioni za teška opterećenja ukupne težine od 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a proizvodnja će početi u drugoj polovini 2022. godine.

• Serijska proizvodnja u Evropi Volvo FL i Volvo FE Electric, za distribuciju i upravljanje komunalnim otpadom, počela je 2019. godine.

• Proizvodnja Volvo VNR Electric za Sjevernu Ameriku započela je 2021. godine.


LINK slike visoke rezolucije

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.