Kamioni

Prednosti Volvo dinamičkog upravljanja za vozače

Savršena stabilnost na velikim brzinama, potpuna kontrola na malim brzinama, te značajno manji pritisak na mišiće i zglobove. Od svog uvođenja 2013. godine, revolucionarno Volvo dinamičko upravljanje (VDS) iz temelja je promijenilo ponašanje mnogih.
VDS u kamionu.
Olakšavanjem upravljanja Volvo dinamičko upravljanje (VDS) može smanjiti naprezanje mišića za 20 do 30%.

1. Upravljačka šipka
Izmijenjena je kako bi se prilagodila novoj strukturi.

2. Upravljačka jedinica
Upravljačka jedinica prikuplja i obrađuje informacije o kretanju kamiona kao što je brzina. Zatim šalje signale u elektromotor koji korigira upravljačku silu koju osjeća vozač.

3. Hidraulički upravljački mehanizam
Električni motor zakreće torzionu šipku u hidrauličkom upravljačkom mehanizmu. Što se torziona šipka više zakreće, to se više otvara hidraulični ventil, čime se povećava hidraulična podrška.

4. Elekromotor
Električni motor sa elektronskom kontrolom postavljen je na upravljački mehanizam i radi zajedno sa njim. Motor se provjerava 2.000 puta u sekundi kako bi se uskladila sila upravljača, a maksimalni izlazni obrtni moment iznosi 25 Nm.

5. Unutrašnji senzor
Unutrašnji senzor nalazi se u električnom motoru i projektovan je za mjerenje ugla i obrtnog momenta koji primjenjuje vozač. Ti podaci potrebni su da bi se izračunalo kako sistem može da postigne savršen odaziv prilikom upravljanja.

6. Vanjski senzori
Kamion se ponaša u skladu sa informacijama koje dobija od različitih senzora raspoređenih po cijelom kamionu. Zatim ih kombinuje kako bi se opisali tačni uslovi u okolini.

Rezultati i prednosti

Manje smetnje sa površine ceste
VDS automatski kompenzuje neravnine na površini ceste i eliminira vibracije i nehotično kretanje upravljača.

Lakše upravljanje
Tokom vožnje malim brzinama upravljanje je oko 75% lakše. Vozači tako mogu lakše da savladaju ulazak u oštre zavoje, kružne tokove i druge zahtjevne manevre na mnogo mirniji i opušteniji način.

Bolja stabilnost po pravcu
Na većim brzinama kamion održava stabilnost po pravcu, čak i na neravnoj površini ceste, te pomaže vozaču u balansiranju odstupanja od smjera vožnje. To je važan aspekt bezbjednosti na autoputevima.

Lakša vožnja unazad
Dok se kamion kreće, upravljač se automatski vraća u položaj za vožnju ravno naprijed kada ga vozač pusti. To jednako funkcionira i u vožnji unazad, koja je zato mnogo lakša.

Manje naprezanje mišića
VDS smanjuje naprezanje mišića za 20 do 30%, a pri određenim manevrima do 70%*. Time se vozačima omogućava izbjegavanje stalnih povreda od naprezanja, i produžuje njihova profesionalna karijera.

Bezbjednija vožnja
Sistem kompenzuje sve male neravnine na cesti, pa je vozač opušteniji i manje se umara. Time se poboljšava bezbjednost na cesti.

* Ispitivanje na osnovi kojeg su dobijene te vrijednosti provela je Švedska državna uprava za ceste i prevoz (VTI).