Kamioni

Šest savjeta za izbor kamiona za gradsku distribuciju

Broj mogućnosti u gradskoj distribuciji možda izgleda obeshrabrujuće, ali ne mora biti tako. Tobias Bergman, direktor proizvodnog programa u kompaniji Volvo Trucks ističe šest faktora koje treba razmotriti.
Volvo FE u uskoj gradskoj ulici
Gradska okruženja mogu biti izazovna za kamione i to treba uzeti u obzir kod izbora vozila.

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kod izbora vozila za gradsku distribuciju, na primjer zadatak za koji će se vozilo koristiti, mjesta na kojima će raditi i trajanje posla.

Vozila FL, FE i FM kompanije Volvo Trucks projektovana su tako da zadovolje različite potrebe na tržištu distribucije, a sva tri modela mogu se precizno prilagoditi individualnim zahtjevima korisnika. Iako su višestruke mogućnosti dobrodošle, ponekad mogu i da zbune. Sve postaje još komplikovanije kada se u obzir uzme činjenica da mnogi klijenti u ovom segmentu nisu nužno fokusirani na logistiku.

„Svjesni smo činjenice da se mnoge organizacije koje kupuju kamione za gradsku distribuciju ne bave primarno logističkim aktivnostima. To su preduzeća fokusirana na druge poslove, na primjer pekare ili preduzetnici kojima je potreban prevoz opreme. Možda su u prošlosti čak i upotrebljavali kombije, a sada traže prostor i raznovrsnost koje pružaju kamioni“, kaže Tobias Bergman, direktor proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Njegova preporuka? „Dobro razmislite o svojim trenutnim i budućim potrebama. No, ne morate to raditi sami. Vaš lokalni distributer kompanije Volvo Trucks može biti partner koji će vam pomoći da odredite koje vozilo i ugovor najbolje odgovaraju vašim potrebama.“

Prethodno planiranje
Kamioni koji su precizno prilagođeni zadatku mogu obezbijediti male troškove vlasništva. Međutim, raznovrsnije vozilo sa manje projektnih specifikacija često donosi višu preprodajnu cijenu. Razmotrite prednosti i mane usko specijalizovanog vozila ako znate da ćete za nekoliko godina morati da nadogradite svoj vozni park ili ako postoji mogućnost da će se vaši transportni zadaci promijeniti.

1. Razmatranje propisa o emisijama
Ograničenja u pogledu buke i emisija u zraku u većini gradova postaju sve stroža. Ti propisi mogli bi utjecati na odabir vozila, kao i na uslove kupovine. Da biste zaštitili svoje buduće poslovanje, Volvo Trucks kod kupovine novog vozila često može ponuditi mogućnost ponovnog otkupa. Alternativno, operativni lizing mogao bi također biti pametna opcija.

2. Pažnja u pogledu vidljivosti
Kamioni sa malim točkovima i direktnom vidljivošću vozačima omogućavaju bolji pregled okoline. To može biti važan faktor bezbjednosti koji treba uzeti u obzir u gradovima sa uskim ulicama i područjima sa mnogo biciklista i pješaka. Neki gradovi čak su počeli uvoditi propise u vezi sa vidljivošću koje kamioni moraju da poštuju. To svakako treba imati na umu.

3. Razmišljanje o tome kada i kako utovarujete robu
Još jedna stvar koju treba razmotriti je kada i koliko često se vozila utovaruju i istovaruju. U gradskoj distribuciji prosječan vozač može ulaziti i izlaziti iz vozila svakih 200-300 m. Sa niskom stepenicom može se uštedjeti vrijeme, a i izbjeći nezgode. Kompaktno vozilo također pomaže pri isporukama malim prodavnicama u središtu grada koje često imaju male utovarne rampe i uske ulaze.

4. Razmišljanje o upravljivosti
Što je vozilo manje, upravljanje je lakše. To može biti ključni aspekt kod ulaska i izlaska iz utovarnih prostora i navigacije uskim uličicama. Ne postoje standardi veličine utovarnih rampi. Općenito govoreći, ako se upotrebljava za utovar u velikim skladištima, veliko vozilo ne bi trebalo da predstavlja problem. Sa druge strane, isporuke malim prodavnicama mogu da znače vožnju strmim rampama ili uskim uličicama.

5. Najbolje iskorištavanje dugih dionica
Ako se kamion ponekad koristi za duža međugradska putovanja, najbolja opcija mogao bi biti veći i raznovrsniji kamion. Tokom dužih putovanja vozaču će biti potrebno mjesto za odmor. Opcije kao što su ugrađena navigacija i sistem Dynafleet mogu također pomoći vozaču da ostane na pravcu i uštedi gorivo na dugim putovanjima. Veće i udobnije vozilo također više privlači vozače.

Paleta kamiona za gradsku distribuciju kompanije Volvo Trucks

VOLVO FL: prilagođen gradskoj distribuciji, prevozu lakih građevinskih materijala, otpada i materijala za recikliranje. Bruto težina vozila od 10 do 18 tona, kombinovana bruto težina do 25 tona.

VOLVO FE: prilagođen regionalnoj i gradskoj distribuciji, prevozu lakih građevinskih materijala, otpada i materijala za recikliranje. Bruto težina vozila od 18 do 26 tona, kombinovana bruto težina do 44 tone.

VOLVO FM: prilagođen distribuciji, prevozu građevinskih materijala i automobila. Bruto težina vozila od 18 do 46 tona, kombinovana bruto težina do 100 tona.