Kamioni

Povećajte produktivnost osposobljavanjem vozača

Kursevi za razvoj vozača kompanije Volvo Trucks pružaju mješavinu stručnog znanja i praktičnih vještina kojima se maksimalno povećava produktivnost vozila.
Ilustracije
U konkurentnoj transportnoj djelatnosti vješt vozač zaista čini razliku u pogledu produktivnosti, potrošnje goriva i bezbjednosti.

U konkurentnoj transportnoj djelatnosti vješt vozač zaista čini razliku. Zato kompanija Volvo Trucks nudi široku lepezu kurseva namijenjenih razvoju vozača.
Kurseve sastavlja tim za razvoj kompetencija kompanije Volvo Trucks, a vode ih instruktori koji su stručnjaci na svom području kako bi vozači mogli maksimalno povećati potencijal vozila.

„Za vozače, kamion Volvo predstavlja snažan alat. Kako bi ga mogli efikasno voziti, morate dobro shvatiti vozilo i potpuno iskoristiti njegove tehnološke sposobnosti”, kaže Emanuele Piga, direktor odjeljenja za razvoj vozača i usluge podrške u kompaniji Volvo Trucks.

Prednosti osposobljavanja uključuju veću profitabilnost zahvaljujući većoj produktivnosti, manju potrošnju goriva, bolje radno okruženje za vozače, te manje trošenje i habanje vozila.

Razvoj vozača također pomaže u privlačenju i zadržavanju talentovanih zaposlenika: „Ova industrija vapi za dobrim vozačima. Osposobljavanje radi razvoja kompetencija vozača ključ je dobre slike struke i osigurava da će vozači ostati u ovoj djelatnosti”, kaže Michael Börjesson, direktor odjeljenja za gorivo u kompaniji Volvo Trucks.

Tokom 2018. godine program kurseva kompanije Volvo Trucks dodatno je ažuriran kako bi se zadovoljile individualne potrebe kompanija i vozača koji učestvuju u njima. 

Transportna djelatnost i zakonodavstvo
Zakonodavstvo kojim je uređeno radno okruženje vozača sve je kompleksnije. Ovaj kurs namijenjen je objašnjavanju uloge vozača i pravila u vezi sa vožnjom i odmorima. Cilj je obezbijediti da svi učesnici shvate pravila kako bi osigurali maksimalnu produktivnost i istovremeno smanjili rizike koje donose umor i prekomjeran rad.

Efikasna vožnja
Vozač je važan faktor u postizanju visokoefikasne vožnje u smislu potrošnje goriva jer ona među različitim vozačima može varirati i do 30%. Kroz ovaj kurs učesnici će naučiti kako mogu potpuno iskoristiti funkcije kojima se povećava efikasnost kamiona, kao i kako se sila vozila u pokretu može iskoristiti na optimalan način. Efikasnom vožnjom štede se osnovni troškovi, ali ona također direktno koristi zaštiti okoliša i smanjuje stres vozača.

Bezbjedan prevoz
Tereti različitih težina i dimenzija moraju se obezbijediti na različite načine. Bezbjednost tereta strogo je regulisana kako bi se izbjeglo njegovo oslobađanje i pomjeranje, smanjile bezbjednosne opasnosti, nesreće te oštećenja tereta i vozila. Ovaj kurs također pruža vozačima znanje u području smanjenja opasnosti od sve učestalijih krađa tereta.

Zdravlje i prva pomoć
Pomoću kombinacije znanja i praktičnih vježbi vozačima se nude alati za poboljšanje tjelesne forme, odmora i prehrane. Kurs nudi pregled ergonomskih principa, a učesnici uče vježbe za dobru kondiciju koje mogu provoditi za volanom kako bi si pomogli u izbjegavanju ozljeda na radu. Uključuje i lekcije o tome šta treba učiniti u slučaju nesreće, kao i trening iz prve pomoći i reanimacije u hitnom slučaju.

Bezbjedna vožnja
Bezbjedna vožnja može smanjiti opasnost od povreda, smanjiti troškove i povećati mobilnost. Također može biti odlučujući faktor za transportne kompanije. Uostalom, koja kompanija želi da joj se slika vozila povlači po novostima nakon nesreće? Nakon kursa vozači će moći odvoziti svoje rute uz bolje razumijevanje rizika i načina na koji se oni mogu smanjiti. Također će dobiti dublji uvid u funkcije bezbjednosti kamiona.

Rad u građevinskoj industriji
Šta može učiniti vozač građevinskog vozila kako bi izbjegao zaglavljivanje u blatu? Ili prevrtanje na neravnom terenu? Ovaj jedinstveni kurs bavi se svakodnevnim izazovima na gradilištima, na kojima je teren često neravan i opasan, te načinima primjene funkcija osmišljenih specifično za kamione koji rade u građevinarstvu. Naposljetku, ovaj je kurs i vodič za bezbjednu i efikasnu terensku vožnju kamiona Volvo.