Lakša i bezbjednija noćna vožnja u noćnom režimu rada

Uklanjanjem svih nepotrebnih odsjaja od svjetala sa komandne table jednim pritiskom dugmeta noćni režim kamiona Volvo Trucks namijenjen je poboljšanju komfora i vidljivosti tokom noćne vožnje.
Noćni režim iz sjedišta vozača.

Noćni režim najbolje odgovara vozačima na dugim relacijama pri noćnoj vožnji.

Prema timu za istraživanje nesreća kompanije Volvo Trucks, do 90% svih nesreća u kojima učestvuju kamioni uključuje ljudski faktor poput umora, sanjivosti ili nepažnje. Pri noćnoj vožnji odraz i odsjaj od svjetala na komandnoj tabli može predstavljati neželjen faktor ometanja. Kod vozača na dugim relacijama može doprinijeti umaranju i privući pažnju kada bi vozač trebao biti potpuno fokusiran na cestu ispred sebe. 

 

Noćni režim pri vožnji unazad:

Noćni režim koristan je i prilikom kretanja unazad i manevrisanja u kompleksnim okruženjima, na primjer pri prikopčavanju ili otkopčavanju prikolice, jer se odrazi sa komandne table neće vidjeti u bočnim i zadnjim retrovizorima.

„Ljudsko oko veoma je osjetljivo na svjetlo, pa čak i kada je vozač potpuno fokusiran na cestu, svjetla na komandnoj tabli mogu ga ometati, jer ih on vidi u perifernom vidnom polju“, objašnjava Jonas Nordquist, direktor odjeljenja za funkcije proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Jednim pritiskom dugmeta vozači mogu aktivirati noćni režim vožnje, koji je sada standardna funkcija na svim modelima Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX širom svijeta. 

Noćnim režimom rada želimo olakšati vozačima da ostanu budni i fokusirani. To je veoma brz i lak način uklanjanja smetnji i poboljšanja vidljivosti.

Carl Johan Almqvist

Direktor odjeljenja za bezbjednost, Volvo Trucks

Dugme za noćni režim.

Noćni režim aktivira se samo jednim pritiskom dugmeta.

Noćni režim odmah isključuje sva nepotrebna svjetla na komandnoj tabli osim brzinomjera i brojača okretaja. Osvjetljenje svih drugih prekidača i komandi također se smanjuje na najnižu postavku, ali svi sistemi bezbjednosti i upozorenja vozača i dalje rade.

Rezultat su manji odbljesak sa komandne table i manje odraza na vjetrobranskom staklu, pa se vozači mogu lakše fokusirati na cestu. To najbolje odgovara vozačima na dugim relacijama koji voze noću te prilikom kretanja unazad i manevrisanja u teškim vremenskim uslovima ili kompleksnim okruženjima, na primjer pri prikopčavanju ili otkopčavanju prikolice, jer se odrazi neće vidjeti u bočnim ogledalima i retrovizorima.

„Noćnim režimom rada želimo olakšati vozačima da ostanu budni i fokusirani“, kaže Carl Johan Almqvist, direktor za bezbjednost u kompaniji Volvo Trucks. „To je veoma brz i lagan način uklanjanja ometanja i poboljšanja vidljivosti.“

Noćni režim je samo jedna od mnogih funkcija bezbjednosti koje je razvio Volvo Trucks u svojim stalnim nastojanjima da poboljša bezbjednost i radne uslove za vozače.

„Ne postoji jedno rješenje koje će nam omogućiti da ispunimo svoju viziju o nultoj stopi nesreća, zato u oblasti prometne bezbjednosti radimo na više fronti“, kaže Carl Johan Almqvist. „Stalno istražujemo različite tehnologije i rješenja te sarađujemo sa tijelima nadležnim za transport, urbanistima, državnim službama, istraživačkim institutima i univerzitetima. Noćni režim može predstavljati mali doprinos poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju, ali svi naši napori zajedno mogu učiniti veliku razliku.“ 

Povezani sadržaj

Related News

Jedna minuta – prostor u kabini

U posljednjih nekoliko godina poboljšanjem projekta kabina kamiona Volvo FH kompanije Volvo Trucks unutrašnjost je povećana za jedan kubni metar. Time se dobija prostranija i prozračnija unutrašnjost, a kapacitet pretinaca za odlaganje istovremeno je ...

Jedna minuta – aktivna bezbjednost

Nova tehnološka rješenja omogućavaju instalaciju sistema aktivne bezbjednosti u teške kamione. Pružanjem pomoći vozačima da spriječe nesreće, ti sistemi spašavaju živote i čine naše ceste bezbjednijima za sve....

Jedna minuta – bezbjednost kabine

Tokom razvoja Volvo FH podvrgnut je hiljadama simuliranih i otprilike stotinu stvarnih testova sudara. Ukupno gledajući, nekoliko poboljšanja čini kabinu kamiona Volvo FH najbezbjednijom ikada proizvedenom kabinom u historiji kompanije Volvo Trucks....

Filtriranje članaka

5 true 5