Kamioni

Olakšana elektromobilnost. Električni kamioni su stigli.

Na tržištu postoji velik interes za električne kamione i znatiželja razumjeti više o mogućnostima te nove elektrifikovane tehnologije i njene praktične upotrebe u svakodnevnom poslovanju. Prelazak na elektromobilnost učiniće prevoz tereta tišim, čišćim i održivijim. Prelazak transportnog društva na održivija rješenja uključuje nove izazove, kao i nove mogućnosti.
Električni kamioni

Nesmetan prelazak sa kompanijom Volvo Trucks

Kompanija Volvo Trucks želi olakšati prelazak na elektromobilnost. Pristup je holistički, a pruža rješenja na osnovu pojedinačnih potreba svakog klijenta, kao što su ciklusi vožnje, kapacitet tereta, radni učinak, kilometraža i drugi parametri. Sve to radi se sa ciljem da se klijentima ponude visok radni učinak i produktivnost. Imajući u vidu cijelu sliku, nudimo pravu kombinaciju proizvoda i usluga kojima se optimizuju svakodnevne aktivnosti. To podržavamo sigurnošću koju obezbjeđuje globalna mreža distributera.

Zašto elektromobilnost?

Tiši gradovi
Buka znači pritisak na ljude i okoliš. Električni kamioni omogućavaju značajno smanjenje nivoa buke i zagađenja zbog buke. 

Čistiji zrak u gradovima
Elektromobilnost je važan dio ambicije kompanije Volvo Trucks za korak prema našoj viziji nulte stope emisije, a sarađujemo sa gradovima širom svijeta koji žele poboljšati kvalitet zraka.

Bolji protok saobraćaja
Tiši kamioni mogu omogućiti široku lepezu zadataka tokom neopterećenih razdoblja, naprimjer rano ujutro, kasno navečer ili čak noću. Time se smanjuje opterećenje cesta tokom saobraćajnih gužvi.

Bolji radni dani
Električni kamioni olakšavaju život vozačima. Tiša vožnja zajedno sa nultom stopom emisije temelj su značajno boljeg radnog okruženja u vozilu i izvan njega. A budući da električni kamion pruža potpunu snagu i obrtni moment pri kretanju iz mirovanja, kao i značajno manje vibracije zbog pogonskog sistema, to znači i prijatno iskustvo vožnje.

Izuzetno smo ponosni što možemo prezentirati prvi u seriji potpuno električnih kamiona Volvo spreman za redovan saobraćaj. Tim modelom omogućavamo da gradovi čiji je cilj održivi urbani razvoj iskoriste prednosti prevoza elektrifikovanim kamionima.

Činjenice o kamionu Volvo FL Electric

  • Potpuno elektrifikovani kamion za distribuciju, sakupljanje otpada i druge primjene u urbanim uslovima, GVW od 16 tona.
  • Pogonska linija: električni motor maks. snage 185 kW/130 kW kontinuirane izlazne snage, sistemom prenosa sa dva stupnja, kardanskim vratilom, zadnjom osovinom. Električni motor s maks. obrtnim momentom od 425 Nm. Zadnja osovina sa maks. okretnim momentom od 20 kNm.
  • Skladištenje energije: 2–6 litijum-jonskih baterija, ukupno 100–300 kWh.
  • Domet: do 300 km.
  • Punjenje: AC punjenje putem mrežnog napajanja (22 kW) ili DC brzo punjenje putem CCS/Combo2 za do 150 kW.
  • Vrijeme ponovnog punjenja: Od praznih do potpuno punih baterija: brzo punjenje 1–2 sata (DC punjenje), noćno punjenje do 10 sati (AC punjenje) sa maksimalnim kapacitetom baterija od 300 kWh.
  • Sa prva dva kamiona Volvo FL Electric upravljat će kompanija za sakupljanje otpada i recikliranje Renova i prevoznička kompanija TGM.
  • U projektu Off Peak City Distribution (Gradska distribucija izvan perioda vršnih opterećenja) proučavali su se efekti noćnog prevoza robe u centru Stockholma. Izbjegavanjem rada kamiona tokom saobraćajnih gužvi, kamioni su mogli da obave svoje poslove za trećinu uobičajenog vremena u poređenju sa dnevnim radom.