Volvo FH – 25 godina inovativnosti

Volvo FH oličenje je ogromnog uspjeha. A inovacije koje koriste vozačima, vlasnicima, bezbjednosti i poslovnim organizacijama i dalje mijenjaju pravila igre. „Morate njegovati kulturu koja ljudima omogućava istraživanje novih ideja. I strukturu koja pretvara u djelo ideje koje predstavljaju vrijednost za klijente“, kaže Staffan Rödjedal, voditelj proizvoda linije FH u odjeljenju za tehnologiju kamiona u grupi.
Vremenska crta inovacija modela Volvo FH

Inovacije i nove funkcije – Volvo FH neprestano se razvija.

Godine 1993. kompanija Volvo Trucks predstavila je svijetu najnapredniji kamion ikada proizveden: Volvo FH.
Sa karakteristikama kao što su motor D12A i motorna kočnica Volvo, tehničke su specifikacije bile impresivne. Međutim, još impresivniji možda je bio fokus na vozača. Volvo FH bio je – i nastavlja biti – san svakog vozača. Nova kabina značila je prepoznavanje situacije u kojoj se nalaze vozači. Kamion je radno mjesto ne samo tokom vožnje, nego i tokom odmora ili spavanja. Intenzivnim ispitivanjima sa više od 1.500 vozača i vlasnika kamiona, kompanija Volvo Trucks uspjela je proizvesti potpuno novu kabinu koja je pružala kompletno novo iskustvo.
„Vozača smo stavili pod svjetlo reflektora. I još uvijek to radimo“, kaže Mats Karlsson Lindh, direktor planiranja proizvoda u odjeljenju za tehnologiju kamiona u grupi.
Danas Volvo FH i dalje podstiče iskustvo vožnje kamiona. sa funkcijama kao što su jedinstveno Volvo dinamičko upravljanje, kojim se usavršava kontrola upravljanja i istovremeno smanjuju povrede vozača zbog naprezanja, kompanija Volvo Trucks nastavlja podsticati napredak.

Priča koja stoji iza modela Volvo FH započela je sredinom 1980-tih godina. Kompanija Volvo Trucks imala je široku lepezu kamiona za mnoga tržišta, ali je postojala potreba za poboljšanjem procesa i zajedničkom programskom platformom. Modelom FH, kompanija Volvo Trucks stvorila je temelj za buduće inovacije. Jedna od ključnih prekretnica u razvoju bila je nova šasija. Dinamičan dizajn pružio je inženjerima zajedničku osnovu za daljnji razvoj i stvaranje funkcija prilagođenih različitim potrebama.

Testiranje aerodinamike modela Volvo FH

Istraživanje aerodinamike na modelu Volvo FH bilo je jedinstveno.

„Taj napredak industrijskog procesa opisao sam kao transplantaciju srca i mozga kompanije Volvo Trucks. Ona je promijenila naš način rada“, kaže Jan Johnsson koji je u to vrijeme radio kao voditelj projekta.

Kao što smo ranije spomenuli, Volvo FH je kamion za vozača, ali Volvo također prepoznaje poslovne potrebe svojih klijenata. To je bilo jednako važno u početku kao i danas.
„Istraživanje aerodinamike koje smo proveli na projektu bilo je bez premca. To je klijentima omogućilo manju potrošnju goriva“, kaže Mats Karlsson Lindh.

Šasija je također proizvedena sa jasnim fokusom na poslovanje, uz fleksibilna rješenja za različite korisne nosivosti. Danas kompanija Volvo Trucks stalno pokušava pronaći rješenje u borbi za dodatne uštede za svoje klijente. Ažurirani softver za I-Shift, podizanje tandemske osovine, I-Park Cool, osposobljavanje za kontrolu potrošnje goriva za vozače i prediktivni tempomat I-See samo su neke od najnovijih inovacija koje klijentima donose bolje rezultate.

Vozač vozi Volvo FH

Kod otkrivanja novih funkcija Volvo Trucks često kreće od stvarnih problema klijenata.

Napredak nikada ne prestaje. A FH se i dalje razvija. Kompanija Volvo Trucks nastavlja sa radom. „Često krećemo od stvarnog problema klijenta. Naprimjer, kod Volvo dinamičkog upravljanja jedna od početnih tačaka bila je želja za pronalaženjem rješenja za smanjenje napora kod upravljanja u kružnim tokovima. Tokom tog istraživanja otkrili smo toliko novih mogućnosti da se iz toga razvilo nešto mnogo naprednije: VDS koji poznajemo danas“, kaže Staffan Rödjedal.
Kreativnost i njegovanje dobrih ideja dvije su važne komponente procesa koji vodi do uspješnih inovacija. Još jedna je marljiv rad.
„Morate mjeriti na duge staze i energično. Svaka funkcija testirana je i ispitivana godinama prije nego što je počela raditi na način na koji mi to želimo – i na način na koji klijenti to očekuju i na koji su se navikli.“

Slični članci

Prednosti Volvo dinamičkog upravljanja za vozače

Savršena stabilnost na velikim brzinama, potpuna kontrola na malim brzinama, te značajno manji pritisak na mišiće i zglobove. Od svog uvođenja 2013. godine, revolucionarno Volvo dinamičko upravljanje (VDS) iz temelja je promijenilo ponašanje mnogih....

Kako mjenjač I-Shift sa dva kvačila pomaže italijanskoj transportnoj kompaniji Sartori da uštedi gorivo na zahtjevnim planinskim rutama

U brdovitim područjima sjeverne Italije porodičnoj transportnoj kompaniji Sartori Trasporti trebaju vozila koja istovremeno imaju visoke performanse i nisku potrošnju goriva. Uz Volvo FH s mjenjačem I-Shift sa dva kvačila možda su pronašli savršeno ...

Sa brzinama puzanja po ledenim šumama

Vožnja zaleđenim, uskim i brdovitim cestama sa ukupnom masom od 76 tona. Prevoz drvene građe finskim šumama zahtjevan je zadatak i za vozače i za vozila. Međutim, sa mjenjačem I-Shift kompanije Volvo sa brzinama puzanja, Saku Simpanen i njegov tim ...