Kamioni

Sa licencom za masku

Gledajući sa veće udaljenosti, maske na prednjem dijelu modela Volvo FH i FH16 nepogrešive su i ikoničke. Uz to, veoma su i praktične. Šta, dakle, stoji iza tog projekta?
Ismail Ovacik sa modelima
„Nove maske pružaju optimizovanu distribuciju zraka za hlađenje koja je od ključne važnosti za performanse motora i smanjenje emisije“, kaže Ismail Ovacik, glavni projektant za vanjske komponente u kompaniji Volvo Trucks.

Kada su predstavljeni obnovljeni kamioni Volvo FH i FH16 2012. godine, nekoliko ključnih promjena najavilo je novi početak vrhunskih modela. Uz propise Euro VI, koji tek što nisu bili uvedeni, bilo je potrebno nekoliko modifikacija da bi se kamioni uskladili sa zahtjevima tržišta. Projekt kojim bi se poboljšao zrak za hlađenje motora bila je jedna od velikih promjena koje je morao uzeti u obzir tim projektanata kompanije Volvo Trucks u Geteburgu.

Kada su započeli s projektovanjem, smislili su optimizovan dizajn maske na oba kamiona kako bi se poboljšale performanse hlađenja i cirkulacija zraka oko motora. „Nove maske pružaju optimizovanu distribuciju zraka za hlađenje koja je od ključne važnosti za performanse motora i smanjenje emisije“, kaže Ismail Ovacik, glavni projektant za vanjske komponente u kompaniji Volvo Trucks. Kada se izbliza pogleda projekt maske na oba kamiona, očigledna je količina vještine koja je uložena u njihovo stvaranje. Svaka ćelija u šestougaonoj saćastoj mreži pojedinačno je izgrađena tako da što efikasnije radi, a sami uzorci inspirisani su ponavljajućim uzorcima u prirodi. „Projektovanje ikone znači posvećivanje velike pažnje detaljima naše marke“, nastavlja Ismail Ovacik. „Imajući to u vidu, u projektovanje maske uložen je velik kreativni napor. Zbog njenih dimenzija, za projektovanje maske zapravo je bio potreban velik trud.“

Iako očigledno pripadaju istoj porodici, postoje jasne razlike između dvije maske. Dok Volvo FH ima jednostruku masku sa kombinovanim šestougaonim dizajnom, FH16 ima dizajn metala na crnoj podlozi koji pruža 3D efekt. „Klijenti su dobro prihvatili obje maske, ali je maska za model FH16 posebno popularna“, kaže Ismail.

Na mnogo načina to je bilo djelo ljubavi. Mislim da bi ga mogli nazvati i umjetničkim djelom kompanije Volvo.

Maske na modelima Volvo FH i FH16 bile su prve u novoj generaciji kada su 2012. godine uvedeni obnovljeni kamioni. Ti projekti postali su šablona za one koji su slijedili na drugim obnovljenim modelima kamiona Volvo.

Prema Ismailovom mišljenju, maska na modelu FH jedan je od većih plastičnih alata u kamionskoj industriji. „Na mnogo načina to je bilo djelo ljubavi. Mislim da bi ga mogli nazvati i umjetničkim djelom kompanije Volvo.”

Ismail Ovacik

Funkcija: Glavni projektant za vanjske komponente u tehnološkom odjeljenju grupe Volvo.
Starost: 37
Staž u kompaniji Volvo: Devet.
Radno mjesto: projektni studio za Evropu u odjeljenju za tehnološka rješenja za kamione u grupi Volvo u Göteborgu u Švedskoj.