Kamioni

25 mjesta koja Volvo FH može nazvati svojim domom

Od snježnih i ledenih cesta do vrućine i pustinja. Preko planina i ravnica. Volvo FH – kamion koji uspijeva obaviti zadatak bez obzira na izazove ili klimu. Od 1993. godine Volvo FH je kamion koji ispunjava očekivanja klijenata. A 25 godina kasnije Volvo FH i dalje podstiče napredak – i nadmašuje očekivanja. Evo 25 različitih vremenskih izazova sa kojima se Volvo FH može nositi. Da li je među njima neki u kojem volite voziti?

25: Snježne i ledene ceste mogu biti opasne. Volvo FH štiti vas funkcijama kao što su elektronski program stabilnosti i Volvo dinamičko upravljanje.

24: Tokom vožnje nizbrdicom Volvo motorna kočnica pruža izuzetnu snagu kočenja. Čak i u teškim uslovima.

23: Ekonomična potrošnja goriva može biti težak zadatak na planinskom terenu. Sa prediktivnim tempomatom Volvo I-See možete postići još nižu potrošnju goriva.

22: Za strme uspone potrebne su sjajne performanse. Od uvođenja 1993. godine Volvo FH personifikuje izuzetnu snagu u svim topografskim uslovima.

21: Volvo FH nije samo vozilo. On je radno mjesto i životni prostor. Na dugim rutama važna je udobnost vozača. Od 1993. godine Volvo FH proizvodi se za vozače. A na osnovi opsežnih ispitivanja sa stvarnim vozačima kabina se stalno razvija.

20: Precizno upravljanje važno je bez obzira gdje se nalazite. Na zavojitim cestama Volvo dinamičko upravljanje pruža vozaču još bolju kontrolu pri upravljanju – i smanjuje naprezanje leđa i vrata vozača.

19: Vožnja uz ocean ili po jakom pljusku stavlja boju na probu. Na Volvo FH nanose se dva sloja sredstava za zaštitu od korozije, a zatim se stavljaju temeljna boja i boja. Da li ste znali da Volvo FH možete naručiti u 650 različitih boja?

18: I-Shift sa brzinama puzanja omogućava kamionu Volvo FH prevoz teških tereta. To mu omogućava prihvaćanje većeg broja zadataka.

17: Nisu sve ceste zakrčene. Da bi se vozaču pomoglo da zadrži budnost, Volvo FH ima nekoliko sistema kojima može prepoznati nepravilno ponašanje i upozorava kada je potreban odmor.

16: Dobra vidljivost pomaže na cesti. Tokom godina Volvo FH povećao je vjetrobransko staklo da bi se stvorilo još bolje radno okruženje za vozača.

15: Smanjenjem troškova goriva poboljšaćete konačne rezultate. Uz program osposobljavanja vozača kompanije Volvo, vozači stječu znanje i alate za dodatne uštede i smanjenje emisije.

14: Od uvođenja 1993. godine Volvo FH pomaže prevoznicima da postignu dobre rezultate. Kamion je raznovrstan i proizveden tako da može savladati sve moguće zadatke. Sve to uz izuzetno ekonomičnu potrošnju goriva kojom se smanjuju i troškovi i emisija.

13: Zaštita prirode veoma je važna za kompaniju Volvo Trucks. Uz Volvo FH put prema manjoj emisiji nikada ne prestaje. A sve se to događa uz održavanje istog nivoa performansi koje klijenti već očekuju.

12: Održavanje veće prosječne brzine povećava vašu efikasnost i štedi gorivo. Sa novim funkcijama i rješenjima Volvo FH neprestano se razvija. Kombinacija izuzetne snage kočenja i performansi pogonskog sistema pruža modelu Volvo FH jedinstvenu prednost.

11: Volvo FH tri puta je osvojio titulu Kamiona godine. Neke od funkcija kojima je žiri posljednji put bio impresioniran bile su inovativna kabina i visokotehnološke komponente pogonskog sistema.

10: Da bi vozač bio bezbjedan, podrška za držanje trake kamerom prati oznake na cesti i upozorava ga ako ih slučajno pređe.

9: Udobnost u vožnji je važna. Posebno na dugim rutama. Na osnovi intenzivnih ispitivanja sa stvarnim vozačima kompanija Volvo Trucks naučila je šta vozači cijene. To je kamionu Volvo FH donijelo prednost već prilikom predstavljanja. A i dan-danas – Volvo FH je kamion vozača.

8: Na modelu Volvo FH postepeno su uvedene funkcije aktivne bezbjednosti. Jedan od primjera je kočioni sistem za hitne slučajeve. Kombinacijom radara i kamere prepoznaje vozila ispred kamiona.

7: Čak i u mirovanju, Volvo FH štiti vozača i pruža mu udobnost. Jedna od novijih funkcija je I-Park Cool. Sistem klimatizacije koji vozaču obezbjeđuje dobar odmor bez obzira na promjene vremena.

6: Mjenjač I-Shift sa dva kvačila pomaže u uštedi goriva pri vožnji u brdovitim područjima. Dvostruko kvačilo mjenjača I-Shift pruža kamionu najbolje rezultate, a zbog brzih i sitnih promjena kamion ne gubi brzinu motora.

5: Prednja svjetla kamiona Volvo FH jedna su od trenutno najprepoznatljivih na cesti. Međutim, ona nisu samo lijepa, već čine kamion vidljivim drugim učesnicima u saobraćaju. Dizajn je inspirisan ledom i skandinavskim zimama. HID sijalice u prednjim svjetlima također su bolje za oči vozača i drugih učesnika u saobraćaju. 

4: Vožnja u vrućoj i suhoj klimi predstavlja izazov. Međutim, to je izazov u kom Volvo FH cvjeta. Prije uvođenja 1993. godine Volvo FH opsežno je ispitan u vrućim područjima kao što su Arizona u SAD-u i zapadna Australija.

3: Kada vjetar ojača, vožnja može postati teška. Volvo dinamičko upravljanje kompenzuje efekt jakog bočnog vjetra i smanjuje naprezanje vozača.

2: Važan je osjećaj bezbjednosti prilikom ulaska i izlaska iz kamiona. Sa kamionom Volvo FH možete imati sistem za zaštitu od provale sa alarmom od 105 dB koji će vas štititi na svim putovanjima.

1: Ko zna šta donosi budućnost. Stvar na koju možete sigurno računati je Volvo FH.