Kamioni

Povezana bezbjednost

Tehnologija povezane bezbjednosti upozorava vozače na nadolazeće opasnosti. Prikupljajući upozorenja iz drugih vozila, omogućava vozačima da reaguju na opasnost i kada je ona izvan njihovog vidnog polja.
Komunikacija iz oblaka u oblak
Tehnologija povezane bezbjednosti rezultat je jedinstvene saradnje između kompanija Volvo Cars i Volvo Trucks i omogućava međusobnu komunikaciju vozila iz obje kompanije.

Da bi se izbjegle nesreće, bitno je na vrijeme reagovati na opasnosti. Povezana bezbjednost, nova cloud-to-cloud tehnologija (iz oblaka u oblak), koja se uvodi u kamione Volvo, namijenjena je za rano upozoravanje vozača na nadolazeću opasnost tako da se signal upućuje vozačima koji se kreću u tom smjeru 30 sekundi prije nego što stignu na to mjesto. Upozorenje omogućava vozačima da uspore i odvezu svoje vozilo iz opasnog područja.

Carl Johan Almqvist, direktor odjeljenja za bezbjednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks, tu tehnologiju smatra prekretnicom. „Komunikacija iz oblaka u oblak sljedeći je veliki korak u području bezbjednosti. Ranim upozoravanjem vozača na opasnost sistem povezane bezbjednosti može pomoći u smanjenju opasnost u mnogim situacijama opasnim po život, naprimjer kada se na zakrčenoj cesti vozilo mora neočekivano zaustaviti zbog problema sa probušenom gumom, sudara sa divljom životinjom ili gustog saobraćaja.“

Tehnologiju povezane bezbjednosti, koja je prvi put razvijena i ispitana u kompaniji Volvo Cars, uvodi i Volvo Trucks kao rezultat svojevrsne saradnje između tih dvaju proizvođača. Pokretanje će biti popraćeno širim uvodom na tržištu.

„Ovo je samo početak“, kaže Emanuele Piga, direktor odjeljenja za rješenja za kupce i razvoj novih usluga u kompaniji Volvo Trucks. „Što više vozila bude imalo instaliranu tu tehnologiju i što ona bude razvijenija, moći će se upotrebljavati za obavještavanje vozača o širokoj lepezi potencijalnih opasnosti.“

Odlazna poruka
Vozač vozila mora se iznenada zaustaviti i pritisnuo je dugme za upozorenje na opasnost. Povezani sistem bezbjednosti označava lokaciju pomoću GPS-a. Šifrirani, anonimni signal dometa 500 metara šalje se putem oblaka u okolno područje.

Dolazna poruka
Vozilo skenira okoliš i prikuplja informacije o lokaciji nadolazeće opasnosti. Na udaljenosti od 300 do 500 metara (zavisno od brzine vozila) sistem upozorava vozača na opasnost iskačućim upozorenjem na sekundarnom ekranu za prikaz informacija. Obavještenje se memoriše i dostupno je na sekundarnom ekranu za prikaz informacija dok vozač ne prođe opasno mjesto. 

Platforma
Tehnologija povezane bezbjednosti upotrebljava bežičnu komunikaciju „cloud-to-cloud (iz oblaka u oblak)“ i namijenjena je za upozoravanje vozača na nadolazeće opasnosti. Kompanija Volvo Cars prva je prihvatila i ispitala tu tehnologiju, a sada je na redu Volvo Trucks. Sistem će biti dostupan u Švedskoj i Norveškoj tokom 2018. godine. Povezana bezbjednost (Connected Safety) primjenjivaće se na modele Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX koji su opremljeni integrisanim sistemom kompanije Volvo Trucks za usluge, zabavu i informacije, zavisno od specifikacija kamiona i izbora usluga. Da bi se prikazala upozorenja na opasnost, tehnologija je ograničena na vozila sa multimedijalnim paketima i sekundarnim ekranom za prikaz informacija. Zatim će uslijediti implementacija na druga tržišta.

Velika pobjeda bezbjednosti
Slično kao sigurnosni pojas sa pričvršćenjem u tri tačke, tehnologija povezane bezbjednosti stavljena je na raspolaganje i drugim proizvođačima kao način za povećanje bezbjednosti na cestama za sve učesnike u saobraćaju. Činjenica da će sada vozači kamiona biti dio sistema velika je pobjeda za sve, kaže Carl Johan Almqvist, direktor odjeljenja za bezbjednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks. „Kao profesionalni vozači, oni su često svjesniji opasnosti i mogu pomoći da se i drugi upozore na nju. To cestu čini bezbjednijom za sve.“