Kamioni

Polarna svjetlost

Dizajn prednjih svjetala vozila kompanije Volvo Trucks inspirisan je ledom. Viša dizajnerica Maria Balthammar objašnjava kako je priroda oblikovala jednu od najprepoznatljivijih karakteristika kompanije Volvo Trucks.
Prednje svjetlo Volvo
Ikonički dizajn prednjih svjetala kamiona Volvo direktno je inspirisan izgledom i utiskom tvrdog leda.

Kada snijeg i led svake godine prekriju švedski krajolik, sve se mijenja.
„Zima ponovo donosi svjetlo“, kaže Maria Balthammar, viša projektantica u kompaniji Volvo Trucks. „Sve poznato se preoblikuje i nastaju novi oblici.“ 

Prednja svjetla vozila kompanije Volvo Trucks ponikla su upravo iz tog zamrznutog pejsaža. Ikonički dizajn direktno je inspirisan izgledom i utiskom koji pruža tvrdi led.

„Mi u kompaniji Volvo Trucks uvijek nastojimo pojednostaviti dizajn“, kaže Maria Balthammar.
„Postavljamo si pitanje kako može reducirati dizajn i učiniti ga još čistijim i preciznije definisanim? Zato je priroda naš glavni izvor inspiracije.“

Prepoznatljivo prednje svjetlo V–oblika, koje pokazuje da se vozilo kreće, pomalo je mliječno, poput glečera. Ostali dio okvira svjetla je proziran, kao tanki, novi led koji se stvara na jezeru. 

To je dizajn zbog kog su prednja svjetla Volvo prepoznatljiva na cesti. „Svjetla većine vozila su horizontalna i imaju "zamrznuti" gornji sloj koji otežava pregled onoga što je ispod plastične ljuske“, kaže Maria Balthammar. „Međutim, svjetla na Volvu su drugačija. Njihova jasna vanjština znači da je svaki element u svjetlu razdvojen i vidljiv. A vertikalni oblik, naglašen svjetlom dok rade, daje im jedinstven obris. Kada vidite kamion Volvo, na osnovi prednjeg svjetla odmah znate – To je Volvo.“

Neprestano istražujemo kako možemo iskoristiti svjetlo kao alat za poboljšanje života vozača i povećanje bezbjednosti.

Kod stvaranja jedinstvenog dizajna riječ je o praktičnom razmišljanju, kao i o traženju prekrasnog i karakterističnog oblika.

„Projekt određenog elementa na kamionu mora izgledati dobro, ali svaki njegov dio također mora biti konstrukcijski stabilan“, kaže Maria Balthammar. 

„Kod prednjeg svjetla ono se mora otvarati kako biste mogli zamijeniti sijalicu ili LED lampu. Kamion također mora izdržati ekstremnu toplotu i hladnoću. A morate uzeti u obzir i svaki element vozila, jer se materijal širi i skuplja prilikom promjena temperature. To može izazvati pukotine i zazore između dijelova, jer materijal mijenja oblik“, kaže ona.

Da bi se povećala otpornost i spojili različiti elementi svjetla, projektni tim kompanije Volvo Trucks pouzdao se u još jednu pojavu koja se nalazi u prirodi – slojeve.

Kako možete zadržati snagu i oblik nečega što se skuplja i širi? Ako pogledamo prirodu, strukture su često slojevite, što ih čini jakima. Kod ove lampe različiti slojeviti elementi spajaju se u cjelinu. 

Prednja svjetla su veoma važna za bezbjednost, posebno u gruboj, sjevernoj zimi, kada su dani kratki, a vozači moraju voziti tokom mnogih smjena po mraku. Zato će osvjetljenje biti područje u kojem će projektanti kompanije Volvo Trucks razvijati novi dizajn i na njega primjenjivati inovacije.

„Nove LED tehnologije donose i nove mogućnosti“, kaže Maria Balthammar. „Neprestano istražujemo kako možemo iskoristiti svjetlo kao alat za poboljšanje života vozača i povećanje bezbjednosti. Odgovarajući tip svjetla može vas, naprimjer, učiniti budnijim. Otvaraju se mnoge mogućnosti.“

Maria Balthammar

Funkcija: Viša projektantica u kompaniji Volvo Trucks.
Starost: 41.
Staž u kompaniji Volvo: 6.