Kamioni

Nova serija kamiona izgrađena s fokusom na vozača

| Čitanje – 4 min. | Čitanje – 4 min.
Volvo Trucks predstavlja četiri nova kamiona, s velikim naglaskom na okruženje, sigurnost i produktivnost vozača.
Četiri nova vozila za teške uslove rada „našim kupcima će pružiti snažnije argumente prilikom nadmetanja u privlačenju najboljih vozača”, kaže predsjednik kompanije Volvo Trucks.

„Zaista smo ponosni na ovo ogromno ulaganje koje je okrenuto budućnosti”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Četiri kamiona za teške uslove rada: Volvo FH, FH16, FM i FMX predstavljaju oko dvije trećine isporuka kompanije Volvo Trucks. 

Novi kamioni Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, mnogo istih funkcija table s instrumentima i ekran kao kod većih kamiona Volvo. Njihova unutrašnjost povećana je za jedan kubni metar, a pruža bolji komfor i više radnog prostora.

U modelima Volvo FH i Volvo FH16 bezbjednost je dodatno poboljšana funkcijama kao što su prilagodiva duga svjetla. Sistem poboljšava sigurnost svih učesnika u saobraćaju tako što automatski gasi odabrane segmente prednjih LED svjetala kada kamion ide u susret vozilima koja dolaze ili se otpozadi približava drugom vozilu. 

Svi modeli su opremljeni potpuno novim interfejsom za informisanje i komunikaciju, čiji je cilj da olakša pregled i upravljanje različitim funkcijama, smanjujući stres i ometanje. Instrument-tabla sa ekranom od 12 inča potpuno je digitalizovana, što vozaču olakšava izbor potrebnih podataka u bilo kojem trenutku. Opcionalni bočni ekran od 9 inča može prikazivati Infotainment, pomoć u navigaciji, transportne informacije i videonadzor.  

„Naši novi kamioni će pomoći vozačima da rade još sigurnije i produktivnije, a našim kupcima će pružiti jače argumente prilikom nadmetanja u privlačenju najboljih vozača”, nastavlja Roger Alm. 

Volvo FH16

Kombinacija udobnosti i snage
Nova generacija kamiona Volvo FH16 uspješna je kombinacija novih karakteristika sigurnosti, radnog okruženja usmjerenog prema vozaču i najnovije tehnologije. Povećana nosivost na prednjoj osovini, te prateće i vodeće osovine s boljim uglovima upravljanja, poboljšavaju upravljivost i produktivnost. Nadograđena komandna tabla uključuje praktične nove odjeljke za pohranu i potpuno digitalizovanu tablu s instrumentima i 12-inčnim ekranom visoke rezolucije. Za posebno zahtjevne poslove dostupan je novi sistem stražnjih osovina nosivosti 38 tona.

ISTAKNUTO
- Prilagodiva duga svjetla poboljšavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.
- Veća nosivost prednje osovine, te prateće i vodeće osovine s boljim uglovima upravljanja.
- Novi sistem stražnjih osovina nosivosti 38 tona za posebno zahtjevne zadatke.
- Dodatni 9-inčni bočni ekran.

Volvo FH

Vrhunsko iskustvo za dugolinijski transport
Novi Volvo FH ima novu kabinu, inovativne sigurnosne karakteristike i radno okruženje usmjereno na vozača. Centar ažuriranog unutrašnjeg radnog prostora je modernizovana komandna tabla koja ima potpuno digitalni 12-inčni ekran visoke rezolucije s instrumentima. Prilagodiva duga svjetla poboljšavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Koristeći različite konfiguracije sistema osovina i šasija, novi Volvo FH može se prilagoditi širokom spektru primjena i omogućiti značajne uštede goriva i smanjenje emisije CO2

ISTAKNUTO
- Prilagodiva duga svjetla poboljšavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.
- Motor na ukapljeni prirodni plin, kompatibilan sa zahtjevima Euro 6, dostupan je na mnogim evropskim tržištima.
- Dodatni 9-inčni bočni ekran.
- Novi sistem sa dvostrukim akumulatorom pomaže da se osigura rezerva energije za pokretanje motora.

Volvo FM

Udobno radno mjesto
Novi teški kamion Volvo FM konstruisan je tako da predstavlja vrhunsko radno mjesto na točkovima. To je postignuto time što nova kabina ima aerodinamični oblik i podignute A-stubove koji joj daju još gotovo kubni metar prostora i više svjetla. Novi upravljač s opcijom nagiba upravljačkog vratila nudi vozaču bolji ergonomski položaj za vožnju. Unutrašnjost je naglašena novom komandnom tablom koja uključuje 12-inčni ekran visoke rezolucije s instrumentima i s intuitivnim korisničkim interfejsom. Uz poboljšanu preglednost za vozače, druge komponente bezbjednosti na novom modelu Volvo FM uključuju i prilagodljivi tempomat (ACC) koji sada radi pri svim brzinama do 0 km/h. 

ISTAKNUTO
- Nova kabina s više prostora i aerodinamičnim oblikom.
- Bolja preglednost sa spuštenom linijom vrata, novim retrovizorima i kamerom na uglu kabine na strani suvozača.
- 12-inčni digitalni ekran sa četiri različita prikaza.
- Dodatni 9-inčni bočni ekran.

Volvo FMX

Uvijek funkcionalan - i na putu i van njega
Novi Volvo FMX ima potpuno novu kabinu, povećane korisne nosivosti i inovativne sigurnosne funkcije. Dostupan je s najtežom nadogradnjom šasije kompanije Volvo – opcionim sistemom stražnjih osovina nosivosti 38 tona, koji omogućava bruto kombinovanu težinu (GCW) do 150 tona. Za posebno teške primjene kao što je rudarstvo, može se isporučiti s opcionim čeličnim krovnim poklopcem i ručicom za hitne izlaske kojom se uklanja cijeli poklopac otvora na krovu. Prostrana unutrašnjost odlikuje se modernom dinamičkom tablom koja sadrži 12-inčni ekran s instrumentima, i novi upravljač s opcijom nagiba koji vozaču nudi ergonomičniju poziciju u vožnji.

ISTAKNUTO
- Potpuno nova kabina s robustnim vanjskim elementima.
- Opcioni sistem stražnjih osovina nosivosti 38 tona omogućava bruto kombinovanu težinu (GCW) do 150 tona.
- Nova upravljačka ploča za vuču pomaže vozaču u rješavanju potencijalno opasnih situacija.
- Dodatni 9-inčni bočni ekran.

Slične vijesti