Kamioni

Na tajnom zadatku na cesti: kupci pregledaju novi asortiman kamiona

| Čitanje – 5 min. | Čitanje – 5 min.
Na krivudavim cestama planinskog masiva Sierra de los Filabres u Španiji odabrani kupci dobili su priliku testirati i voziti nove kamione Volvo FH16, Volvo FH i Volvo FM. Evo njihovih utisaka šest mjeseci prije puštanja na tržište.
Testni kamion na cesti u Španiji
Kupci kamiona kompanije Volvo Trucks oduvijek su igrali važnu i aktivnu ulogu u razvoju novih teretnih vozila i funkcija.

Septembarsko sunce polako je počelo izlaziti iza planina, dajući suhoj zemlji uz cestu A-349 topao, smeđe-crvenkast ton. Na putu koji se proteže kroz pustinjsko područje ​​Tabernasa i još dalje od planinskog lanca Sierra Filabres, tri maskirana Volvo kamiona upravo su krenula na jednu od svojih brojnih testnih vožnji na tom području.

Danas su vozači kupci kamiona Volvo. Oni su pozvani da daju povratne informacije i pruže svoj doprinos ovim novim modelima kamiona prije puštanja na tržište. Sa svakim kupcem u kabini je i predstavnik s lokalnog tržišta. Tokom vožnje oni ocjenjuju sve, od cjelokupnog utiska u kabini, do novih funkcija kao što su tempomat za spust i ugaona kamera kod saputnika.

Kupci kamiona kompanije Volvo Trucks oduvijek su igrali važnu i aktivnu ulogu u razvoju novih teretnih vozila i funkcija. Za razliku od terenskih ispitivanja, gdje kupci testiraju kamione na duži period i koji daju važan doprinos razvoju proizvoda, ovi testovi imaju drugačiju svrhu.

„Za nas u prodajnoj organizaciji važno je da proizvod shvatimo iz gledišta kupca i da znamo šta kupci najviše cijene. Ti testovi daju nam dobru predodžbu o tome gdje se nalazimo”, kaže Tommy Aronsson, menadžer u prodaji kompanije Volvo Trucks.

Početkom 2019. godine Tommy Aronsson i njegove kolege organizovali su slične testove za kupce u Kiruni, na sjeveru Švedske. Testiranja su se održavala u teškim zimskim uslovima vožnje, na snježnim, klizavim putevima i temperaturama do minus 20 stepeni Celzijusa. Ovdje u Španiji najveći su izazovi vijugave ceste i strmi usponi.

„Budući da su kupci upoznati s prethodnim modelima, mogu lako napraviti poređenja i vidjeti prednosti i mane novih kamiona. I spontane reakcije i povratne informacije koje smo dobili od kupaca jako su vrijedne”, kaže Tommy Aronsson.

Kolonu testnih kamiona koja prolazi pored kamenoloma mramora i maslinika Sierra Filabre čine Volvo FM, Volvo FH i Volvo FH16. Budući da su kamioni maskirani, a kabine su opremljene brojnim uređajima za mjerenje i kamerama, danas je veći fokus na procjeni funkcionalnosti kamiona, a ne njihovom dizajnu.

„Kupci ovakav događaj uvijek veoma cijene – mnogi se osjećaju ponosnim što učestvuju i dijele svoje mišljenje. Dobijamo i mnogo pitanja od onih koji učestvuju. Zaista se primjećuje da postoji veliko interesovanje za nove kamione”, kaže Tommy Aronsson.

ROMAN FRANK

Vlasnik
KOMPANIJA: Frama.
DRŽAVA: Češka Republika.
POSAO: Prijevoz vangabaritnih tereta.
KAMIONI: 35, od toga 34 kamiona Volvo.

„Ukupan utisak je vrlo pozitivan. Naprimjer, mislim da je novi ekran veoma intuitivan. Lako se upravlja tasterima na volanu, a interfejs izgleda lijepo.

„Kada je riječ o voznim karakteristikama, najveća poboljšanja su u segmentu modela Volvo FM. Ovaj Volvo FM je potpuno novi kamion. To je drugačija priča.

„U upitniku sam dao najviše bodova prednjim i bočnim ogledalima. Preglednost je nevjerovatna, a ugaona kamera kod saputnika funkcioniše veoma dobro. Također su mi se dopala nova unutrašnja LED svjetla i to što se mogu uključiti samo jednim jednostavnim dodirom.”

DANIEL MCNULTY

Vlasnik-operater
KOMPANIJA: Danjak Ltd.
DRŽAVA: Velika Britanija.
POSAO: Prevoz kamionima s ravnom platformom.
KAMIONI: 5 kamiona Volvo.

„Kamioni očigledno nisu gotovi, ali vožnja je danas bila fantastična. Ceste se dosta razlikuju od onih kojima inače vozim u Velikoj Britaniji.

„Nemamo puno iskustva s kamionima koji imaju volan s lijeve strane, pa sam morao brzo učiti. Ono što mi se dopalo kod kamiona je nova komandna tabla. Sviđa mi se i stara, ali ovo je novi nivo. Veoma je moderna i osjećate se kao da ste u potpuno novom automobilu.

„Iako Volvo FM ne bi bio dobar za operacije koje mi obavljamo, danas sam zaista uživao u vožnji u tom kamionu. Preglednost u novoj kabini je sjajna, a sjedi se niže – vidim zašto bi se ovaj kamion svidio određenim segmentima kupaca.

CHRISTOFFER ELAMSSON

Vozač i saobraćajni operater
KOMPANIJA: Hedenskogs Åkeri AB.
DRŽAVA: Švedska.
POSAO: Transport i rukovanje kontejnerima.
KAMIONI: 6 kamiona Volvo.

„Ukupan utisak je vrlo pozitivan. Naprimjer, mislim da je novi ekran veoma intuitivan. Lako se upravlja tasterima na volanu, a interfejs izgleda lijepo.

„Kada je riječ o voznim karakteristikama, najveća poboljšanja su u segmentu modela Volvo FM. Ovaj Volvo FM je potpuno novi kamion. To je drugačija priča.

„U upitniku sam dao najviše bodova prednjim i bočnim ogledalima. Preglednost je nevjerovatna, a ugaona kamera kod saputnika funkcioniše veoma dobro. Također su mi se dopala nova unutrašnja LED svjetla i to što se mogu uključiti samo jednim jednostavnim dodirom.”

OLLI HAAPANEN

Menadžer voznog parka
KOMPANIJA: Simeon Group.
DRŽAVA: Finska.
POSAO: Prijevoz tečnosti.
KAMIONI: 230 od kojih je oko 100 kamiona Volvo.

„Svi novi kamioni bili su vrlo dobri za vožnju. Volvo FH16 je super kamion na ovakvim cestama. Međutim, zbog operacija koje mi obavljamo, Volvo FM je bolji i čekali smo novi model. U poređenju sa starom, nova kabina modela FM razlikuje se od stare kao dan i noć. Vidljivost je veoma dobra i mislim da je ugaona kamera kod saputnika jedno od najvažnijih obilježja bezbjednosti posljednjih godina.


„Danas sam koristio prilagodljivi tempomat na 98% puta. Bio je veoma jednostavan i tako je dobro radio da ja nisam morao raditi skoro ništa. Također, sviđa mi se i to što je tempomat za spust vraćen u nove kamione.

„Mislim da je veoma dobro to što Volvo Trucks poziva kupce da učestvuju u ovakvim testovima. Kao krajnji korisnici, poznajemo svoje potrebe i ono što u našem radu najbolje funkcioniše. Također je dobro da ja kao menadžer voznog parka znam koje nove funkcije dolaze.”

Slične vijesti