Kamioni

Novost u unutrašnjosti kabine kamiona Volvo FH: izrađeno s fokusom na vozača

| Čitanje – 2 min. | Čitanje – 2 min.
Povratne informacije vozača bile su ključne za obnovljenu unutrašnjost kabina kamiona Volvo FH i FH16. Čim sjednete za volan, jasno je da poboljšanja stvaraju superiornije, sigurnije i mnogo ugodnije, intuitivno iskustvo za vozača.
Obnovljena unutrašnjost kabina Volvo FH i Volvo FH16
Nekoliko poboljšanja, uključujući novu, potpuno digitaliziranu kontrolnu ploču i tanju ručicu mjenjača I-Shift u obnovljenom unutrašnjosti kabina Volvo FH i Volvo FH16.

Mnoštvo novih karakteristika i funkcija čeka one koji uđu u nove kabine Volvo FH i FH16. Svaka od njih razvijena je da bi zadovoljila sve veće potrebe današnjih vozača u dugolinijskom transportu.  

„Sva naša poboljšanja direktan su rezultat povratnih informacija kupaca. Naš krajnji cilj bio je da kabine FH i FH16 postanu vozački san – 'dom izvan kuće' na zadacima na dugim relacijama, s novim funkcijama koje zaista pomažu osobi koja sjedi za volanom”, kaže Tomas Thuresson, menadžer komercijalizacije u kompaniji Volvo Trucks.

Jedno od najočitijih ažuriranja su nova tabla s instrumentima i intuitivni bočni ekran. Oba su sada u potpunosti digitalizirana i zbog toga su više prilagođena korisnicima. Ambijentalno, bijelo halo svjetlo na glavnom ekranu postaje zeleno u skladu s indikatorima,

Tomas Thuresson, menadžer komercijalizacije
Opcionalni digitalni bočni ekran koji može, naprimjer, prikazivati navigaciju, Dynafleet, radio i prikaz s do četiri kamere istovremeno.

žuta boja koja vozače upozorava na problem, a crvena ako postoji ozbiljan problem i kamion treba zaustaviti. Osim toga, navigacija je sada prikazana na glavnoj grupi instrumenata pored bočne table, tako da vozači ne moraju skretati pogled s ceste. 

„Naš prioritet je i dalje bezbjednost. Među ostalim ažuriranjima, predstavili smo ugaonu kameru koja značajno poboljšava preglednost na strani suvozača. Nova LED prednja svjetla s prilagodivim dugim svjetlom također značajno poboljšavaju vidljivost noću”, dodaje Tomas Thuresson.

Nismo ništa promijenili samo radi drugačijeg izgleda, već smo se fokusirali na ono što je potrebno i što su naši kupci tražili od nas da promijenimo.
Opcionalni drugi frižider i dodatno spremište za život na dugim putovanjima sa teškim teretom

Daljnja poboljšanja uključuju redizajnirani centralni dio komandne table koji je robustniji, i bolji raspored tastera i funkcionalnost na upravljaču.

Kao odgovor na potražnju kupaca, vitkija ručica mjenjača I-Shift spuštena je i smještena više naprijed, kako bi se obezbijedilo lakše mijenjanje stepena prenosa.

Dodatna treća USB utičnica za povezivanje, opcioni, čvršći madrac od pjene i nova površina komandne table koju je lakše čistiti, također su karakteristike koje su uvedene za prijatnije iskustvo boravka na dugim relacijama.

„Svakom detalju u tim ažuriranjima posvećeno je puno pažnje, strasti i stručnosti. Nismo ništa promijenili samo radi drugačijeg izgleda, već smo se fokusirali na ono što je potrebno i što su naši kupci tražili od nas da promijenimo. Rezultat je kompletan paket koji na prvo mjesto stavlja udobnost i bezbjednost vozača”, kaže Tomas Thuresson. 

SAŽETAK NOVIH POBOLJŠANJA KABINE FH:

Volan: Novi raspored i funkcionalnost tipki.

Dinamični prikaz instrumenata: Potpuno digitalizirani, korisnički interfejs sa četiri personalizirane postavke, prepoznavanjem cestovnih znakova i LED sistemom upozorenja. 

Ugaona kamera kod saputnika: Digitalizirana i dramatično poboljšava vidljivost suvozača.

Površina komandne ploče: Novi materijal koji se lakše čisti.

Centralni dio: Robustni i čvršći detalji s boljim mogućnostima odlaganja.

AGM/Sistem sa dvostrukim akumulatorom: Izuzetno poboljšan AGM pojedinačni akumulator s boljim mogućnostima ručice. Neobavezni sistem sa dvostrukim akumulatorom za veću potrošnju energije u dugolinijskom transportu.

Nova ručica mjenjača I-Shift: Tanja, niži i smješten dalje prema naprijed u skladu s okruženjem.

 

Slične vijesti