Kamioni

Verin prvi zadatak: Kompanija Volvo Trucks predstavlja autonomni prevoz između logističkog centra i luke

Vera – električno, povezano i autonomno vozilo kompanije Volvo Trucks – biće dio integrisanog rješenja za prevoz robe iz logističkog centra do lučkog terminala u Geteburgu u Švedskoj. Zadatak je rezultat nove saradnje između kompanije Volvo Trucks i trajektne i logističke kompanije DFDS.
Vera u luci s kontejnerom
Vera, autonomno i električno vozilo kompanije Volvo Trucks, priprema se za prvi zadatak: prevoz robe u povezanom i ponavljajućem toku iz logističkog centra DFDS-a do lučkog terminala. Nova saradnja je prvi korak prema uvođenju Vere u stvarne transportne operacije i razvoj njenog potencijala za druge slične zadatke.

Svrha saradnje je implementirati Veru u stvarnu primjenu, omogućavajući povezan sistem za kontinuiran protok robe, od DFDS-ovog logističkog centra do lučkog terminala, za distribuciju širom svijeta.

Godine 2018. Volvo Trucks predstavio je svoje prvo električno, povezano i autonomno rješenje, projektovano za ponavljajuće zadatke u logističkim centrima, fabrikama i lukama. Vera je pogodna za kratke udaljenosti, a prevozi velike količine robe s velikom preciznošću.

„Sada imamo priliku implementirati Veru u idealno okruženje i dalje razvijati njen potencijal za druge slične operacije”, kaže Mikael Karlsson, potpredsjednik odjeljenja za autonomna rješenja kompanije Volvo Trucks.

Cilj je implementirati povezani sistem koji se sastoji od nekoliko vozila Vera kojima se upravlja putem kontrolnog tornja. Svrha je omogućiti besprijekoran i stalan protok koji odgovara zahtjevima veće efikasnosti, fleksibilnosti i održivosti. Saradnja s DFDS-om je prvi korak prema uvođenju Vere u stvarne transportne zadatke na unaprijed definisanim javnim cestama u industrijskom području.  

„Želimo biti na čelu povezanog, autonomnog prevoza. Ova saradnja pomoći će nam da razvijemo efikasno, fleksibilno i održivo dugoročno rješenje za primanje autonomnih vozila koja stižu na naša vrata, što će koristiti našim klijentima, okolini i našem poslovanju”, kaže Torben Carlsen, izvršni direktor DFDS-a.

Autonomno transportno rješenje dalje će se razvijati u smislu tehnologije, upravljanja operacijama i prilagođavanja infrastrukture prije nego što postane potpuno operativno. Osim toga, biće preduzete potrebne bezbjednosne mjere kako bi se ispunili društveni zahtjevi za bezbjedan put prema autonomnim prevozima.

Kako kompanija Volvo Trucks stiče više iskustva, Vera ima mogućnost da se koristi u sličnim primjenama kao dopuna današnjim transportnim rješenjima.

„Autonomni transporti s niskom bukom i nultom emisijom ispušnih plinova igraće važnu ulogu u budućnosti logistike, a donijeće koristi i poslovnim organizacijama i društvu. Ovu saradnju vidimo kao važan početak i želimo pokrenuti napredak u ovom području. Vera možda ima ograničenje brzine, ali mi ne. Testiranje je već započelo i mi namjeravamo implementirati rješenje u nadolazećim godinama”, dodaje Mikael Karlsson.

Podaci:

  • Zadatak je premjestiti kontejnere iz logističkog centra DFDS-a u Geteburgu u lučki terminal zavisno od potrebnog kapaciteta.
  • Autonomnim sistemom upravlja operater u kontrolnom tornju koji je također odgovoran za prevoz.
  • Rješenje je prikladno za ponavljajuće protoke s maksimalnom brzinom od 40 km/h.
  • Prilagođavanja infrastrukture dio su područja primjene cjelokupnog transportnog sistema, uključujući automatizovana vrata na terminalima.
  • Volvo Trucks i DFDS su glavni partneri, ali u izvršenje Verinog prvog zadatka uključeno je nekoliko učesnika.
  • DFDS pruža trajektne i transportne usluge u Evropi i Turskoj i ostvaruje godišnji prihod od oko 17 milijardi DKK. 8.000 zaposlenih nalazi se na brodovima i u kancelarijama u 20 zemalja. Sjedište DFDS-a je u Kopenhagenu i nalazi se na listi NASDAQ-a u Kopenhagenu.
  • Inicijativa se provodi uz podršku Švedske agencije za inovacije Vinnova, Švedske uprave za saobraćaj i Švedske agencije za energiju kroz program strateških istraživanja i inovacija vozila FFI.

Za detaljnije informacije pozovite:
 

Tijana Savic
Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu podršku osigurava globalna mreža od 2.100 distributera i radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sastavljaju u 15 zemalja širom svijeta. U 2018. isporučeno je više od 127.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoliša.