Kamioni

Pedeset godina proučavanja stvarnih saobraćajnih nesreća radi poboljšanja bezbjednosti na putevima

Ove godine obilježava se 50 godišna otkako je Tim za istraživanje nesreća kompanije Volvo Trucks počeo sistematski prikupljati, analizirati i stvarati na osnovu detaljnih informacija o konkretnim saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile. Stečeno znanje pruža jedinstvenu vrijednost u razvoju bezbjednosnih sistema i budućih oblika i konstrukcija vozila, s ciljem da kamioni i transport budu bezbjedniji.
Tim za istraživanje nesreća
Na svjetskom nivou, svake godine 1,35 miliona ljudi izgubi život u saobraćaju. „Mi radimo na bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, kako unutar, tako i izvan naših kamiona. Naša vizija je saobraćaj bez nesreća. Nema druge alternative“, kaže Ana Tinder, vođa Tima za istraživanje nesreća (desno), koja stoji zajedno sa Anom Vrindž Berling, direktoricom za bezbjednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks (lijevo).

Rad Tima za istraživanje nesreća (ART, Accident Research Team) fokusiran je na unapređenje, kako aktivne, tako i pasivne bezbjednosti za Volvo kamione. Cilj istraživanja pasivne bezbjednosti je minimiziranje posljedica bilo kakve nesreće, a aktivna bezbjednost znači izbjegavanje ili ublažavanje nesreća. Razumijevanje načina prema kojima nastaju saobraćajne nesreće, te ozbiljna istraživanja konkretnih nesreća koje su se dogodile, mogu pomoći u sprečavanju ponovnog događanja nesreća i zaštititi ljudskih života.

Konkretne nesreće koje su se dogodile kao dopuna planiranim testovima sudara
„Bezbjednost je glavna vrijednost kompanije Volvo još od njenog osnivanja“, komentariše Ana Tinder, vođa Tima za istraživanje nesreća, i nastavlja: „Tim za istraživanje nesreća, koji je ispitivao konkretne saobraćajne nesreće koje su se dogodile, sastavljen je 1969. godine. Cilj je bio, i još uvijek jeste, da se saobraćaj učini bezbjednijim, koristeći ove informacije za poboljšanje buduće konstrukcije vozila.“

Tim za istraživanje nesreća danas predstavlja interdisciplinarnu mrežu za ispitivanje bezbjednosti, sačinjenu od stručnjaka za bezbjednost. Oni stvaraju i dijele jedinstvene uvide o uzrocima konkretnih nesreća koje su se dogodile - dopunjujući znanje stečeno laboratorijskim testovima sudara. Pored toga, da bi stekao još dublje razumijevanje, Tim koristi analizu podataka nacionalnih i regionalnih zavoda za statistiku saobraćaja.

„Važna saznanja do kojih ART dolazi, služe kao dragocjeni bezbjednosni doprinos i smijernica našim timovima za razvoj proizvoda“, objašnjava Ana Vrindž Berling. „Iako ART sam po sebi ne razvija bezbjednosne sisteme, razumijevanje složenih scenarija nesreća naših stručnjaka za bezbjednost daje timovima za razvoj proizvoda dodatnu sposobnost i samopouzdanje za stvaranje rješenja koja prevazilaze ono što se u početku smatralo potrebnim.“

Učenje historije kako bi se pomoglo budućnosti
„Kako bi našim stručnjacima za razvoj proizvoda pružio ključne informacije o bezbjednosti, Tim za istraživanje nesreća analizira mjesta nesreća već 50 godina, i tako uči iz prošlosti“, kaže Ana Tinder. „Informacije kojim ART raspolaže i ubuduće će doprinositi radu kompanije Volvo Trucks na proaktivnom unapređenju bezbjednosti na putu - i kada su u pitanju vozila kojima upravljaju ljudi, ali i kada su u pitanju nova autonomna vozila“, zaključuje Tinder.

LINK ka fotografijama images

Za detaljnije informacije pozovite:
 

Tijana Savic
Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu podršku osigurava globalna mreža od 2.100 distributera i radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sastavljaju u 15 zemalja širom svijeta. U 2018. isporučeno je više od 127.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoliša.