Kamioni

Volvo FH s funkcijom I-Save postaje još efikasniji, ostvarujući uštedu do čak 7%

Da bi svojim kupcima pružio najveću efikasnost u potrošnji goriva, Volvo Trucks predstavlja Volvo FH sa I-Save-om. Kombinovanjem novog motora D13TC sa ažuriranim funkcijama za uštedu goriva, ovo novo rješenje može da smanji troškove goriva do 7% u operacijama na dugim relacijama – bez ugrožavanja vozne sposobnosti.
Volvo FH s funkcijom I-Save postaje još efikasniji, ostvarujući uštedu do čak 9 posto

„Smanjenje potrošnje goriva, a time i smanjenje emisije CO2, ključni su za sve transportne kompanije, a posebno za one koje kamione koriste za dugolinijski transport pod teškim opterećenjem. S novim kamionom Volvo FH, koji ima funkciju I-Save, prevoznicima pružamo još veće mogućnosti za smanjenje operativnih troškova i utjecaja na okolinu”, kaže Jessica Sandström, viši potpredsjednik za upravljanje proizvodima u kompaniji Volvo Trucks.

Novi Volvo FH sa funkcijom I-Save dio je nove evropske palete proizvoda kompanije Volvo Trucks, koja je predstavljena u proljeće 2020 godine. I-Save uključuje mnogo rješenja za uštedu goriva od kojih je najvažniji motor Volvo D13TC. Volvov 13-litarski motor s tehnologijom turbo compound, predstavljen početkom 2019. godine, najekonomičniji je motor kada je u pitanju potrošnja goriva koji je kompanija do sada imala.

 

Predstavljanjem prve generacije kamiona Volvo FH sa funkcijom I-Save, 2019. godine, Volvo Trucks je pokazao da bi ovo rješenje moglo smanjiti troškove goriva – dizela i AdBlue – za čak sedam odsto u poređenju s kamionom koji nema I-Save i koji je opremljen konvencionalnim Volvovim 13-litarskim motorom. Ova vrijednost je potvrđena nezavisnim testovima, kao i iskustvom kupaca.

„Kombinacija male potrošnje goriva, niskog nivoa buke i dobrih voznih svojstava, dobila je snažnu pozitivnu reakciju. Mnogo prevoznika vidi Volvo FH koji ima funkciju I-Save kao alat za smanjenje karbonskog otiska”, kaže Jessica Sandström.

S novom generacijom kamiona Volvo FH sa funkcijom I-Save, inženjeri zaduženi za razvoj proizvoda kompanije Volvo Trucks još više su smanjili potrošnju goriva. Kroz ažuriranja softvera, zasnovanih na analizi podataka od korisnika, usklađenost između potrošnje goriva i voznih svojstava je uravnotežena i optimizirana, što je dovelo do dodatnog smanjenja potrošnje goriva do dva procentna poena, kada je u pitanju vožnja u ekonomičnom programu.

„Ovaj rezultat znači da, ukoliko izaberu novi Volvo FH sa funkcijom I-Save, prevoznici mogu smanjiti potrošnju goriva do sedam odsto u poređenju sa uobičajenim kamionom Volvo FH, koji je opremljen našim 13-litarskim motorom sa Euro 6 step D*. U praksi se mogu postići još veće uštede jer većina kupaca koji kupuju novi Volvo FH sa funkcijom I-Save pravi prelaz sa starijih kamiona sa većom potrošnjom goriva”, objašnjava Jessica Sandström.

Osim nadogradnje u vidu funkcije I-Save, novi Volvo FH ima i bolju aerodinamiku. Da biste uštedili još više goriva, I-See sada ima novu funkciju koja omogućava kamionu da prepozna kada je efikasno za motor da malo poveća broj obrtaja, a zatim da koristi funkciju zamajca, čak i na cestama koje ljudskom oku izgledaju ravno.

Ekonomična potrošnja goriva uz izvanredna vozna svojstva

Novi Volvo FH sa funkcijom I-Save ne predstavlja samo veliki korak naprijed u pogledu uštede goriva. Optimizirani obrtni moment u širokom rasponu broja obrtaja motora rezultira prijatnom vožnjom i pruža snagu potrebnu za održavanje visoke i konstantne prosječne brzine, čak i u izazovnoj topografiji.

„Trudimo se da vožnja koju karakteriše ušteda goriva čak i po brdovitim cestama bude laganija i udobnija. Novo okruženje za vozače kamiona Volvo FH, koje je vrhunsko, također pomaže vozačima da opuštenije rade tokom cijele smjene”, zaključuje Jessica.

 

Činjenice, novi Volvo FH s funkcijom I-Sav

  • Novi Volvo FH s funkcijom I-Save bit će dostupan za naručivanje na evropskim tržištima od septembra 2020. godine
  • Volvov 13-litarski motor sa tehnologijom turbo compound (Volvo D13TC) sa 460 KS (2.600 Nm) ili sa 500 KS (2.800 Nm)
  • I-See baziran na mapi – koriste se informacije o planiranoj ruti da bi se bolje iskoristila kinetička energija kamiona
  • I-Shift sistem za promjenu stepena prenosa sa softverom optimiziranim za dugolinijski transport pod teškim opterećenjem (ekonomični način rada)
  • I-Cruise sa funkcijom I-Roll koji podešava brzinu kako bi smanjio potrošnju goriva
  • Štedljiva stražnja osovina
  • Zaustavljanje u praznom hodu
  • Promjenjiva pumpa servoupravljača
  • Kompletan paket zračnih deflektora

*Razlika u potrošnji goriva računa se poređenjem troškova za dizel i AdBlue, za I-Save: D13TC Euro 6 step D sa paketom goriva za duge relacije, sa D13 eSCR Euro 6 step D bez paketa goriva za duge relacije. Stvarna ušteda goriva može varirati zbog mnogo faktora, kao što su iskustvo vozača, upotreba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, održavanje vozila i trenutni vremenski uslovi.

Slike visoke rezolucije https://images.volvotrucks.com/search?querylabel=Volvo%20FH%20I-Save&querystring=(%22%7Baf4b2e0c-5f6a-11d2-8f20-0000c0e166dc%7D:Categories%22%20%3F%20%22:4209:%22)

 

Film: Volvo FH s funkcijom I-Save podvrgava se testiranju potrošnje goriva

Pogledajte Volvo FH s funkcijom I-Save dok prolazi kroz testiranje potrošnje goriva, koje vrši njemački novinar za trgovinu automobilima, na testnoj ruti Green Truck Award, sjeverno od Minhena https://youtu.be/21aJD-YtO4w