Kamioni

A&D Šped iz Kraševa još jedan od vlasnika Volvo kamiona nove generacije

| 4 | 5
A&D Šped iz Kraševa kod Tešanja još je jedna transportna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je postala vlasnik kamiona nove generacije Volvo FH 500 I-Save, za sada prvog, a uskoro još jednog. Transportno preduzeće iz Kraševa je relativno mlado - u svijet međunarodnog prevoza robe ušlo je prije manje od deset godina. Ipak, vozni park je porastao relativno brzo - do 18 voznih jedinica (devet tegljača, dva solo kamiona i sedam kombi vozila).
A&D Šped doo
Volvo FH 500

Amir Ramić, vlasnik i direktor A&D Šped kaže da se flota stalno uvećava jer prati narasle zahteve za prevozom. Tbog toga su ranije kupljena i tri tegljača Volvo FH 500 - dva nova, a jedan nabavljen kao polovan. Njstariji Volvo u floti već je “nakupio” milion i 400.000 kilometara i to bez ijednog kvara. Ramiću je to bila važna referenca pri odluci o kupovini novog Volvo kamiona, jer se u praksi uvjerio da su tako pouzdani kamioni u stanju ostvariti pravi profit.

Ramić kaže da se prvi put uživo susreo s novi kamionom u avgustu 2020. godine, kada je veliki Volvo Demo Tour prolazio kroz Bosnu i Hercegovinu i kad se zaustavio u njihovom kraju. Pored drugih novih Volvo kamiona najviše ga je zanimao novi tegljač FH, kojem je posvetio najviše pažnje i pregledao ga do u detalje. Nakon toga je bez dileme odmah najavio svoju narudžbu, pa je njegovo preduzeće upisano na vrh liste onih koji su se već opredijelili za kupovinu. Kaže da ga je oduševilo gotovo sve na novoj FH generaciji, ali i da je sve prepoznatljivo, što je dobro, pa vozači i logistika neće gubiti vrijeme na navikavanje na novo „čedo“ u uvećanoj floti.